1. Unilever krijgt nieuw bestuurslid
Nitin Paranjpe wordt vanaf 1 mei de nieuwe operationeel directeur van voedingsmiddelenconcern Unilever. Unilever-ceo Alan Jope benoemt hem tot deze bestuursfunctie. Paranjpe was tot nu toe hoofd foods & refreshment bij Unilever. Deze functie zal worden overgenomen door Hanneke Faber, die momenteel leiding geeft in Europa. Paranjpe zou vorig jaar nog in de running zijn geweest om ceo van Unilever te worden, toen Paul Polman zijn vertrek aankondigde. Unilever maakte tevens bekend dat directeur van dochter Home Care Kees Kruythoff na 27 jaar het stokje doorgeeft aan Peter ter Kulve.
2. Shell-topman ziet beloning verdubbelen
Shell-ceo Ben van Beurden kreeg afgelopen jaar een beloning van 20,14 miljoen euro, zo blijkt uit het donderdag openbaar gemaakte jaarverslag van Shell. Van Beurden ziet zijn beloning hiermee ruim verdubbelen. In 2017 kreeg de Shell-topman nog een beloning van 8,9 miljoen euro. Wel is Van Beurden’s salaris gelijkgebleven op 1,5 miljoen euro. De verhoging van de beloning van de Shell-directeur werd veroorzaakt door een langetermijnbonus, die gekoppeld is aan in 2016 vastgelegde doelstellingen. Van Beurden kreeg hierdoor in 2018 15 miljoen euro aan aandelen. In 2017 kreeg hij nog 4 miljoen euro aan aandelen.
3. Beloningsplafond Carlsberg-ceo na ophef
Het verzamelen van miljoenen gaat Carlsberg-ceo Cees ‘t Hart (iets) minder goed af. Afgelopen jaar steeg de beloning van de Nederlandse ceo met 22 procent naar 7 miljoen euro, waarop media een verbaal pek-en-veren-offensief ontketenden. Investeerders lieten woensdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering weten zich te herkennen in deze kritiek. De raad van commissaris besloot daarop de beloning van ‘t Hart te bevriezen, meldt Bloomberg. De beloning van de topman zal na dit jaar worden vastgesteld op basis van de behaalde omzet van het concern. Deze omzet daalde afgelopen jaar licht.
4. Inspecteur controleert werkdruk accountants
Inspectie SZW zal tot het einde van dit jaar de werkdruk bij accountantsbureaus in de gaten houden. Met name jonge accountants zouden een hoge werkdruk ervaren, wat zou kunnen leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. De verwachtingen in de sector zouden te hoog zijn, waardoor de werkdruk oploopt. Werkgevers, dus ook de Big Four en sonsorten, zijn verplicht om hun medewerkers te beschermen tegen overbelasting. Naast jongeren hebben ook onder meer mantelzorgers en zestigplussers last van werkdruk. Onder jongeren zou de stijgende lijn het meest zichtbaar zijn, waardoor de inspectie als eerst hierop zal controleren.
5. Zachary Kirkhorn nieuwe cfo Tesla
De 34-jarige Zachary Kirkhorn is de nieuwe financieel directeur (cfo) van autofabrikant Tesla. Dat maakte het bedrijf van ondernemer Elon Musk donderdag bekend. Kirkhorn volgt de 56-jarige Deepak Ahuja op, die in januari onverwacht aankondigde met pensioen te zullen gaan. Toen was al bekend dat Kirkhorn hem zou opvolgen, maar de vraag was wanneer Ahuja het bedrijf zou verlaten. Dat moment breekt nu aan. Kirkhorn, die al verscheidene functies binnen de financiële afdeling van Tesla vervulde, krijgt een optiepakket ter waarde van 12 miljoen dollar. Ook krijgt hij een aandelenpakket van 4 miljoen dollar. De financieel directeur kan die over 4 jaar verzilveren.
6. Must-read: minder masculien leiderschap, graag
Slechts 17 procent van alle werknemers die een hoge functie hebben in EU-landen is vrouw. Vrouwenquota instellen, zou een doeltreffende manier zijn om het probleem snel op te lossen. Dit lijkt politiek gezien – althans in Nederland – voorlopig niet haalbaar. Wat te doen? Volgens hoogleraar businesspsychologie Tomas Chamorro-Premuzic zouden we ons in de boardroom minder moeten richten op masculien leiderschap, waarmee hij doelt op ellebogenwerk en narcisme. In een stuk op Harvard Business Review laat hij zien dat dat goed is voor de innovatie. Mannen zijn beter in het managen van taken en vrouwen zijn beter in het managen van mensen, bewees eerder onderzoek. Kunstmatige intelligentie zal eerstgenoemde categorie automatiseren. Zie daar de noodzaak voor minder masculien leiderschap, aldus Chamorro-Premuzic.
7. Koffieautomaat: Louis Vuitton ervaart Jackson-commotie
Wat zullen ze balen bij Louis Vuitton. Het Frans modehuis komt dit najaar met een lijn kledingstukken die geïnspireerd is op Michael Jackson. Creatief directeur Virgil Abloh is fan van de popster en de nieuwe kledingstukken bevatten zelfs afbeeldingen van de zanger. Nu zou dat een half jaar geleden geen enkel probleem hebben opgeleverd, maar laat nu net afgelopen week de documentaire Leaving Neverland zijn uitgezonden. In deze 4 uur durende shockdoc – gaat dat zien, al was het maar om mee te kunnen praten bij, jep: bruggetje, de koffieautomaat – vertellen twee mannen over hoe ze in hun kindertijd door de zanger seksueel zijn beschuldigd. In een paar dagen tijd groeide Jackson uit tot de meest gehate poplegende ter wereld. Dit gevalletje slechte timing levert Louis Vuitton nu weer kritiek op, zoals dat gaat.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.
Foto: Getty.