1. Opnieuw megaboete voor Meta
Meta heeft van de Ierse datawaakhond DPC opnieuw een hoge boete gekregen. De techgigant moet 265 miljoen euro betalen, omdat het bedrijf Europese privacyregels heeft geschonden. De Ieren legden recent ook al een flinke rekening neer bij ceo Mark Zuckerberg. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram kreeg in september een boete van 405 miljoen euro, omdat het persoonsgegevens van tieners op Instagram niet goed beschermd had.
2. EasyJet en Rolls-Royce testen hun eerste waterstofmotor
Vliegmaatschappij EasyJet en vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce hebben voor het eerst een vliegtuigmotor getest die draait op ‘groene’ waterstof. Het ging om een test op de grond met een conceptmotor. De waterstof is geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en getijdenenergie. meldt RTL Nieuws.
EasyJet kondigde in september aan miljarden te investeren in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Waterstoftechnologie moet die uitstoot tegen 2050 met bijna 80 procent hebben teruggedrongen. Ook investeert EasyJet de komende jaren 21 miljard euro in zuinigere en stillere vliegtuigen.
3. PostNL doet vakbonden handreiking, stakingen hangen in de lucht
PostNL hoopt de vakbonden gunstig te stemmen: de post- en pakketbezorger gaat een deel van het geld uit zijn cao-bod alvast uitbetalen aan werknemers met het salaris van december.
PostNL wil de salarissen in twee stappen verhogen. ‘De eerste stap geldt vanaf 1 april 2022, die ontvangen onze collega’s met terugwerkende kracht in december en die zetten we daarna door’, aldus PostNL. Dat betekent 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen. Bonden zijn niet bepaald onder de indruk.
FNV liet maandag weten op ‘zeer korte termijn’ actie te gaan voeren bij PostNL, nadat de vakbond er niet uit was gekomen met het postbedrijf. CNV draaide er voor het weekend niet om heen en stelde ‘het helemaal gehad’ te hebben met PostNL. Het laatste bod van het bedrijf zou zo laag zijn dat de bonden het ‘niet eens aan hun leden wilden voorleggen’.
4. FNV noemt voltijdsbonus ondoordacht en kortzichtig
Het kabinet experimenteert met bonussen die deeltijders moet stimuleren meer uren te werken, maar vakbond FNV vindt de pilot maar niets. De bonus zou vooral de tekorten in sectoren als de zorg en het onderwijs moeten verhelpen. Volgens FNV zit driekwart van de medewerkers er niet op te wachten omdat ze nu al zouden bezwijken onder de druk, meldt FD. De vakbond kwalificeert de oplossing als ‘ondoordacht en kortzichtig’.
5. Corendon is klaar met problemen op Schiphol en breidt uit in Brussel
Corendon is de drukte en vertragingen op Schiphol beu en wijkt volgend jaar voor en groot deel van zijn vluchten uit naar de Brusselse luchthaven Zaventem. Met de maatregel vervallen honderden vluchten op Schiphol. Corendon verhoogt het aantal stoelen waarmee gevlogen wordt vanuit België naar 260.000. De capaciteit op Schiphol loopt juist terug naar 230.000. Het bedrijf stelt hiermee voor te sorteren op ‘mogelijke verdere krimp op Schiphol’.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘OESO veel te optimistisch over economische vooruitzichten’
De OESO voorspelt een kleine krimp voor het vierde kwartaal in de eurozone, maar voorziet geen negatieve groei voor twee opeenvolgende kwartalen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorziet voor de Verenigde Staten helemaal geen negatieve kwartalen. Te optimistisch, stelt econoom Hans de Jong tegenover BNR: ‘Voor Nederland en Duitsland is een recessie onvermijdelijk.’
Zijn opvatting vindt weerklank. Het Britse The Economist is een stuk negatiever en beschrijft hoe Europa wordt gemangeld door de hoge energieprijzen en geopolitieke ontwikkelingen. Waarbij een langdurige recessie onvermijdelijk is, aldus het medium.
7. Bij de koffieautomaat: Eneco verlaagt voor derde maand op rij energietarief
Energiebedrijf Eneco verlaagt voor de derde maand op rij de variabele tarieven. Voor een derde van zijn klanten gaat de prijs voor energie met 12 procent omlaag, meldt NU.nl. De groep klanten gaat vanaf januari zo’n 2,99 euro per kuub gas en 0,69 cent per kilowattuur elektriciteit betalen. Volgens Eneco kunnen de tarieven in januari omlaag, doordat het bedrijf gas en elektriciteit inkoopt tot kort voor het moment dat de tarieven worden bepaald.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates