Plus: Stichting KPN wil beschermingswal opheffen, New York baadt in led-licht, Amsterdam dumpt ING en bouwers aansprakelijk.
Iedere dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Delta Lloyd en NIBC: kredietfonds van 750 miljoen
Verzekeraar Delta Lloyd zet samen met zakenbank NIBC een fonds op dat middelgrote bedrijven van krediet moet voorzien. Het fonds is 750 miljoen euro groot en richt zich vooral op bedrijven die hun groeistrategie moeten financieren, maar niet terecht kunnen of willen op de obligatiemarkt of de Amerikaanse markt voor ‘private placements’. Het fonds is de eerste in zijn soort in Nederland. De stichtende partijen proberen pensioenfondsen, verzekeraars en ‘family offices’ warm te maken voor deelname aan het fonds. Het fonds stapt in het gat dat banken laten vallen doordat die steeds minder bereid zijn langlopende financiering te verstrekken. Banken beperken zicht tot zo'n vijf jaar.
2. Betalingstermijn DE Master Blenders naar 200 dagen
DE Master Blenders spant de kroon. Het bedrijf betaalt pas na 200 dagen de rekening aan toeleveranciers, schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend. Dit zou gebeuren onder druk van de nieuwe eigenaar die het bedijf van de beurs haalde. DE is niet het enige bedrijf dat eenzijdig de betalingstermijnen extra ver oprekt. Bijna alle grote bedrijven doen het om op die manier de financieringskosten van het werkkapitaal te drukken. Kleinere leveranciers die in een afhankelijke positie verkeren kunnen hier weinig tegen ondernemen, ook al is er sinds kort een wettelijke termijn van 30 dagen die kan worden opgerekt tot 60 dagen. Nog langer kan, maar alleen in uitzonderlijke gevallen. Zeggen de wet en DE Masterblenders.
3. Kassa bij Facebook
Facebook-directeur en internetondernemer Marc Andreessen heeft 2,28 miljoen aandelen in het socialenetwerkbedrijf verkocht. Hij deed dat met de koer op recordhoogte en hij ontving tussen de 49 en 50 dollar per aandeel. Met zijn investeringsfirma Andreessen Horowitz verdiende hij meer dan 111 miljoen dollar (83 miljoen euro) op de transactie. De investeringsmaatschappij van de Amerikaan kan nog meer cashen. Het heeft nog 4,57 miljoen aandelen Facebook in portefeuille. In augustus steeg het aandeel Facebook voor het eerst sinds de beursgang in mei vorig jaar tot boven de introductiekoers van 38 dollar en in september klom het aandeel voor het eerst tot boven de 50 dollar.
4. New York baadt in led-licht
Na 2017 is het zachtgele licht in New York City verleden tijd. De stad gaat 250.000 straatlampen vervangen door led-lampen. Het is een van de laatste besluiten van aftredend burgemeester Michael Bloomberg. Bloomberg noemde zijn besluit een 'no-brainer.' Led-lampen gaan zo'n 20 jaar mee, tegen zes jaar voor de huidge sodiumlampen. Het project, waarbij de lampen per cohort van 80.000 stuks vervangen worden, kost de stad 76,5 miljoen dollar. Volgens de prognoses levert het een energiewinst van 14 miljoen dollar per jaar op. Het led-project van New York is vooralsnog het grootste ter wereld. De markt voor led-straatverlichting is nu zo'n 3 miljoen stuks groot. In 2020 in dat al 17 miljoen. De markt voor huishoudelijk gebruik zal ook exploderen. Nu is nog minder dan 10 procent van alle lampen led. In 2020 is dat naar verwachting al 66 procent.
-
In de nieuwste editie van MT Magazine 'En er was licht', het verhaal van de slimme verlichting van Philips
5. Stichting KPN wil beschermingswal opheffen
De Stichting Preferente Aandelen B van KPN heeft besloten de beschermingsconstructie op te heffen die het heeft gemaakt om een overname van KPN door América Móvil te voorkomen. Dat laat de stichting vanochtend weten. Er is geen reden meer om de preferente aandelen aan te houden, zo vindt het bestuur. De stichting heeft het bestuur van KPN gevraagd een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen, waarop over het voornemen om de aandelen in te trekken zal worden gestemd. De stichting benadrukt het recht te houden om in de toekomst opnieuw in actie te komen.
6. Alan Greenspan: 'Euro kan niet zonder politieke unie'
Voormalig Fed-topman Alan Greenspan is ongemeen kritisch over de euro. De munt kan volgens de voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank alleen overleven als er ook een politieke unie komt in Europa. Dit hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Volgens de bejaarde Greenspan is het systeem van zeventien verschillende landen met zeventien verschillende sociale systemen een groot risico voor de munt. Een politieke unie dus. Laat daar nou net weer een klein en inmiddels gesust Haags relletje over zijn geweest. VVD-Kamerlid Marc Verheijen zei op de radio dat voor een politieke unie pleitende eurofielen als Guy Verhofstadt erger en gevaarlijker zijn voor de Europese eenwording dan Marine Le Pen en andere rechtspopulisten. Verheijen bedoelde het niet zo, maar bedoelde wel dat het 'voortdurend praten over meer Europa' – bijvoorbeeld zoiets als een politieke unie – slecht is voor het draagvlak.
7. Amsterdam wil af huisbank ING
De beleggingsmoraal van de ING is de reden dat de gemeente Amsterdam de banden met huisbankier ING wil verbreken. ING zou niet 'eerlijk' zou bankieren. Het besluit om te onderzoeken of de ING aan de kant kan worden geschoven werd genomen in de Amsterdamse gemeenteraad na een motie van de Partij voor de Dieren. Raadslid Van Lammeren (what´s in a name) vindt ING geen 'eerlijke' bank omdat ze beleggen in wapens en weinig duurzaam zijn. Amsterdam onderzoekt of de 'verantwoorde' ASN Bank of Triodos Bank de rol van huisbankier kunnen overnemen. ING heeft kennis genomen van de motie en voelt zich enigszins miskend door onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer dat ten grondslag ligt aan de Raadsopvatting. De bank zegt geen zaken te doen met bedrijven of instellingen die het sociaal- of milieubeleid schenden.
8. Logoloos Philips
Het is kaal en leeg. Philips heeft zijn logo van het Amsterdamse hoofdkantoor afgehaald. Volgens een woordvoerster van het bedrijf hangt dat besluit samen met nieuws dat het elektronicaconcern volgende week naar buiten brengt. Over de inhoud van 'het nieuws' wilde de woordvoerster nog niets zeggen, maar de naam Philips zal in ieder geval niet verdwijnen. Philips schrapte eerder dit jaar de toevoeging Electronics uit de naam. Philips richt zich tegenwoordig meer en meer op medische apparatuur en verlichting. Wel worden er nog steeds verzorgingsproducten als scheerapparaten, elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten geproduceerd. Lees ook:
9. Getal van de dag: 645
Als het aan de aanklager ligt gaat de Bank of America (BofA) de maximale boete van 863 miljoen dollar – 645 miljoen euro – betalen als straf voor het verkopen van probleemleningen alsof het normale risico-arme leningen waren. Vorige maand werd een dochterbedrijf van de bank, Countrywide, al schuldig bevonden aan fraude met hypotheekleningen. Het bedrijf verkocht de leningen aan hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae die daar in totaal 131 miljoen dollar verlies op leden. Volgens de aanklagers is de maximale boete gerechtvaardigd gelet op de omvang van de fraude, de publieke verontwaardiging en het vermogen van BofA om te kunnen betalen.
10. Koffieautomaat: De fiscus, privacy en principieel parkeren
De Belastingdienst daagt SMS Parking voor de rechter in een poging het bedrijf alsnog te dwingen alle parkeergegevens over 2012 te verstrekken. De fiscus wil op die manier achterhalen of leaserijders niet stiekem meer privékilometers hebben gereden dan opgegeven. SMS Parking heeft 150.000 gebruikers en maakt er een principekwestie van. Het bedrijf heeft vindt het onjuist de gegevens van alle mensen te geven als de fiscus jaagt op een paar mensen. Daarnaast zegt het de afspraken omtrent privacy te willen nakomen. Maar ook de voor de dienst achter de blauwe enveloppe is het een principiële zaak. 'Bedrijven moeten inzage geven in informatie die te maken heeft met hun bedrijfsvoering.'
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.