Doe mee aan het MT1000-onderzoek.
1. KLM ziet af van hogere bonus topman Elbers
KLM zet een streep door het plan om topman Pieter Elbers een hogere bonus uit te kunnen keren. Aandeelhouders zouden stemmen over een plan dat het salaris van Elbers (ruim 1 miljoen euro) meer in lijn moest brengen met dat van Air France-KLM-topman Ben Smith (€3,2 miljoen). Er ontstond ophef over het plan omdat KLM nu in zwaar weer zit, steun van de overheid nodig heeft en banen schrapt. Het bonusplan is ingetrokken op verzoek van Elbers en de raad van commissarissen van KLM. ‘Alle focus van mij, en mijn KLM-collega’s is op de continuïteit van de onderneming en het behoud van KLM voor Nederland. Daar moet het over gaan en niet over beloningen. Ik betreur de ontstane onrust zeer.’ KLM kwam dit weekend nogmaals in opspraak. Nieuwsuur concludeerde dat zo’n 10 procent van de piloten in het buitenland woont, waardoor zij minder inkomstenbelasting betalen.
Covid 19-update
- Vakbond CNV stelt dat werkgevers die hun personeel onvoldoende beschermen tegen het coronavirus nauwelijks worden beboet.
- Ikea is voornemens om de deuren op 28 april weer open te gooien. Dit is wel afhankelijk van de besluiten die de overheid dinsdag bekendmaakt.
- Experts hebben stevige kritiek op de zeven corona-apps die de Nederlandse overheid heeft geselecteerd. De apps zouden ontwerpfouten hebben. Sommigen zouden bestaande software gebruiken en bij één app ontdekte RTL Z al een datalek.
- De omzet bij de Nederlandse vestigingen van Hema zou na een coronadip weer aantrekken. Ook online verkoopt de warenhuisketen meer, schrijft het FD. Daarnaast zou Jumbo een eerste deel van de betaling voor de overname van 17 winkels hebben overgemaakt.
- Horeca-uitzender Mise en Place is failliet. Hiermee verliezen 160 werknemers en 3.500 uitzendkrachten hun baan.
- Het Nederlandse kabinet heeft al 19 miljard euro uitgetrokken voor de aanpak van de coronacrisis.
- Donald Trump zegt Amerikaanse boeren 19 miljard dollar aan steun toe.
- Koninklijke Horeca Nederland is boos op vakbonden FNV en CNV. De vakcentrales zouden dwarsliggen bij het zoeken naar mogelijkheden om kosten voor horeca-ondernemers te verlichten, zoals het gespreid of later betalen van vakantiegelden.
- Amazon zou bij enkele Amerikaanse distributiecentra warmtebeeldcamera’s ophangen om de temperatuur van medewerkers in de gaten te houden, aldus medewerkers tegenover Reuters. De webgigant hoopt zo Covid-19-besmettingen snel op te sporen.
2. Top ABN meermaals gewaarschuwd voor witwasproblemen
Het voormalig bestuur van ABN Amro is door de raad van commissarissen meermaals gewaarschuwd voor complianceproblemen die niet snel genoeg werden opgelost. Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft hierover getuigd tegen Justitie in het lopende onderzoek naar het overtreden van witwaswetgeving. Dat schrijft het FD. Ze vonden dat verantwoordelijk bestuurder Caroline Princen de zaak niet onder controle kreeg en vreesden dat de bank in opspraak zou kunnen raken.
3. Parlement wil meer bescherming tegen ongewenste overnames
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederlandse bedrijven in strategische sectoren beter worden beschermd tegen ongewenste buitenlandse overnames. De discussie over het beschermen van bedrijven in cruciale sectoren speelt al enige tijd, maar de regeringspartijen en de PvdA willen dat het kabinet versneld een brede investeringstoets invoert. Deze toets moet investeringen of overnames van buiten de Europese Unie doorlichten op risico’s met betrekking tot nationale veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. De partijen vrezen dat bedrijven die door de coronacrisis tijdelijk verzwakt zijn een makkelijkere prooi zijn voor overnames. Onder de maatregel vallen onder meer ondernemingen in sectoren als de zorg, hightech, chemie, olie en postbedrijven.
4. Adyen betrekt nieuw kantoor in voormalig Hudson Bay-pand
Bij Adyen zijn ze niet dol op interviews, maar zitten ze wel graag op een plek waar ze zichtbaar zijn. Vandaar dat het fintechbedrijf zijn intrek neemt in de voormalige Hudson Bay aan het Rokin in hartje Amsterdam. ‘Onze uitdaging is dat we hard groeien en ook in deze coronacrisis veel mensen aannemen’, aldus financieel topman Ingo Uytdehaage. De eerste medewerkers trekken in het najaar richting het Rokin, waar plek is voor 1.000 medewerkers. Een deel van de begane grond blijft een winkelpand. ‘Een van de ideeën die we hebben is om een pop-upstore op te zetten, waar om de paar maanden een van onze klanten in kan trekken. Zodat hij op een prachtige plek in de stad zit en wij kunnen laten zien wat we voor een winkelier en de consument kunnen betekenen.’
5. OR vindt dat Booking.com ‘te weinig’ doet om werknemers te beschermen
De ondernemingsraad van Booking.com vindt dat de reisgigant zich onvoldoende inspant om werknemers te beschermen. De OR laakt het ontbreken van een sociaal plan dat een vertrekregeling zou garanderen aan medewerkers die hun baan kwijtraken. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf heeft de omzet met 85 procent zien inzakken en liet weten dat er ‘waarschijnlijk’ ontslagen zullen vallen. Volgens de OR kan het ontbreken van een sociaal plan leiden tot ‘reputatieschade’, schrijft NRC Handelsblad. Bij Booking werken veel expats. Uit een enquête eind 2019 bleek dat twee derde van het personeel niet begreep wat hun rechten in Nederland precies zijn. Het reisbedrijf zegt te doen ‘wat het kan’ om medewerkers te ondersteunen.
6. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding ontwijkt erfbelasting
De 87-jarige Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbedrijf Randstad, heeft een constructie opgetuigd om zijn nalatenschap uit handen van de fiscus te houden. Volgens Quote vloeit het geld via een web van belastingvriendelijke anbistichtingen naar de Goldschmeding Foundation. Deze stichting geeft geld aan goede doelen die passen bij het gedachtegoed van de strenggelovige Goldschmeding. Hieronder vallen onderwerpen als inclusieve arbeidsmarkt, circulaire economie en de menswaardig economie.
7. Must read: Zo ligt Schiphol erbij in de coronacrisis
De Volkskrant neemt een kijkje op een doodstil Schiphol. Waar normaal eind maart zo’n 200.000 passagiers per dag via de Nederlandse luchthaven vliegen,zijn dat er door de coronacrisis nog zo’n 7.000. Tienduizenden werknemers die leven van de luchthaven – van beveiligers tot horecapersoneel – zitten werkeloos thuis. Waar omwonenden genieten van de rust en het gebrek aan viezigheid op de tuintafel, beleven vliegtuigspotters magere tijden. ‘Een grafstemming mag je het misschien niet noemen’, zegt vliegtuigspotter en 747-fan Tini. ‘Maar het is wel een doodse stilte.’
8. Koffieautomaat: Amsterdamse ijsverkoper opent mondkapjeswinkel
Mondkapjesschaarste? Daar is volgens ondernemer Hank Sweep geen sprak van. Hij heeft zijn ijssalon op de Amsterdamse Prinsengracht, maar deze heeft hij nu omgebouwd tot een mondkapjeswinkel. Je kunt een gecertificeerd FFP2-mondmasker kopen voor 9 euro of drie voor 25 euro. ‘Er is geen schaarste. Want als ik ze kan krijgen, dan kan de regering er toch ook aan komen? Die krengen zijn alleen hartstikke duur’, aldus Sweep tegenover RTL Z. Hij zegt zijn business om te hebben gegooid om zijn vaste lasten te kunnen dekken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.