1. ‘Nederlandse staatsbank maakte indirect moord mogelijk’
FMO leende miljoenen aan het bedrijf van een Hondurese zakenman David Castillo , die is veroordeeld voor betrokkenheid bij een moord op mensenrechtenactivist Berta Cáceres. De miljoenen van de Nederlandse ontwikkelings- en staatsbank waren bedoeld voor de bouw van een waterkrachtcentrale, waartegen Cáceres juist het verzet leidde, meldt het FD. Castillo zou zelfs het geld gebruikt hebben om de moord te financieren. De familie van Cáceres wil FMO in Nederland voor de rechter slepen. De bank zou de controleplicht verzuimd hebben.
2. BMW schort productie op door chiptekort
De Duitse automaker BMW stopt deze week de productie in zijn fabriek in het Beierse Regensburg. Reden is het aanhoudende tekort aan computerchips. De productie wordt pas 9 augustus hervat, aangezien 2 augustus een algemene verplichte vakantieweek gepland staat. Volgens topman Pat Gelsinger van ‘s werelds grootste chipmaker Intel wordt de impact van het tekort aan computerchips waarschijnlijk het sterkst gevoeld in de tweede helft van dit jaar.
3. Oplossing voor grootschalige hack
Voor de mondiale hack die zo’n 1500 bedrijven trof is een oplossingen gevonden. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Kaseya, het eerste slachtoffer van de hack, laten weten. Een niet nader genoemde ‘derde partij’ leverde een digitale decryptiesleutel om de computersystemen te ontgrendelen. Geraakte bedrijven kunnen gebruik maken van de sleutel, al zullen de meeste bedrijven hun computersystemen opnieuw opgebouwd of via back-ups hersteld hebben.
4. NOW-loket weer geopend
Het NOW-loket voor ondernemers die nog altijd veel hinder ondervinden van de coronacrisis is weer geopend. Zij kunnen bij UWV weer aankloppen voor een tegemoetkoming op de loonkosten, bij een omzetverlies van minimaal 20 procent. De uitkeringsinstantie laat weten dat zesde ronde een belangrijke aanpassing kent ten opzichte van de eerdere aanvraagperiodes. Het maximale op te geven omzetverlies voor de berekening van de tegemoetkoming is 80 procent.
5. Productieproblemen voor Nike en Adidas
In Zuidoost-Azië zijn meerdere fabrieken op slot gegaan, waardoor grote schoenen- en kledingmerken productieproblemen hebben. Voor onder meer Nike en Adidas dreigt een tekort aan voorraad in het feestdagenseizoen. Autoriteiten manen fabrieken te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gevreesd wordt dat door de lage vaccinatiegraad in de regio dit nog maar het begin is van grotere productieproblemen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: CO2-belasting jaagt maakindustrie Europa uit
De aangekondigde CO2-belasting jaagt de maakindustrie Europa uit, vrezen accountants EY en PwC. Reden zijn de grensheffingen, onderdeel van het pakket maatregelen waarmee de Europese Commissie de klimaatdoelstellingen van 2030 wil gaan halen, meldt BNR. In eerste instantie worden vijf categorieën belast: cement, ijzer en staal, mest, aluminium en elektriciteit. ‘Zoals het nu op papier staat, lijkt het er erg op dat we onze eigen producenten in een positie manoeuvreren, waarbij hun concurrentievermogen ernstig wordt geschaad’, stelt econoom Han de Jong.
7. Zoom-topic: Musk voor NASA naar Jupitermaan
SpaceX gaat het transport regelen voor NASA’s missie naar Europa, een maan van planeet Jupiter. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk sleepte de opdracht voor 178 miljoen dollar (151,2 miljoen euro) binnen, meldt persbureau Reuters. De lancering vindt plaats in 2024. Vervolgens zal het ruimtevaartuig, de Clipper, wel even onderweg zijn: de trip van 630 miljoen kilometer zal meer dan vijf jaar in beslag nemen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates