1. KLM zet ontslagronde door, politiek is woest
KLM is voornemens de komende maanden 1500 tot 2000 voltijdbanen te schrappen. Volgens het bedrijf is de NOW-regeling voor loonsubsidie onvoldoende om de omzetdaling te compenseren. Ook verwacht het bedrijf niet dat de markt zich na de crisis snel zal herstellen: ‘KLM zal voor langere tijd een kleiner bedrijf zijn dan het tot zes weken geleden was.’ KLM probeert via aflopende contracten, pensionering en minder inhuur van interimmers en uitzendkrachten gedwongen ontslagen te voorkomen.
Vanuit Den Haag is er ontstemt gereageerd op de plannen. ‘Onacceptabel. Daar is de regeling waarmee KLM miljoenen krijgt niet voor bedoeld’, twittert Jesse Klaver van GroenLinks. Minister Wouter Koolmees zegt dat de KLM-top is gebeld door het kabinet. ‘Dit zou een slecht signaal zijn van KLM, want we willen juist ook flexwerkers helpen.’
Covid-19 update:
- Ook reisorganisatie TUI zou ontslagronde voorbereiden.
- Grote klap in de bouw verwacht, erger dan tijdens financiële crisis.
- Chinese fabrieken open, maar hebben geen afzetmarkt.
- Winkels willen plexiglas: ‘Honderden schermen verkocht.’
- Eerste miljarden aan steun verdeeld in Duitsland.
- Werkloosheid in de VS loopt met vele miljoenen tegelijk op.
- Boris Johnson moet waarschijnlijk nog langer in thuisquarantaine blijven.
- Knokke heeft ‘kliklijn‘ voor geheime vakantiegangers.
- ACM stelt regels op voor vouchers.
- Blokker betaalt huren door, wel aan eind van de maand.
2. Bedrijven maken aanspraak op meer belastinguitstel
Staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief heeft bekendgemaakt dat bedrijven tot 19 juni ook uitstel kunnen aanvragen voor de accijns, de milieubelasting, de kansspelbelasting, de assurantiebelasting en de verhuurdersheffing. Het kabinet wil met de maatregel bedrijven steunen die nauwelijks of geen inkomsten hebben. Hoewel het om uitstel van betaling gaat en niet om een gift, verwacht de overheid niet dat al het geld later zal binnenkomen. ‘Er zullen onvermijdelijk wel wat verliezen bij optreden’, erkent Vijlbrief. ‘We gaan ervan uit dat het grootste deel later terugkomt. Maar ja, het gaat om hele grote bedragen.’
3. Boeing vraagt mensen om vrijwillig te vertrekken
In tegenstelling tot KLM heeft de top van Boeing middels een open brief medewerkers opgeroepen om vrijwillig te vertrekken. De vliegtuigbouwer heeft zo’n 161.000 medewerkers in dienst, hoeveel het bedrijf met de oproep hoopt te lozen wordt niet genoemd. Boeing hoopt op overheidssteun en kan daarom niet roekeloos medewerkers op straat zetten. Topman David Calhoun zegt dat het bedrijf zich moet aanpassen aan ‘de nieuwe realiteit’.
4. Booking.com-ceo besmet met corona
Glenn Fogel, ceo van Booking.com, zit thuis met corona. Dat maakte hij bekend in een publieke videoboodschap. Fogel zegt dat hij zich niet helemaal lekker voelde met griepkachten en hoesten. Hij testte vervolgens positief op het coronavirus. ‘Niet iedereen heeft de mazzel om zulke lichte symptomen te krijgen.’ Booking.com ligt sinds de uitbraak van de crisis onder vuur omdat het te weinig zou doen om hotels in problemen te ondersteunen. In een interview met NRC zei Fogel daarop: ‘Ik ben de Kerstman niet.’
5. Amazon in Europa niet aansprakelijk voor merkrechtschending
Parfummerk Davidoff heeft een rechtszaak verloren tegen Amazon. Via de marktplaats van Amazon werden producten van Davidoff aangeboden, tegen de wens van het bedrijf. Amazon verkoopt de producten in opdracht van externe webshops, maar verpakt en verzendt deze vervolgens ook. Volgens het Europese Hof van Justitie is de e-commercegigant echter niet aansprakelijk voor de producten van derden die het opslaat en verzend. ‘Het feit dat Amazon opslag biedt voor goederen die inbreuk maken op het merkenrecht, betekent niet dat Amazon dat merkenrecht schendt’, zo valt te lezen in de uitspraak die donderdag is gepubliceerd.
6. Must read: Hoe een startup per video 400 man ontslaat
Grote bedrijven als de Action en De Bijenkorf stellen zich in crisistijd hufterig op, maar startups kunnen er ook wat van. In een videoboodschap heeft Bird, in buitenlandse steden bekend van de elektrische deelsteps, 400 medewerkers de laan uitgestuurd. De 41-jarige topman Travis VanderZanden, die voorheen hoog in de boom zat bij Uber, had sinds de uitbraak van de crisis nog niet van zich laten horen. ‘It should go down as a poster child of how not to lay people off, especially at a time like this’, aldus een oud-medewerker. Lees hier de schrikbarende analyse hoe je vooral niet met medewerkers moet omgaan.
7. Koffieautomaat: Grolsch bezorgt bier aan huis (in het Oosten)
Bierbrouwer Grolsch gaat Uber Eats en Deliveroo achterna en bezorgt in crisistijd kratten bier aan huis. ‘Veel mensen moeten en willen thuisblijven. En onze medewerkers bij drankenhandels hebben weinig tot niets te doen. Deze tijdelijke actie is dus win-win wat ons betreft’, zegt een woordvoerder van Grolsch. Liefhebbers kunnen kiezen uit vijf bierpakketten van elk 27,50 euro. De brouwer bezorgt alleen doordeweeks en waar mogelijk dezelfde dag. Voordat je naar de bestelpagina holt: de tijdelijke actie geldt enkel voor bewoners in het Oosten van Nederland.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.