1. Nederland bovengemiddeld in patent-aanvragen
Bijna in elke bedrijfssector zit Nederland boven het Europese gemiddelde van het aantal patent- en octrooi-aanvragen, becijferde het Europees Octrooibureau (EOB) samen met het European Union Intellectual Property Office. Het aantal Intellectueel Eigendom Recht (IER)-aanvragen per duizend inwoners is in Nederland bijvoorbeeld hoger dan in Frankrijk, Duitsland en België.
Vooral de tuinbouw en bloemengroothandel, medische apparatuur, chemische producten, voedingsindustrie en cosmetica vragen veel IER aan. Op het gebied van digitale communicatie en computertechnologie loopt Nederland achter bij het gemiddelde.
Lees ook: De zin en onzin van patenten
Schade door extreem weer als stormen en overstromingen kost verzekeraars steeds meer geld. In 2021 betaalden verzekeraars 465 miljoen euro uit vanwege schade door extreem weer. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van zijn Klimaatschademonitor. Het gaat hierbij om de schade van zowel huishoudens als bedrijven.
Hiermee hoort het bedrag van 2021 bij de top drie van grootste bedragen sinds 2007. De afgelopen jaren kwam het weerschadebedrag gemiddeld uit op 325 miljoen euro.
4. Boskalis na 51 jaar van de beurs
Berger en baggeraar Boskalis verdwijnt na meer dan 51 jaar van de Amsterdamse beurs. Het Nederlandse bedrijf speelde zich vorig jaar wereldwijd in de kijker door het in het Suezkanaal vastgelopen containerschip Ever Given binnen een week recht te trekken.
De beursnotering van de maritiem dienstverlener komt ten einde, omdat het bedrijf is overgenomen door investeringsmaatschappij HAL. De laatste dag dat er gehandeld kan worden in Koninklijke Boskalis Westminster is 8 november, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.
5. Oeso: economie grote industrielanden verslechtert
Op Japan en India na zien de belangrijkste economieën in de wereld hun economische groei verder vertragen, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde maandelijkse leading indicator van Oeso, de club van rijke industrielanden. Ze zien hun economische groei onder druk staan van hoge inflatiecijfers, stijgende rentes en dalende aandelenkoersen.
Vooral industrielanden als Canada, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten zien hun groei vertragen. Ook opkomende economieën als China en Brazilië verliezen op economisch gebied terrein. In de eurozone worden Frankrijk, Duitsland en Italië genoemd, de drie grootste economieën.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Steeds meer webwinkels rekenen retourkosten
Kledingwinkel H&M laat consumenten in Noorwegen en het VK betalen voor de retourkosten als ze online gekochte kleding terugsturen. Ook andere winkels, zoals Zara, experimenteren er sinds kort mee. Het is een logistieke trendbreuk, aldus experts. Tot nu toe draaiden de winkels op voor de retourkosten, circa 12,50 euro per teruggestuurde doos.
Jarenlang ging het de winkels om louter groei, zegt een expert tegen RTL. ‘Ik groei mezelf naar winst, was de gedachte. Die groei is weg, merken veel winkelketens. Dan kun je op twee manieren geld verdienen. Door de prijs van producten te verhogen of door de kosten te verlagen.’
7. En dan dit: Prijs nieuwbouwhuis voor het eerst boven 5 ton
Voor een nieuwbouwhuis is in het tweede kwartaal gemiddeld 518.000 euro betaald, een stijging van 16,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is voor het eerst dat de prijs van nieuwbouw gemiddeld boven de 5 ton uitkwam, melden het Kadaster en statistiekbureau CBS. Ook bestaande koophuizen zijn tussen begin april en eind juni flink duurder geworden (18,4 procent).
Van de 26 andere EU-landen zijn er 4 waar woningen sneller in prijs zijn gestegen. Het betreft Estland (+27 procent), Tsjechië, Hongarije (beide +23 procent) en Litouwen (+22 procent).
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates