Plus: 'Sluiting Polare is onzinnig', ING verwacht groei in meeste sectoren en nieuwe naam in Microsoft-race.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Sluiting Polare is onzinnig'
De tijdelijke sluiting van boekhandelketen Polare zal een faillissement van het bedrijf alleen maar versnellen. Dat zegt topcurator Louis Deterink in gesprek met NU.nl. 'Wat Polare doet is echt onzinnig. Je moet namelijk je personeel gewoon doorbetalen. Je roept zo een bankroet versneld op je af.' Volgens Deterink is Polare door alle media-aandacht aangeschoten wild. Hij zegt dat ondernemers die een faillissement zien aankomen en een doorstart willen maken er ogen goed aan dit in stilte voor te bereiden. 'Je kunt aan de rechtbank vragen of ze een stille curator willen aanwijzen, dan wordt er onder toezicht een doorstart voorbereid zodat het faillissement van zo kort mogelijke duur is. Zo voorkom je kapitaalschade.'
2. Miljoenenclaim tegen Apple
Apple heeft een nieuwe claim aan zijn broek hangen over prijsafspraken met uitgevers rond e-boeken. Klanten in 33 verschillende Amerikaanse staten eisen gezamenlijk maar liefst 840 miljoen dollar van het bedrijf. De groep consumenten voelt zich gesteund door een rechtszaak uit 2013, waarin Apple schuldig werd bevonden aan prijsafspraken. Volgens de advocaat die de claim leidt, loopt de schade door prijsafspraken op tot 280 miljoen dollar. Hij eist het driedubbele namens zijn clienten.
3. Nieuwe naam in Microsoft-race
De nieuwe ceo van Microsoft wordt Satya Nadella, zo berichtte Bloomberg vorige week met volle overtuiging, maar afgelopen weekend werd opeens weer een andere kanshebber genoemd: Google-directeur Sundar Pichai. Microsoft zou op dit moment met hem in onderhandelin zijn. Pichai werkt al sinds 2004 bij Google, waar hij momenteel leiding geeft aan de onderdelen Android, Chrome en Google Apps. Lees ook:
4. Philips bedreigd door afnemer om wietlampen
Philips wordt bedreigd door een afnemer die de lampen van het bedrijf inzet bij wietteelt. Het Nederlandse bedrijf is gestopt met de levering en wordt als gevolg daarvan geintimideerd. Philips bracht dit nieuws afgelopen weekend naar buiten in reactie op een uitzending van Brandpunt, waarin het bedrijf werd beschuldigd van lampenverkoop aan wiettelers. Philips meldt: 'In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op het huisadres van Philips-mensen lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel het opnieuw leveren van lampen.'
5. Zalando wil naar de beurs, waardering 5 miljard?
Online schoenen- en kledingwinkel Zalando wil naar de beurs. Het bedrijf heeft drie banken in de arm genomen voor advies, zo meldde The Sunday Times dit weekend. Volgens de krant kan de waarde van Zalando bij een beursgang oplopen tot 5 miljard euro, en dat voor een bedrijf dat pas vijf jaar bestaat. In de eerste helft van het lopende boekjaar genereerde Zalando een omzet van 809 miljoen euro.
6. ING: 'Groei in meeste sectoren'
De meeste sectoren in de Nederlandse economie zullen dit jaar bescheiden groeien. Dat stellen economen van ING in een rapport over de stand van het land. De industrie wordt de grote winnaar voor 2014, denkt de bank: vorig jaar kromp daar het afgezette volume nog met 1 procent, dit jaar is er sprake van 2 procent groei, terwijl in 2015 een groei van 2,5 procent wordt verwacht. 2015 wordt hoe dan ook een fijn jaar: alle sectoren, uitgezonderd de overheid, de zorg en de detailhandel, zullen dan groei laten zien, aldus ING. Vorige maand voorspelde ABN Amro voor volgend jaar eveneens groei in de meeste sectoren van de Nederlandse economie. Ondertussen: UWV verwacht geen herstel van de werkgelegenheid dit jaar.
7. Banken omzeilen bonusverbod
Nog een nieuwtje uit The Sunday Times: banken zoeken naar gaten in de limieten die op Europees niveau zijn opgelegd aan bonussen. Een 'overweldigende meerderheid' van de banken, zo zegt PwC, maakt naar verwachting gebruik van de mogelijkheid om maandelijkse toelages uit te betalen aan medewerkers. Zo kunnen bankiers jaarlijks alsnog acht tot negen keer meer verdienen dan hun vaste salaris aangeeft.
8. Remko van Westerloo mag blijven
Sanoma gaat Remko van Westerloo niet ontstaan bij SBS, zo meldt Het FD (achter inlog). Het mediabedrijf had dit kunnen doen op basis van de matige kijkcijfers, maar volgens ingewijden zou Sanoma geen zin hebben in getouwtrek om de positie. Vorig jaar kwamen de verhoudingen tussen Sanoma en John de Mol op scherp te staan, toen bleek dat De Mol Sanoma wilde uitkopen bij SBS. Over Van Westerloo zei De Mol: 'Ze kunnen hem ontslaan, maar ik behoud het recht op de benoeming van die positie. Met zo’n stap zouden ze dus niks bereiken.' En dat blijkt Sanoma nu dus zelf ook door te hebben.
9. Getal van de dag: 1,8 miljard
Wolfgang Porsche en Ferdinand Piech, twee leden van de raad van commissarissen van Porsche, zullen van zich af moeten gaan bijten: een groep investeerders eist 1,8 miljard dollar van ze, omdat het bedrijf de markt zou hebben gemanipuleerd. In 2008 probeerde Porsche alle aandelen van Volkswagen te kopen, terwijl het bedrijf in de media zei dat niet te willen doen. De investeerders verloren geld, omdat ze gokten op een lagere Volkswagen-koers, terwijl de koers omhoog schoot toen de overname mislukte. Eerdere aanklachten tegen Porsche in Duitsland en de VS leverden trouwens niets op.
10. Koffieautomaat: Philip Seymour Hoffman dood
De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman is afgelopen weekend dood gevonden in zijn appartement. Volgens diverse bronnen zou hij zijn overleden aan een overdosis drugs. Vorig jaar had hij nog hulp gezocht voor zijn druggebruik. Seymour Hoffman werd bekend door zijn rollen in films als The Big Lebowski, Capote en Magnolia. Hij is 46 jaar oud geworden. Later dit jaar komt de film A Most Wanted van Anton Corbijn uit, waarin Hoffman een spion speelt. Bekijk vijf van zijn glansrollen #RIP
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.