Plus: Aegon neemt afdeling Blackrock over, lampentak Philips naar de beurs en Cook legt beleggers uit dat ze niets begrijpen van het bedrijfsaandeel.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Nigeria klaagt Shell aan voor 6 miljard
De regering van Nigeria sleept oliegigant Shell voor de rechter, zo melden verschillende media uit het Afrikaanse land dinsdag. Het land eist 6 miljard euro vanwege een olielek in 2011. Daarbij zouden zo'n 40.000 vaten olie de zee in zijn gestroomd.
Eerder hield het land de schadevergoeding nog op bijna 4 miljar dollar maar dat was niet bindend. De stap naar de rechter moet het bedrijf verplichten de schade te vergoeden. De claim gaat over een lek bij het Bonga-veld. Bijna vier milard dollar moet ter compensatie naar de dorpen en vissers in de omgeving, ruim twee miljard is bedoeld voor het herstellen en opruimen van de regio.
2. Dunlop 'kleine multinational' met nieuwe aankoop
Laarzenmaker Dunlop wordt volgens de ceo een 'kleine multinational' door de Amerikaanse concullega Onguard Industries over te nemen. Zo zei topman Allard Bijlsma tegen het FD. Onguard is de op één na grootste speler in de Amerikaanse veiligheidslaarzen-branche. Samen hebben de bedrijven een jaaromzet van zo'n 100 miljoen euro.
Het bedrijf uit Raalte droomt van nieuwe continenten. Met de aankoop krijgt het bedrijf een stevige start op de Amerikaanse markt, recent kreeg het bedrijf al de merkrechten voor de eigen naam in Australië en Nieuw Zeeland.
3. Aegon neemt spaartak Blackrock over
Aegon neemt een gedeelte van Blackrock over. De aankoop van de Nederlandse verzekeraar richt zich voornamelijk op het sparen voor het eigen pensioen via de baas. Zo maakte de bedrijven dinsdag bekend. Met de aankoop wil Aegon de eigen positie in de Britse markt voor bedrijfsspaarregelingen versterken. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, is niet bekend gemaakt.
4. VN: miljarden weg in 2015 via belastingparadijs Nederland
Volgens een rapport van de Verenigde Naties is vorig jaar voor vele miljarden aan winsten van bedrijven weggesluisd via Nederland. Uit het rapport blijkt dat er voor ongeveer 221 miljard dollar is gestald bij brievenbus-maatschappijen in voornamelijk Nederland en Luxemburg. In de laatste maanden van vorig jaar is er juist veel minder bijgekomen in de twee landen. De instroom van 148 miljard dollar over die periode is het laagste sinds 2007.
5. 'Emotie-gevoelige accountants frauderen eerder'
Interne accountants die gevoelig zijn voor emoties zullen sneller frauderen, mits dat wordt gevraagd door een manager die een eigen gewin heeft bij de valse cijfers. Zo blijkt uit onderzoek van prof. dr. Frank Hartmann van de Rotterdam School of Management. Om daarachter te komen bestudeerde hij de werking van de hersenen van de controllers. Naar zeggen van de onderzoeker moeten bedrijven bij zichzelf ten rade gaan of het aanname beleid voor interne accountants voldoende is toegesneden op deze nieuwe kennis.
6. Philps Lightning in stappen naar de beurs
De lichttak van Philips gaat als zelfstandig, beursgenoteerd bedrijf verder. Phillps Lightning wordt genoteerd aan de AEX-index en is direct één van de grootste bedrijven op het Damrak, vorig jaar maakte Lightning een omzet van 7,5 miljard euro. Pogingen om de divisie over te laten nemen zijn al eerder gestrand.
Het bedrijf dat al 125 jaar bestaat werd groot met de verkoop van verlichting. In 2014 maakte topman Frans van Houten bekend af te willen van de lichtdivisie, om Philips toe te leggen op gezondheidstechnologie.
Lees ook: Philips brengt winstgevende lichttak naar de beurs
7. Nederland in top 10 'beste landen qua infrastructuur om in te investeren' ter wereld
De Nederlandse infrastructuur is één van de 10 beste van de wereld voor investeerders. Zo blijkt uit de Global Infrastructure Investment Index die Arcadis publiceerde. Dat is 1 plek beter dan de vorige lijst, die in 2014 werd uitgebrcht. Met name het vertrouwen in de economische en politieke stabiliteit ligt hoog.
8. Manager van de dag: Tim Cook
Investeerders hebben het aandeel Apple helemaal verkeerd ingeschat, aldus Apple ceo Tim Cook. De afgelopen week kreeg de beursnotering van het bedrijf klappen na teleurstellende cijfers. Om het tegendeel te bewijzen ging de topman naar CNBC's Mad Money. Niet alleen verdedigde Cook de winst- en omzetcijfers over 2015 als 'incredible to absolute standards' ook legde hij uit dat er innovatieve, onmisbare producten aan zitten te komen bij het bedrijf.
9. Getal van de dag: 488 miljoen
Woningcoöperatie Vestia maakte in 2015 488,5 miljoen euro winst. De in 2012 nog in de problemen geraakte coöperatie verveelvoudigd daarmee de postieve bedrijfscijfers, over 2014 stond er nog een plus van 72,5 miljoen in de boeken. De stijging is vooral te danken aan de toegenomen waarde van de bezittingen van het bedrijf.
10. Koffieautomaat: Chinese smog weg door autorijden
Automaker Tesla heeft zo'n sterke luchtfilters dat niet alleen de lucht in de auto schoon wordt, ook buiten de wagen zijn de voordelen te merken. Dat maakte het bedrijf bekend. Doel van de bekendmaking is volgens RTLZ duidelijk: de Chinese markt aanspreken. Welke impact de electrische wagens hebben op de omgeving is af te lezen uit deze grafiek, die Tesla zelf naar buiten bracht:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.