1. Nederland officieel in recessie
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het bbp daalt — dat gebeurde voor het laatste tijdens de kredietcrisis in 2008-2009. Nederland is nu officieel in een recessie beland, maar economen verwachten niet dat er een zware crisis komt.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Economen verwachtten voorafgaand aan de CBS-publicatie een krimp van 0,1 procent. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was ook al sprake van krimp ten opzichte van de kwartalen ervoor (respectievelijk -0,5 en -0,4 procent).
2. Krimpplan Schiphol weer ingetrokken
Het kabinetsbesluit om het aantal vluchten op Schiphol vanaf het zomerseizoen 2024 te laten krimpen naar 460.000 starts en landingen per jaar, wordt voorlopig ingetrokken, vermoedelijk onder druk van de Amerikanen. Demissionair luchtvaartminister Mark Harbers heeft dat dinsdag de Tweede Kamer laten weten. Het betekent dat Schiphol voorlopig weer maximaal 500.000 vliegbewegingen mag uitvoeren.
De luchtvaartmaatschappijen, KLM voorop, waren altijd fel tegen een krimp en zullen het besluit om er voorlopig een streep door te zetten positief ontvangen. Ook het Amerikaanse ministerie van Transport was kritisch op de plannen. De krimp zou ook gevolgen hebben voor grote Amerikaanse vliegmaatschappijen die van en naar Schiphol vliegen en voor nieuwkomers zoals Jet Blue.
3. Beleggers roepen chemieconcerns op te stoppen met pfas
Chemieconcerns moeten de productie van pfas stoppen. Die oproep doet het Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) woensdag in een brief aan de bestuurders van vijftig beursgenoteerde chemiebedrijven. De beleggers waarschuwen dat producenten én gebruikers van pfas te maken krijgen met een toenemend aantal juridische claims. Als deze rechtszaken doorgaan, kan de impact op de aandelenkoersen volgens hen aanzienlijk zijn.
Het Investor Initiative on Hazardous Chemicals is een club van meer dan vijftig institutionele beleggers en vertegenwoordigt gezamenlijk meer dan 10.000 miljard dollar aan geïnvesteerd vermogen.
4. Toch geen extra coronasteun voor Van der Valk
Hotelketen Van der Valk heeft geen recht op extra coronasteun. Het bedrijf vond dat afzonderlijke hotels net zoveel steun hadden moeten krijgen als mkb-bedrijven. Daarom vocht Van der Valk een oordeel van de landsadvocaat aan. Tevergeefs.
Van der Valk vroeg de noodsteun voor zestig hotels afzonderlijk aan, omdat ze volgens het bedrijf onafhankelijk van elkaar worden geleid. De hotelketen kreeg 34 miljoen euro aan noodsteun, maar uit de zitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven blijkt dat die steun wel 120 miljoen euro had kunnen zijn.
5. Volt-voorman wil grote fiscale schoonmaak
Fractievoorzitter Laurens Dassen heeft radicale ideeën met zijn jonge partij Volt: Europa moet een federatie worden en alle werkgevers- en werknemerspremies alsmede alle toeslagen dienen te worden geschrapt. ‘Het is tijd voor een grote fiscale schoonmaak’, zegt hij tegen RTL Nieuws. Dassen wil liever een basistoelage ‘als opmaat naar een ‘universeel basisinkomen’ invoeren. Dat moet betaald worden uit een aangepaste inkomstenbelasting. Volgens het het Centraal Planbureau, dat de plannen doorrekende, is het haalbaar.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Waarom het rommelt bij Acomo
Het Rotterdamse handelshuis Acomo, genoteerd in de Amsterdamse smallcapindex, heeft in de afgelopen maanden een groot aantal personeelsleden van bedrijfsonderdeel Tradin Organics zien vertrekken. Volgens rechtbankdocumenten, (oud-)medewerkers en een oud-commissaris die het FD sprak, zouden het afgelopen jaar twintig tot dertig ervaren handelaren en mensen op managementposities zijn opgestapt bij dit onderdeel, gespecialiseerd in de handel in biologische ingrediënten.
Bij meerdere ex-medewerkers zou het vertrek te maken hebben met veranderingen in de bedrijfsvoering die Acomo-ceo Kathy Fortmann doorvoerde. Formann is in september 2021 aangetrokken om de integratie van het aangekochte Tradin Organics te stroomlijnen.
In totaal werken er op de kantoren van Tradin in Amsterdam en in de VS zo’n honderd mensen.
7. Bij de koffieautomaat: Vrouw nog steeds onderbetaald
Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 13 procent minder dan mannen. Dat komt deels doordat mannen sneller opklimmen binnen een bedrijf. Maar ook voor precies hetzelfde werk krijgen vrouwen minder geld dan hun mannelijke collega’s. Over een heel jaar verdienen vrouwen in Nederland zelfs 36 procent minder dan mannen. De belangrijkste oorzaak van dit grote verschil is dat vrouwen gemiddeld minder betaalde uren maken. Ook werken vrouwen vaker in sectoren met lagere lonen, zoals de zorg en het onderwijs.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates