1. Mediamagnaat Rupert Murdoch (92) met pensioen, zoon Lachlan volgt hem op
De invloedrijke mediatycoon Rupert Murdoch (92) gaat met pensioen. Hij stopt als bestuursvoorzitter van televisiebedrijf Fox Corp en krantenconglomeraat News Corp. Oudste zoon Lachlan volgt zijn vader op. ‘De tijd is rijp voor mij om andere rollen op mij te nemen’, schrijft Murdoch in een bericht aan zijn werknemers. ‘Onze bedrijven verkeren in goede gezondheid, net als ik. Onze mogelijkheden overtreffen ruimschoots onze commerciële uitdagingen.’
Murdoch bouwde in zeventig jaar een heel imperium op in de mediasector, dat geregeld verwikkeld was in schandalen. News Corp is eigenaar van grote kranten als The Wall Street Journal, New York Post, Times, Sun en Sunday Times.
2. Big Bazar-topman: ‘Ik heb te laat ingegrepen’
Heerke Kooistra, ceo van Big Bazar, zegt te laat te hebben gereageerd op problemen bij de koopjesketen. Op BNR geeft hij aan dat hij eerder met crediteuren en verhuurders in gesprek had moeten gaan.
Kooistra zegt in april en mei al in te hadden moeten grijpen, omdat de gemiddelde consument minder ging besteden, terwijl de bezoekersaantallen wel opliepen. ‘Als ik tijdig had ingegrepen was ik vast op veel begrip gestuit. Dat merk ik nu ook, met alleen al vandaag zo’n negen steunbetuigingen van leveranciers.’
3. Elektronicaketen BCC vraagt faillissement aan
Elektronicaketen BCC heeft faillissement aangevraagd. De bewindvoerders van de winkelketen hebben dat donderdagochtend aan het personeel verteld. Vorige week kreeg het bedrijf al uitstel van betaling. BCC heeft 58 winkels en een webshop. Er werken zo’n 1.000 mensen voor het bedrijf. De curatoren kijken naar een doorstart. De winkels blijven voorlopig open, omdat zo de kans op een doorstart of verkoop groter is.
BCC heeft het al jaren moeilijk, onder meer door de coronacrisis. Het verdienmodel van het bedrijf klopt niet meer, zei eigenaar Michiel Witteveen eerder in het FD. ‘Huur, lonen, energie zijn allemaal duurder geworden. Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen.’
Lees ook: Michiel Witteveen ontmantelt zijn retailgroep sneller dan gepland
4. Tweede Kamer wijzigt miljoenennota voor miljarden, rekening naar bedrijfsleven
De Tweede Kamer wil de begroting voor volgend jaar voor bijna 4 miljard euro aanpassen om zo de koopkracht van lagere en middeninkomens te vergroten. Zeker de helft van de rekening wordt rechtstreeks bij het bedrijfsleven, banken en vermogenden neergelegd, schrijft het FD. Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de aangekondigde lastenverzwaringen ‘levensgevaarlijk voor mkb-ondernemers, beursgenoteerde bedrijven en onze banken’.
De Kamer wil onder meer een hoger minimumloon, bevriezing van de brandstofaccijnzen, een lagere energiebelasting en meer geld naar het openbaar vervoer. Of de voorstellen daadwerkelijk overgenomen worden is onduidelijk. In veel gevallen ontbreekt een gedetailleerde uitwerking, is de financiering niet op orde en is een meerderheid in de Eerste Kamer niet zeker.
5. Toshiba verdwijnt na bijna driekwart eeuw van de beurs
Industrieel en technologisch concern Toshiba verdwijnt na 74 jaar van de beurs. Voldoende aandeelhouders steunen een bod op het bedrijf van een Japans consortium. Het noodlijdende concern maakte eerder al bekend dat er een overnamebod lag van rond de 14 miljard dollar, waarmee de beursnotering zou worden beëindigd.
Het Japanse bedrijf bestaat ruim 140 jaar en heeft de laatste jaren te maken gehad met veel schandalen. In 2015 was er sprake van boekhoudfraude en twee jaar later ging een dochteronderneming voor kernenergie failliet. Vorig jaar bleek dat bestuursleden samen met de Japanse regering activistische buitenlandse aandeelhouders buitensloten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: Klaas Knot verwacht inflatie in 2025 terug op 2 procent
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat de inflatie in 2025 naar 2 procent zakt. Hij rekent er niet op dat er op korte termijn grote veranderingen zijn. Dat zei Knot donderdag in een speciale aflevering van het programma Geld of je Leven op NPO Radio 1.
De rente van de ECB staat nu op een recordhoogte van 4 procent. De president van DNB zegt: ‘Ik geloof dat we met dit renteniveau een geloofwaardig uitzicht hebben op terugkeer van de inflatie op 2 procent in 2025.’ Op korte termijn verwacht hij dan ook geen renteverhogingen, maar hij kan niet uitsluiten dat er in de toekomst geen renteverhogingen meer nodig zijn.
7. Bij de koffieautomaat: 5G-veiling wéér uitgesteld: ‘Toppositie Nederlands mobiele netwerk op het spel’
Het had er eigenlijk al moeten zijn: snel mobiel internet via 5G. Maar de invoering is opnieuw vertraagd, omdat de 5G-veiling uitgesteld is. De kans dat KPN, Vodafone en Odido begin volgend jaar nieuwe 5G-frequenties kunnen gebruiken, is daardoor verkeken. Telecomproviders balen van het uitstel: ze vrezen dat Nederland zijn status als land met de beste mobiele netwerken verliest.
‘De 3,5GHz-band is voor ons bijzonder belangrijk en een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van ons netwerk’, zegt een woordvoerder van VodafoneZiggo tegen NU.nl. ‘Wij hopen dat deze op korte termijn beschikbaar wordt voor landelijke mobiele communicatie.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates