Plus: Webwinkels in detailhandel groeit gestaag; Randstad gaat samenwerken met Tata en bezuinigingen op zorg geschrapt
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Microsoft koopt Linkedin, overnamegeruchten nemen toe
Gisteren werd bekend dat Microsoft het zakelijke socialnetworkbedrijf LinkedIn koopt voor 26,2 miljard dollar. Voor Microsoft verreweg de grootste overname ooit. LinkedIn zal zijn naam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid behouden. Mede-oprichter en huidig topman Jeff Weiner zal ook leiding blijven geven aan het bedrijf. Bij de deal krijgen aandeelhouders van LinkedIn 196 dollar per aandeel, bijna de helft meer dan de slotkoers afgelopen vrijdag. Op Wall Street wordt de geplande overname van LinkedIn door Microsoft gezien als een startschot voor meer fusies en overnames. Maandag steeg vooral Twitter als mogelijke overnameprooi.
2. Beveiligingsbedrijf Symantec neemt Blue Coat over
Ook het Amerikaanse softwarebeveiligingsbedrijf Symantec doet een miljardenovername, zij koopt voor 4,65 miljard dollar Blue Coat Systems. Symantec levert vooral anti-virussoftware aan particulieren. Blue Coat is daarentegen marktleider in webbeveiliging, het beveiligt de cloudomgevingen van meer dan 15.000 bedrijven. Opvallend is dat Blue Coat CEO Greg Clark de nieuwe onderneming gaat leiden. Symantec was sinds april al op zoek naar een nieuwe CEO toen Michael Brown na tegenvallende financiële resultaten opstapte. Bain Capital, dat eigenaar is van Blue Coat, zal 750 miljoen dollar van de opbrengst investeren in het gefuseerde bedrijf. Ook Silver Lake verhoogt zijn investering van 500 miljoen naar 1 miljard dollar.
3. Webwinkels in detailhandel groeit gestaag
Steeds meer bedrijven in de detailhandel in Nederland verkopen online, zo meldt het CBS. Verkocht in 2010 nog 24 procent van de bedrijven in deze branche online, 5 jaar later is dit 42 procent. Met 25 procent van de bedrijven die elektronisch verkoopt, scoort Nederland in 2015 boven het EU-gemiddelde van 19 procent. In de detailhandel zit ook vooral de elektronische verkoop de laatste jaren in de lift. In het eerste kwartaal van 2016 werd door de middelgrote en grote detaillisten in consumentenelektronica ruim 34 procent meer omgezet via online verkoop dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Via de winkel werd in deze periode juist bijna 11 procent minder omgezet.
4. Randstad gaat samenwerken met Tata
Randstad Global IT Solutions gaat een samenwerking aan met IT-dienstverlener Tata Consultancy Services (TCS), onderdeel van het Indiase Tata-conglomeraat. TCS gaat wereldwijd IT-diensten leveren aan Randstad. De twee maakten maandag bekend dat ze een van 's werelds grootste 'cloudmarktplaatsen' op het gebied van IT-infrastructuurdiensten gaan ontwikkelen. Randstad kondigde eerder dit jaar aan de automatiseringsdiensten vergaand te gaan centraliseren vanuit een zogeheten Shared Service Centre. TCS, sinds 1992 actief op de Nederlandse markt, is volgens Randstad de meest geschikte partner om IT-plannen verder uit te bouwen. Het contract met TCS komt in de plaats van diverse contracten die Randstad op landelijk niveau met IT-dienstverleners onderhoudt. Financiële details werden verder niet bekendgemaakt.
5. Bezuinigingen op zorg geschrapt
Geplande bezuinigingen op verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg van 500 miljoen euro gaan niet door, zo maakte staatssecretaris Van Rijn gisteren bekend. Meerdere organisaties reageerden verheugd op het nieuws. ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, ziet kansen voor een groot aantal mensen om hun baan te behouden. Jan de Vries, directeur bij ActiZ: "Wij zijn verheugd dat het Kabinet onze oproep heeft gehoord en de bezuiniging heeft geschrapt. Wat ons betreft is de zorg voor kwetsbare mensen in verpleeghuizen ook niet iets om op te bezuinigen." Ook vakbonden FNV en CNV zijn blij dat de bezuinigingen op de langdurige zorg van de baan zijn.
6. Bankiers veroordeeld voor belastingfraude
Zeven voormalige managers van Deutsche Bank zijn veroordeeld wegens belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten. Een van de bankiers moet van de Duitse rechter drie jaar de cel in. Anderen ontlopen celstraf met boetes en voorwaardelijke straffen. Aanklagers onderzoeken nog vijftien andere werknemers en oud-medewerkers van de grootste bank van Duitsland. Deutsche Bank is zelf al in 2010 gestopt met de handel in emissierechten en heeft sindsdien 220 miljoen euro aan onrechtmatige belastingkortingen terugbetaald aan de fiscus. De bank is op het moment betrokken bij duizenden afzonderlijke rechtszaken en heeft dit jaar daarvoor 5,4 miljard euro opzij gezet.
7. Toezichthouder krimpt bestuur in
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) brengt zijn raad van bestuur terug van vier naar drie leden. Volgens de AFM het gevolg van de strategie om de organisatie te vereenvoudigen en het besturingsmodel aan te scherpen. Opvallend is dat het contract van bestuurder Harman Korte, verantwoordelijk voor de aanpak van het rentederivatendossier, niet wordt verlengd. De mededeling van de AFM komt enkele weken voor de publicatie van een extern onderzoek naar de oorzaken van de tekortschietende controle van de AFM op het politiek beladen derivatendossier. December vorig jaar moest de toezichthouder erkennen dat zijn controle op de hertoetsing van ruim 17.000 renteswapcontracten door de banken niet goed was gegaan. Korte coördineerde dat controlewerk.
8. Manager van de dag: Sean Clarke
Supermarktketen Wal-Mart heeft Sean Clarke als nieuwe topman aangesteld bij zijn worstelende Britse supermarktketen Asda. Sean Clarke was hoofd van de Chinese tak van Wal-Mart en vervangt zijn naamgenoot Andy Clarke. Aan hem de taak Asda uit het slop te trekken. Asda is het voornaamste slachtoffer van een door Lidl en Aldi aangezwengelde prijzenoorlog onder Britse supermarkten. Verkopen staan al bijna twee jaar onder druk. Bij Nederlandse supermarktketens overigens geen vuiltje aan de lucht. Nederlandse supermarkten hebben in mei de omzet met 5 procent zien stijgen tot bijna 3,4 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.
9. Getal van de dag: 1,2 miljard
Het nationale investeringsfonds van Libië wilt 1,2 miljard dollar zien van Goldman Sachs. Het fonds geeft aan dat de grootbank haar heeft verleid om complexe, verlieslatende investeringen te doen. De Libyan Investment Authority, dat het fonds beheert, wilt voor investeringen die zij in 2008 heeft gedaan een vergoeding zien. Gisteren is bij het Londonse "High Court" de rechtszaak van start gegaan. Goldman geeft aan niet onder de indruk te zijn en is van plan de beschuldigingen krachtig aan te vechten.
10. Koffieautomaat: Snablabs krijgt 14-jarige CEO
Snapchat is de social media-hype van het moment, het heeft ondertussen in Nederland al ruim 2 miljoen gebruikers. Social Embassy heeft een kernteam van experts samengesteld om zowel bestaande als nieuwe klanten te inspireren en te adviseren middels Snaplabs. Snaplabs ondersteunt merken zoals Coca-Cola, Footlocker en Bijenkorf bij de inzet van Snapchat. Dat is bij uitstek het terrein van jongeren en een 50-jarige CEO begrijpt natuurlijk niets van die doelgroep. Het Snaplabs-team heeft er daarom voor gekozen de 14-jarige Max als CEO aan te stellen. Geen gimmick, maar een betaalde functie, aldus het bedrijf.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.