1. Shell moet oliezoektocht Zuid-Afrika staken
Olie- en gasconcern Shell moet zijn zoektocht naar olie voor de Zuid-Afrikaanse kust staken. Dat heeft het lokale Hooggerechtshof besloten. De rechter in Zuid-Afrika eist eerst een seismisch onderzoek voor de Wild Coast, een kuststreek aan de oostkant van Zuid-Afrika, schrijft het FD. De uitspraak blijft gelden totdat er meer duidelijkheid ontstaat over de gevolgen van het onderzoek voor het milieu en zeeleven.
2. Baankansen voor hoogopgeleiden gegroeid, lageropgeleiden moeilijker aan de bak
De kans dat jongeren een baan vinden is weer op het niveau van voor de coronapandemie. Wel is het verschil tussen de kansen van hogeropgeleide en lageropgeleide jongeren groter geworden, melden onderzoeksbureaus Verwey-Jonker Instituut en SEO Economisch Onderzoek. ‘De arbeidsmarkt voor lageropgeleide jongeren veert weliswaar terug, maar beduidend minder hard dan voor jongeren met een hbo- of wo-opleiding’ zegt Bas van Weel, directeur van SEO Economisch Onderzoek. De gemiddelde kans op een baan voor de jongeren die negen maanden daarvoor waren afgestudeerd, bedroeg afgelopen zomer 67 procent. Dat is iets hoger dan in de jaren ervoor meldt Nu.nl.De kans op een baan voor jongeren met een universitaire opleiding of hbo-opleiding was al groot en dat is verder toegenomen.
3. Bouw biokerosinefabriek voor derde keer verplaatst
De bouw van de fabriek voor biokerosine voor vliegtuigen in Delfzijl is weer vertraagd, meldt RTL Nieuws. Gewezen wordt naar corona, maar ook het ontwerp van de fabriek moest worden aangepast, in verband met de stikstofproblematiek. Dat blijkt uit een kamerbrief van demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat. De opening van de fabriek is nu voor de derde keer verplaatst. 2022 werd 2024 en nu is 2025/2026 is streven van NRG, het bedrijf achter de kerosinefabriek.
4. Geen maatregelen trage bezorging PostNL door pandemie
PostNL is er vorig jaar niet in geslaagd de wettelijke norm voor tijdige briefbezorging te halen. Minimaal 95 procent van de brievenbuspost van dinsdag tot en met zaterdag moet de eerstvolgende bezorgdag aankomen. In 2020 kwam de bezorgdienst niet verder dan 94,3 procent, laat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten. De ACM ziet toe op naleving van de regels, maar ziet het door de vingers, meldt Nu.nl. De toezichthouder spreekt van overmacht.
5. Kabinet overwoog CO2-uitstotende bedrijven te sluiten
Het demissionaire kabinet overwoog afgelopen zomer om CO2-uitstotende bedrijven in Nederland tijdelijk, gedeeltelijk of zelfs volledig te sluiten. Dit had op vrijwillige basis moeten gebeuren. Dat meldt Nieuwsuur, dat documenten had opgevraagd via de Wet openbaarheid bestuur (WOB) en antwoorden kreeg op vragen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Staat zou daarmee op korte termijn volledig aan het Urgendavonnis voldoen. Het kabinet heeft uiteindelijk voor andere maatregelen gekozen, maar het is niet uitgesloten dat het plan om bedrijven stil te leggen in de toekomst alsnog een optie is.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Drie Nederlandse retailreuzen benoemden een vrouwelijke ceo, wat zegt dat over het glazen plafond?
Zowel Action, Hema als bol.com benoemden in 2021 een vrouwelijke ceo, maar het glazen plafond is ook in de retailsector nog lang niet stuk. Dat zegt Jana Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen RetailTrends. De coronacrisis kan bij andere winkelketens de doorstroom van vrouwen naar hogere posities belemmeren, vreest zij. ‘In crisistijd nemen bedrijven liever geen risico. Onderzoek laat zien dat men dan liever mensen aanstelt die lijken op de groep die er al zit, en vaak zijn dat witte mannen.’
7. Zoom-topic: Europeanen hamsteren voor 8,5 miljard euro aan oude valuta’s
De euro is al twintig jaar ingevoerd, maar Europeanen hebben nog een berg aan guldens, Italiaanse lira’s, Duitse marken, Spaanse peseta’s en Franse francs thuis liggen. Volgens persbureau Bloomberg ligt er nog zo’n 8,5 miljard euro aan oude valuta’s bij mensen thuis. De Nederlandsche Bank schat dat Nederlanders zo’n 25,6 miljoen guldenbiljetten hebben liggen, ter waarde van 440 miljoen euro. Verreweg de grootste hoeveelheid oud geld ligt in Duitsland: een stapel ter waarde van 6,3 miljard euro – op een totaal van 8,5 miljard oude valuta.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates