Plus: Shell brengt Midstream Partners naar de beurs, activistische aandeelhouders rammelen bij KPN en filantropie op zijn Chinees.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Miljardenclaim voor General Motors
Autofabrikant General Motors krijgt te maken met een massale schadeclaim. De totale kosten kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard dollar. De claim komt van een gespecialiseerde groep claimadvocaten van het beruchte Hagens Bergman, een groep die eerder al bij Toyota miljoenen wist terug te halen. Met de nieuwe claim moeten eigenaren van auto's en trucks worden gecompenseerd. Die lijden onder de waardedaling van hun voertuigen na een massale terugroepactie. Volgens de advocaten komen zo'n 15 miljoen eigenaren in aanmerking voor compensatie. Hun schade ligt tussen de 500 en 2.600 dollar. Hagens Berman is verder verwikkeld in een rechtszaak tegen Google, omdat die op onrechtmatige wijze een monopolie zou hebben verkregen en daarme innovatie en ondernemerschap frustreert.
2. Pensioenfonds voor zzp'ers
Vanaf volgend jaar is er eindelijk een pensioenfonds voor zzp'ers en kunnen ook zij belastingvrij sparen voor hun oude dag. De regeling is vrijwillig en wordt flexibel. De zelfstandigen bepalen zelf hun inleg en kunnen die aanpassen aan de omzet van de maand. Op dit moment bouwt het meerendeel van de 1 miljoen zzp'ers die Nederland kent geen pensioen op. Het fonds is een initiatief van vier organisaties voor zzp'ers: Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. De uitvoering komt in handen van APG. Anders dan bij lijfrentes en spaargelden, waarmee zzp'ers voorheen hun oude dagsvoorziening opbouwden, blijven de pensioenrechten overeind in het geval van een persoonlijk faillisement. In geval van langdurige ziekte kunnen zij hun inkomen uit deze pensioenpot gaan aanvullen. De deelnemer bepaalt zelf het moment van pensioneren en ook de duur van de uitkering.
3. Shell brengt Midstream Partners naar de beurs
Shell brengt het onderdeel Midstream Partners naar de beurs in een aparte notering. De aandelen gaan worden verhandeld op Wall Street. De introductie vindt in de tweede helft van het jaar plaats. Shell hoopt met de beursgang van de ontwikkelaar en leverancier van pijpleidingen in totoaal 750 miljoen dollar op te halen. De notering wordt begeleid door Barclays en Citigroup.
4. Huizenverkopen schieten omhoog
In mei trok de woningmarkt opnieuw verder aan. In vergelijking met een jaar eerder werden er 43,6 procent meer woningen verkocht, blijkt uit de registratie van het Kadaster. In vergelijking met april wisselden 11 procent meer woningen van eigenaar. Niet alle woningen in alle provincies blijken even courant. De grootste stijging (49,6 procent) gold de hoekwoningen. Ook woningbezitters in de provincie Utrecht kunnen opgelucht ademhalen. Daar was de stijging 63,4 procent. De aantrekkende woningmarkt vertaalt zich direct in het aantal verstrekte hypotheken. Dat aantal steeg met 40,7 procent.
5. KPN-andeelhouders willen duidelijkheid van Blok
Dacht KPN-ceo Eelco Blok eindelijk in rustiger vaarwater te komen, staan er twee boze aandeelhouders op de stoep. Samen met het Amerikaanse hedgefonds Paulson & Co trekken ze op om druk uit te oefenen op het bestuur. Paulson & Co, met een belang van 4,5 procent, is in gesprek met het KPN-management over de bedrijfsstrategie. Zij willen vooral duidelijkheid. In de consolidatiesslag op de Europese telecommarkt, is KPN prooi of jager? De kans is groot dat de aandeelhouders in ieder geval aansturen op de verkoop van de Belgische dochter Base. John Paulson liet eerder van zich horen door Stork onder leiding van Sjoerd Vollebregt in (een verloren) rechtszaak te dwingen de strategie aan te passen.
6. Nederland: matig imago als vestigingsland
Terwijl het aantal directe buitenlandse investeringen in Europa vorig jaar met 4 procent toenam, is het aantal voor Nederland exact hetzelfde gebleven. Er vonden opnieuw 161 directe investeringsprojecten plaats. Daarmee staat Nederland op de zesde plaats, blijkt uit de Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2014 van EY. Het zijn vooral hoofdkantoren, datacenters en R&D-vestigingen die de weg naar ons land vinden. maar we verliezen de slag als het gaat om sales en marketing, logistiek en productie. Volgens EY blijven de belangrijkste hobbels de hoge arbeidskosten en de gebrekkige flexibiliteit van arbeidswetgeving. Opvallend is dat in Nederland gevestigde ondernemingen over deze zaken een stuk positiever zijn dan bedrijven die overwegen zich hier te vestigen. Het imago van Nederland vestigingsland kan dus beter, gelet op de feitelijke situatie.
7. Marijn Dekkers: 'Nederland geen sleutelland'
Nederland en Duitsland behoren niet tot de sleutellanden als het gaat om 'ideeën, uitvindingen, methodes en processen die tot innovatie leiden', stelt de Nederlandse Bayer-ceo Marijn Dekkers tijdens een spreekbeurt in Leverkusen. Innovatie is van levensbelang en toch lopen beide landen het risico om in de wereldwijde concurrentiestrijd terrein te verliezen. Duitsland doet het in zijn ogen wel beter dan Nederland. De oosterburen investeerden in de crisisjaren extra in onderzoek en ontwikkeling en besteden nu bijna 3 procent van het BNP hieraan. Daar steekt de situatie in Nederland volgens Dekkers schril bij af. Volgens Dekkers moet er meer venture capital beschikbaar komen, zodat er een meer risicominnende ondernemerscultuur kan ontstaan. Verder maakt hij zich zorgen over het opleidingsniveau in Nederland en Duitsland. Beide landen moeten leren van de Verenigde Staten en China. De Chinezen nemen door een nauwe samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven de meeste patenten voor hun rekening. In de VS wordt wel vaart gemaakt met de vierde industriële revolutie en keert productie terug binnen de landsgrenzen.
8. In-app aankopen naar 30 miljard dollar
De omzet die freemium-apps als Candy Crush uit in-app aankopen halen ligt op 20,9 miljard dollar. In twee jaar groeit dit naar zo'n 30 miljard dollar, stelt onderzoeksbureau Juniper in een overzicht van de mobiele gamesmarkt. Daarbij zuigen de mobiele smartphones en tablets de traditionele consolemarkt leeg. Al blijft dat wel een belangrijke niche. het zijn vooral gamers op tablets die makkelijk aankopen doen. De groei van de in-app-markt gaat door, ondanks de inspanningen van Apple en Google om het doen van in-app aankopen te bemoeilijken. Beide bedrijven reageren daarmee op klachten van ouders van jonge kinderen. Die kunnen onbedoeld voor honderden euro's aankopen doen.
9. Getal van de dag: 3 (procent)
Op de Nederlandse markt voor smartphones zijn er drie partijen die 3 procent van de markt hebben. Het eens zo dominante Nokia moet het met 3 procent doen. Blackberry, dat eens de zakelijke standaard was, moet het (na de zoveelste halvering) ook met 3 procent doen. En ze worden geflankeerd door het oprukkende Huawei. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Samsung domineert de markt met 47 procent. De runner up is Apple. De onderzoekers voorspellen een groeiend aandeel voor de Chinezen, die nog maar net hun intrede hebben gedaan. Zij hebben onder hun klanten een groter dan gemiddeld aandeel jongeren. Daarnaast zijn die jonge gebruikers ook nog eens tevreden. Nog even en de Koreanen worden door de Chinezen uit de polder geweerd.
- Lees meer over de 7 gezichten van groeiwonder Huawei
10. Koffieautomaat:慈善家 (Filantropie, maar dan anders)
Filantropie (慈善家, spreek uit: Císhàn jiā) is al lang niet meer wat het geweest is. Terwijl techmiljardairs van Amerikaanse origine druk zijn de armoede (en/of honger, ziekte, kinderarbeid en gebrekkig onderwijs) terug te dringen in Azie en Afrika, schiet de Chinese miljardair Chen Guangbiao rustig onder hun duiven. Chen gaat duizend arme New Yorkers van een lunch voorzien. En niet alleen krijgen ze een maaltijd, ze krijgen ook 300 dollar mee naar huis. Toch is het geen free lunch. De genodigden moeten wel luisteren naar Chen als hij hoogstpersoonlijk (in het Engels) 'We are the world' gaat zingen. Het motief van de miljardair? Het imago van de Chinese superrijken te verbeteren. Ze zijn niet alleen maar dol op het kopen van luxe goederen, er zijn volgens Chen ook goede filantropen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.