Plus: hoe 1 bacterie de export van een heel land stillegt, Grieken willen meer geld en bij de overname van KPN draait alles om E-Plus.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Daar gáán onze lonen
Alleen in Griekenland en Portugal zijn de lonen sinds 2010 harder achteruit gegaan dan in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Britse overheid. Hoeveel wij er in reële termen op achteruit gegaan, meldt het onderzoek niet, wel dat het meer is dan 5,5 procent, het percentage dat de Britten gemiddeld hebben moeten inleveren sinds de crisis begon. De gemiddelde loondaling, gecorrigeerd voor inflatie, was in de hele EU de afgelopen 3 jaar 0,7 procent met – hoe kan het ook anders – de Duitsers als positieve uitzondering: zij zagen hun loonstrookje gemiddeld 2,7 procent in waarde toenemen.
2. Bankiers steeds vaker voor de rechter
Alleen 'sorry' zeggen is voor bankiers wereldwijd niet meer genoeg. Steeds vaker worden ze gearresteerd en voorgeleid om zich te verantwoorden over hun (gebrek aan) daden. Zoals twee oud-medewerkers van JP Morgan Chase, die samenwerkten met de 'London Whale', die verantwoordelijk wordt gehouden voor een verlies van meer dan 6 miljard (!) dollar. Ondertussen staan in Duitsland zeven (ex-)topmanagers van de HSH Nordbank voor de rechter, worden in Spanje al meer dan 90 bankiers gedaagd, onder meer van Bankia, en gaat de IJslandse rechter zich buigen over de vraag of ook de verantwoordelijken bij Landsbanki straf verdienen. In Nederland bestaan overigens nauwelijks mogelijkheden voor strafrechterlijke vervolging bij financieel wanbeleid van individuele bankiers.
3. Overname KPN: alles draait om E-Plus
Veel nieuws rondom KPN deze week. Maar ook veel onduidelijkheid. Constante factor: het gaat eigenlijk helemaal niet meer om KPN, dat is hooguit bijvangst. Waar het werkelijk om gaat is E-Plus, de Duitse dochter, verantwoordelijk voor een kwart van de omzet en winst van het Nederlandse telecomconcern. Topman Eelco Blok wil E-Plus, in 1999 door KPN gekocht voor bijna 19 miljard euro, verkopen aan het Spaanse Telefónica voor 8,1 miljard, dus nog geen 43 procent van de aanschafwaarde. Dat vindt grootaandeelhouder Carlos Slim zacht gezegd niet leuk. En dus verhoogt hij (of althans: zijn bedrijf América Movil) zijn bod op héél KPN, tot een bedrag wat het hele bedrijf zo'n 10,2 miljard waard maakt. Kunt u meteen uitrekenen wat heel KPN zónder E-Plus nog waard is. Blok heeft in elk geval al gezegd de verkoop door te zetten. En Telefónica overweegt het bod te verhogen. Wie de slag om E-Plus gaat winnen, gaat de komende maand duidelijk worden. Houd daarbij vooral ook de Duitse Opta in de gaten, die de verkoop aan Telefónica mogelijk alleen toestaat als er ook mobiele frequenties worden ingeleverd.
- Lees de analyse (geschreven voor bekendmaking van het overnamebod): Wat gebeurt er met KPN na de uitverkoop?
4. Hoe 1 bacterie de export van een heel land stillegt
Het leek misschien maar een bacterie in een machine, die bovendien snel onder controle was. Maar de bacterie die zorgde voor een mogelijke botulisme-besmetting bij zuivelbedrijf Fonterra heeft bijna de volledige export van Nieuw-Zeeland aangetast. Dat zei premier John Key dit weekend tegen Television New Zealand. Fonterra, dat onder leiding staat van Nederlander Theo Spierings, is in z'n eentje goed voor zo'n 30 procent van alle export van het land en is volgens Key het 'poster child' van het land, 'whether we like it or not'. Sinds de besmetting bekend werd, is de waarde van de dollar van Nieuw-Zeeland sterk in waarde gedaald en het 'schone' imago van het land beschadigd geraakt. Lees meer:
5. En nog is het niet genoeg voor de Grieken
Al ruim 200 miljard ging er van het IMF en de EU naar Griekenland, maar nog steeds zou het niet genoeg zijn om het land er weer bovenop te helpen. Dat meldt althans Der Spiegel, die zich beroept op interne documenten van de Duitse centrale bank. Daarin zou staan dat begin volgend jaar nieuwe noodleningen nodig zullen zijn. En dat in een week dat bekend werd dat de (officiële) Griekse werkloosheid opgelopen is naar een schrikbarende 27,6 procent, hoger dan de werkloosheid in Spanje. De (officiële) jeugdwerkloosheid is nog een paar graadjes erger, die loopt inmiddels tegen de 65 procent. En ook met het Griekse BNP gaat het bepaald niet de goede kant op.
6. Een nieuwe herfst, een nieuwe iPhone
Op 10 september wordt er weer een nieuwe iPhone gepresenteerd. Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde AllThingsD. Het is dan precies een jaar geleden dat Apple voor het laatst met een nieuwe smartphone naar buiten kwam: de iPhone 5. De nieuwe iPhone zal zijn uitgerust met het vernieuwde besturingssysteem iOS 7, dat in juni werd gepresenteerd en dat de vormgeving van het startscherm sterk verandert. Ook wordt gespeculeerd dat Apple een goedkopere versie van de iPhone naar buiten zal brengen om beter de concurrentie aan te kunnen gaan met aartsrivaal Samsung en de sterk opkomende Chinese merken.
7. EP-voorzitter: 'Crisis is de schuld van het neoliberalisme'
De crisis? Allemaal de schuld van het neoliberalisme en van 'casinokapitalisme', zegt Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement. 'Het roer moet radicaal om', zegt de sociaal-democraat, die wordt genoemd als opvolger van EC-voorzitter Barroso. 'De onzichtbare hand van de markt werkt niet en heeft stevige regelgeving nodig. Ten tweede moet de politiek het primaat krijgen over de markt en arbeid over kapitaal. Ten derde, en dat is het allerbelangrijkste, moeten de economie en de politiek terugkeren naar de waarden van solidariteit, sociale rechtvaardigheid, fatsoen en respect', zo schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina. In bezuinigen ziet hij niet veel. 'Mensen moeten worden gezien als sociale wezens, als individuen die een gemeenschappelijk doel delen en niet als een kostenpost bij bedrijven.'
8. De Duitse verkiezingen gaan over… worsten!
Het is verkiezingstijd in Duitsland. En natuurlijk gaan die verkiezingen óók over de economie. Maar minstens zo belangrijk: de Duitse worst. De Groenen, inmiddels de derde partij van het land, hebben het aangedurfd een 'veggie day' voor te stellen: een dag waarop kantines en cafetaria's geen vlees zouden mogen voorschotelen, uit oogpunt van dieren- en klimaatbescherming. Gefundenes fressen voor de politieke tegenstanders, die meteen de grappen klaar hadden. 'Handen af van mijn worst', riepen zelfs de CDU/CSU-jongerenafdelingen tijdens een demonstratie bij het kantoor van Die Grüne. Die vrijwel meteen op social media antwoordden met de slogan: 'The sausage stays'. En zo ging het nog de hele week door. Het tekent de relatieve rust waarmee de Duitsers zich voorbereiden op de verkiezingen op 22 september.
9. Getal van de dag: 13
De Rabobank zet vaart achter de centralisatievoornemens van bestuursvoorzitter Piet Moerland. Dit weekend werd bekend dat 13 van de 136 lokale Rabobanken onder streng toezicht komen van het hoofdkantoor in Utrecht te staan omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Nog eens 30 banken komen onder een lichtere vorm van toezicht te staan, meldt de NOS. Eerder dit jaar werd een hervormingsprogramma gestart waarbij de bank zo'n 200 miljoen euro wil besparen. Van de 28.000 banen verdwijnen er 8.000. Ook sluiten meer dan 300 van de huidige 800 lokale kantoren, onder meer omdat klanten steeds meer mobiel bankieren. De Rabobank volgt daarmee overigens een trend: in heel Europa sloten de afgelopen twee jaar 12.700 bankfilialen de deuren, zo blijkt uit cijfers van persbureau Reuters.
10. De koffieautomaat: Berlusconi hoeft thuis niet op een houtje te bijten
In de rechtszaal mag het dan even niet meer zo lekker gaan met Silvio Berlusconi, in zaken gaat het nog altijd crescendo. Dit jaar nam het vermogen van de Italiaanse ex-premier zelfs harder toe dan dat van superbelegger Warren Buffett, rekende Bloomberg uit. Liefst 1,12 miljard euro mocht hij op zijn rekening bijschrijven, dankzij een forse waardestijging van verzekeringsbedrijf Mediolanum en televisiebedrijf Mediaset. De 7 miljoen belastingfraude, waar hij begin deze week definitief voor werd veroordeeld, is van dat bedrag overigens 0,625 procent. Had hem toch weer een jaar huisarrest gescheeld…
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.