1. Musk officieel eigenaar Twitter, ontslaat direct topmannen
De deal is rond: Elon Musk heeft Twitter gekocht voor 44 miljard dollar, het bedrag dat hij eerder dit jaar bood. Twitter topman Ned Segal, de financiële topman Parag Agrawal, de hoogste juridische baas Vijaya Gadde en algemeen adviseur Sean Edgett zouden al door Musk ontslagen zijn. Dat meldt The New York Times.
Het was lange tijd onduidelijk of de overname daadwerkelijk door zou gaan. Musk krabbelde eerder dit jaar terug als koper. Persbureau Bloomberg schreef op basis van ingewijden dat het besluit om de koop toch door te zetten waarschijnlijk is genomen na aandringen van het juridische team van Musk.
2. ASR-topman verwacht weinig gedwongen ontslagen
De overname van Aegon door ASR hoeft niet te betekenen dat er veel gedwongen ontslagen volgen. Dat zegt ASR-topman Jos Baeten: ‘Uiteindelijk zullen we wel met minder mensen zijn, maar dat betekent niet per definitie dat je van heel veel mensen verplicht afscheid neemt’.
ASR en Aegon meldden eerder in een verklaring dat ‘het de bedoeling is om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie’. Op dit moment heeft de combinatie 6700 medewerkers, waarvan er ruim 3800 bij ASR werken.
3. Arcadis-topman Oosterveer vertrekt vervroegd
Arcadis-ceo Peter Oosterveer treedt in mei volgend jaar vervroegd terug als ceo. Dit liet het advies- en ingenieursbedrijf gisteren weten bij de publicatie van de kwartaalcijfers. In 2021 werd Oosterveer nog benoemd voor zijn tweede termijn tot 2025.
De topman zegt zelf te hebben gekozen om te vertrekken. Hij wil meer tijd aan zijn familie besteden, reizen en zich maatschappelijk inzetten voor goede doelen. De huidige operationeel topman, Alan Brookes, is door de raad van commissarissen voorgedragen als zijn opvolger.
4. Amerikaanse economie groeit weer na twee kwartalen van krimp
De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal weer gegroeid nadat die twee kwartalen achter elkaar was gekrompen. Dat meldt de Amerikaanse overheid donderdag. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg afgelopen kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden.
De groei komt onder andere doordat Amerikaanse consumenten ondanks de hoge inflatie geld blijven uitgeven. Zo stegen de bestedingen afgelopen kwartaal met 1,4 procent. Daarnaast exporteerden Amerikaanse bedrijven meer goederen naar het buitenland.
5. ECB verhoogt de rente opnieuw fors
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de rente met 0,75 procentpunt verhoogd. Het is al de derde keer in korte tijd dat de centrale bank dat doet. De ECB hoopt de hoge inflatie af te remmen. Verschillende Europese politici, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, uitten eerder kritiek op het beleid van de ECB.
Christine Lagarde, de president van de ECB, is het niet eens met de kritiek. ‘Als wij de inflatie bevechten, denken we aan ons mandaat, maar ook aan de mensen die het meest lijden onder inflatie.’ De verwachting is dat de rente komende tijd vaker verhoogd wordt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Shell-topman heeft ‘een mix van trots en spijt’
Shell-topman Ben van Beurden, die na dit jaar terugtreedt als ceo, voelt ‘een mix van trots en spijt’. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van de kwartaalresultaten, schrijft NRC, waar bleek dat de winst van Shell het afgelopen kwartaal is verdubbeld tot 9,45 miljard dollar. Trots is hij omdat het concern ‘financieel onvergelijkbaar sterker’ is geworden. Ook stipt hij aan dat er meer vrouwen in de top van het bedrijf zijn in vergelijking met toen hij negen jaar geleden aantrad.
Van Beurden vindt niet dat hij verkeerde beslissingen heeft genomen, wel heeft hij spijt dat hij op bepaalde dingen eerder had moeten reageren. Hij doelt hier op de gaswinning in Groningen. In 2017 werd voorgesteld om de gaskraan dicht te draaien. Terugkijkend had dat in 2015 al moeten gebeuren. Spijt is er ook over de oliewinning in de poolcirkel. ‘Uiteindelijk zijn we daar vertrokken, maar – terugkijkend – hadden we dat niet eerder en sneller kunnen doen?’
Lees ook: Voor Shell-topman Ben van Beurden bestaan er geen heilige huisjes
7. Bij de koffieautomaat: Vanaf 2035 mogen nieuwe auto’s in de EU geen CO2 meer uitstoten
Vanaf 2035 is het niet meer mogelijk om in de Europese Unie auto’s te kopen die rijden op fossiele brandstoffen. Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten bereikten een akkoord dat alle verkochte auto’s vanaf dat moment verplicht CO2-uitstootvrij moeten zijn. Het akkoord geldt voor personenauto’s en kleine bedrijfswagens.
‘De industrie wordt gestimuleerd om in fossielvrije auto’s te investeren en voor automobilisten die schoner willen rijden worden de mogelijkheden groter en dus goedkoper’, zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD). Eurocommissaris Frans Timmermans noemt het akkoord een sterk signaal.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates