1. Microsoft haalt Apple in als waardevolste beursbedrijf: ‘Omzet Apple is kwetsbaarder’
Apple is niet langer ‘s werelds waardevolste beursbedrijf. Concurrent Microsoft nam vrijdag het stokje van de iPhone-maker over. Microsoft sloot vrijdag af met een totale waarde van 2.890 miljard dollar. Apple kwam niet verder dan 2.870 miljard dollar. Apple kent dit jaar een slechte start. Zo valt de verkoop van iPhones tegen.
Microsoft doet het de laatste tijd juist relatief goed. Zo zegt een deskundige van de firma Matrix Asset Advisors dat Microsoft een duidelijke strategie heeft wat betreft kunstmatige intelligentie. Ook is Microsoft minder afhankelijk van productverkoop, aangezien het bedrijf abonnementen verkoopt.
2. Ontslag van directeur stort AvroTros in bestuurscrisis
AvroTros is na het ontslag van directeur Eric van Stade in een bestuurscrisis beland. Dat schrijft De Telegraaf. Via een regeling is bepaald dat Van Stade in mei 2024 vertrekt. Hij is het er niet mee eens en spreekt er openlijk over. Het managementteam stuurt vervolgens een brandbrief naar de Verenigingsraad, het invloedrijke ledenorgaan dat de Raad van Toezicht benoemt. Er wordt gesproken over ’ernstige samenwerkingsproblemen’.
De Verenigingsraad verlengt uiteindelijk de termijn van drie leden van de RvT niet. Het gaat om voorzitter Esther Kwaks, vicevoorzitter Frits Huffnagel en lid Guido van Nispen. Van Nispen noemt het ‘raar’ dat hij en de twee andere toezichthouders geen tweede termijn krijgen. ‘Dit is historisch. Dat gebeurt zelden.’
3. ‘Deutsche Bank heeft mogelijk interesse in ABN AMRO’
Deutsche Bank overweegt een Europese bank over te nemen. ABN AMRO wordt door ingewijden genoemd als optie. Dat meldt persbureau Bloomberg. De grootste bank van Duitsland zou achter de schermen gesprekken hebben gevoerd. Ook de Duitse rivaal Commerzbank wordt als een optie gezien.
De bank zou op dit moment op informele basis met adviseurs hebben gesproken. ABN AMRO zegt tegen BNR: ‘Wij gaan niet in op marktgeruchten.’ Hoe serieus de interesse en daarmee de kans op een overnamepoging precies is, is op dit moment nog niet duidelijk.
4. Oxfam Novib: ‘Marktmacht van grote bedrijven is grote aanjager van ongelijkheid’
De vijf rijkste miljardairs ter wereld (Elon Musk, Bernard Arnault en familie, Jeff Bezos, Larry Ellison en Warren Buffett) hebben hun vermogen sinds 2020 meer dan verdubbeld: van 405 miljard dollar naar 869 miljard dollar (794 miljard euro). Een kleine vijf miljard mensen zijn in die periode juist armer geworden. Oxfam Novib stelt dat de toenemende concentratie van bedrijfsmacht een van de grote aanjagers van méér ongelijkheid is.
De ngo doet een oproep aan de Tweede Kamer om extreem rijken hoger te belasten. ‘Zonder ingrijpen zal de scheefgroei alleen maar schever worden’, zegt Oxfam-directeur Michiel Servaes. Oxfam komt met het rapport ter gelegenheid van het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, dat maandag van start gaat.
Lees ook: World Economic Forum: 5 vragen over de editie van 2024 in Davos
5. Netbeheerder Tennet krijgt miljardenlening van kabinet
Netbeheerder Tennet krijgt van het demissionaire kabinet een tijdelijke lening van 25 miljard euro. Met dit geld kan het bedrijf investeringen doen om de verstopping van het stroomnet tegen te gaan. Het net zit nu overvol en dat heeft tot gevolg dat de energietransitie dreigt te vertragen. Dit heeft het ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Eigenlijk zou Tennet geld binnenkrijgen door de verkoop van de Duitse tak van de netbeheerder, maar dat loopt vertraging op.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Arie van der Valk (1929-2024): boerenverstand was zijn kracht
Arie van der Valk is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer Gerrit bouwde hij de hotel- en restaurantketen Van der Valk uit tot een van de grootste horecaconcerns van Nederland. Arie was het financiële brein achter het horecaconcern, dat ook internationaal al jaren successen boekt, zo schrijft De Telegraaf. Zijn familie schrijft in een verklaring: ‘Decennialang had hij de touwtjes stevig in handen als de pater familias. Zijn grote kracht was een bovenmatig talent voor cijfers en een gezond boerenverstand.’
7. Bij de koffieautomaat: Topman grootste uitzendbureau: ‘Kunstmatige intelligentie kost én creëert banen’
Kunstmatige intelligentie kost niet alleen banen, maar creëert ook nieuwe banen. Dat verwacht Denis Machuel, topman van ‘s werelds grootste uitzendconcern Adecco. Hij verwacht dat deze technologische ontwikkelingen leiden tot ‘de grootste ontwrichting en revolutie die we in decennia hebben gezien’. Volgens de topman ‘loopt je baan gevaar als je alleen maar informatie berekent, verzamelt en verwerkt’.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates