1. Klimaatplannen grote Nederlandse bedrijven onvoldoende
Milieudefensie heeft na Shell ook andere bedrijven in het vizier. De actieclub dwong vorig jaar via de rechter af dat de energiereus meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Na de uitspraak vroeg Milieudefensie van 29 andere grote bedrijven de klimaatplannen op en liet die doorrekenen door het Duitse NewClimate Institute.
Conclusie? Bijna alle bedrijven doen onvoldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het gaat onder meer om banken, pensioenfondsen, staalproducent Tata Steel, vleesverwerker Vion, Ahold Delhaize, DSM en Boskalis. Met name op de indirecte uitstoot, veroorzaakt door toeleveranciers en klanten, is weinig zicht.
Over een jaar laat Milieudefensie de klimaatplannen nog eens toetsen. Zijn die dan nog steeds ontoereikend, dan overweegt de milieuorganisatie juridische stappen.
2. Lege schappen in supermarkten door boerenprotesten
De boerenblokkades leiden tot lege schappen op sommige plekken in het land, met name bij zuivel en groente. Boeren blokkeerden maandag distributiecentra van onder meer Jumbo, Albert Heijn en Boni. Volgens Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kosten de protesten nu al miljoenen. De supermarktkoepel wil dat er snel een einde komt aan het conflict. Ook de bevoorrading van ziekenhuizen en zorginstellingen dreigt in gevaar te komen.
3. Banken maken extra miljardenwinsten met noodleningen ECB
Commerciële banken kunnen mogelijk woekerwinsten maken met goedkope coronaleningen, schrijft de Financial Times. De banken konden tijdens de coronacrisis lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een rente van -1 procent – oftewel: ze kregen geld toe. Geld stallen kan bij de ECB inmiddels tegen -0,5 procent rente. Als de rente stijgt, kan dat kredietverstrekkers in de eurozone tot 24 miljard euro aan extra winst opleveren. De ECB zoekt naar manieren om dit te voorkomen.
4. Topman easyJet neemt ontslag
De eerste kop rolt in de luchtvaartchaos. De operationeel directeur van de Britse vliegmaatschappij easyJet, Peter Bellew, is maandag opgestapt. Hij lag onder vuur omdat easyJet de afgelopen maanden tienduizenden vluchten moest schrappen, onder meer door IT-problemen en personeelstekort. Het aandeel easyJet sloot maandag 5 procent lager en noteert nu op het laagste niveau in meer dan een decennium.
5. Opnieuw minder treinen door personeelstekort
Het personeelstekort blijft ook de NS raken. Het spoorwegbedrijf heeft zo’n 1.100 vacatures en moet daardoor noodgedwongen schrappen in de dienstregeling. Deze week rijden er op zes trajecten minder treinen, waaronder op de routes Amsterdam-Eindhoven en Den Haag-Gouda Goverwelle. De personeelstekorten zullen naar verwachting zeker tot na de zomer voor uitval zorgen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Andy Jassy, de puinruimer van Amazon
Een jaar geleden trad oprichter Jeff Bezos terug als ceo van Amazon. Sindsdien is Andy Jassy de hoogste baas van het internetbedrijf. Jassy werkt al vijfentwintig jaar voor Amazon en was in die periode alleen maar groei gewend. Maar als ceo is die weelde over, schrijft het Financieele Dagblad in een profiel. Jassy moet schrappen in de kosten, nu de vraag van de pandemie minder groot blijkt dan verwacht. De beurskoers van Amazon staat 40 procent lager dan toen Jassy aantrad.
7. Bij de koffieautomaat: ontslagen vrouw solliciteert nog een keer bij Philips
Een ontslagen manager van Philips kon doodleuk weer aan de slag bij het bedrijf. Philips zette in 2016 een vrouwelijke inkoopmanager op straat, omdat ze niet functioneerde. Vorig jaar solliciteerde de vrouw opnieuw bij het elektronicaconcern, onder een andere naam en met een vals cv. Ze kreeg een baan als marketingmanager. Maandsalaris: 12.500 euro.
Philips kwam al snel achter haar leugen en ontsloeg haar opnieuw. Bij de rechter eiste de vrouw 168.000 euro aan ontslagvergoedingen en achterstallig loon. De Amsterdamse kantonrechter gaat daar niet in mee, schrijft RTL Nieuws. Philips heeft haar terecht de laan uitgestuurd.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates