1. NS-baas noemt mondkapjesbeleid onwerkbaar
NS-directeur Marjan Rintel is van mening dat het huidige mondkapjesbeleid verwarring zaait. Nederlanders moeten in het openbaar vervoer (inclusief de stations) een mondkapje op en verder niet. Tamelijk overzichtelijk zult u denken, maar Rintel denkt daar anders over. ‘Ik zie in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer. In het winkelcentrum van Hoog Catharijne hoef je geen mondkapje op, maar op het station van NS wel.’ Ze verwacht dan ook dat het mondkapjesbeleid per 20 september bij het vuil wordt gezet, al houdt ze een slag om de arm. Het heikele punt is volgens Rintel dat reizigers elkaar ook aanspreken, waardoor soms agressie ontstaat.
Lees ook: Reputation Talks: Waarom NS zijn president-directeur aan een molen vastbond
2. ING wil stoppen met kasboek-app Yolt
ING is voornemens om te stoppen met kasboekapp Yolt, meldt Het Financieele Dagblad. De gebruikersgroei van het product blijft achter bij de verwachtingen. Met Yolt kunnen ING-klanten en gebruikers van andere banken een digitaal huishoudboekje bijhouden. Diverse banken bieden in hun app een huishoudboekachtige functie aan en daarnaast zijn er bankonafhankelijke partijen als Dyme en Monefy. ING zou Yolt Technology Services, de zakelijke tak van het bedrijf, wel willen continueren. Yolt gaf eerder aan al vijfhonderd miljoen verzoeken tot toegang te hebben verwerkt.
3. TUI pendelt met lege vliegtuigen tussen Amsterdam en Eindhoven
Reisorganisatie TUI heeft de woede gewekt van omwonenden van Eindhoven Airport. Om vakantievluchten vanuit de Brabantse stad te kunnen uitvoeren, laat de maatschappij soms vliegtuigen leeg overkomen vanuit Amsterdam. Omwonenden menen dat TUI lak heeft aan het milieu en wijzen erop dat het traject Eindhoven – Schiphol door reizigers prima per trein kan worden afgelegd. TUI benadrukt dat de vluchten alleen worden gemaakt om te voldoen aan de vraag in de regio en dat het niet mogelijk is om een tripje Amsterdam – Eindhoven te boeken.
4. Bill Gates neemt meerderheidsbelang in Four Seasons
Cascade Investment, het investeringsvehikel van Bill Gates, vergroot zijn belang in hotelketen Four Seasons van 47,5 procent naar 71,25 procent. De aandelen worden overgenomen van Kingdom Holding voor 2,21 miljard dollar waarmee de hotelketen wordt gewaardeerd op 10 miljard dollar. Na de transactie is het belang van Kingdom, dat 47,5 procent hield, gehalveerd. Het bedrijf torst volgens ingewijden een schuldenlast van 850 miljoen dollar mee.
5. Ikea koopt containers om leveringsproblemen op te lossen
De Zweedse meubelgigant Ikea kampt met lege schappen door een wereldwijd containertekort en drukte in containerterminals. Om dit probleem op te lossen, koopt het nu zelf containers, chartert het schepen en kijkt het naar alternatieve vervoersopties, zoals een treinverbinding tussen Europa en China. De tekorten op de containermarkt zijn zo nijpend dat er zelfs wordt overwogen om bulkschepen, die normaliter bijvoorbeeld grind vervoeren, in te zetten voor containervervoer. Ondanks de ingrepen waarschuwt Ikea tegenover RTL dat de problemen niet direct tot het verleden behoren en dat levertijden ‘onregelmatig’ kunnen zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Overmatig samenwerken leidt tot productiviteitsverlies
In digitale tijden is het belangrijk om goed samen te werken. Daarom appen, slacken en bellen we ons suf. In pandemische tijden is dit aandeel alleen maar toegenomen, betogen onderzoekers op Harvard Business Review. De tijd die we aan samenwerken en afstemmen besteden, is in het afgelopen decennium met de helft toegenomen. In veel gevallen slokt samenwerken meer dan 85 procent van onze werkweek op. Deze ontwikkeling kan zich volgens de auteurs onttrekken aan het zicht van managers, maar leidt tot productiviteitsverlies en op individueel niveau tot burn-outs en psychische problemen.
Lees ook: Zo haal je het beste uit je team op afstand, ook na Covid-19
7. Zoom-topic: Zorgverzekeraar ziet dansen als medicijn
Zorgverzekeraar De Friesland gaat vanaf volgend jaar danslessen vergoeden, onder meer voor mensen met de ziekte van Parkinson. De zorgverzekeraar is ervan overtuigd dat dansen een medicijn kan zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lessen zowel mentaal als fysiek voordelen opleveren voor deelnemers. Het zelfvertrouwen krijgt een stimulans en 55 procent van de dansers ging minder of geen fysiotherapie gebruiken.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates