1. Festivals op Koningsdag en 5 mei alleen online
Wie uit zat te kijken naar een gezellige Koningsdag of een leuk Bevrijdingsfestival moet wachten tot volgend jaar. De burgemeesters zijn niet van plan al voor 6 mei vergunningen af te geven voor een evenement. Dat wordt dus net als vorig jaar digitaal een feestje bouwen. Voorzitter Herbert Bruls verwacht dat het richting de zomer gaat voor er weer veel mensen bij elkaar kunnen komen en bedrijven in de evenementensector weer mogen starten. Vandaag gaat wel een aantal kleine versoepelingen in. Winkels mogen maximaal vijftig klanten tegelijkertijd ontvangen en bij de meeste winkels kunnen ook weer spullen geruild en geretourneerd worden. Bouwmarkten als Gamma roepen mensen op daar liever nog even mee te wachten, vanwege het kleine aantal klanten dat naar binnen mag. ‘Laat de winkelier eerst wat verdienen’, zegt ook branche-organisatie INRetail.
2. Justitie breidt onderzoek bij ABN Amro uit
Het onderzoek naar witwaspraktijken bij ABN Amro is uitgebreid. Justitie verdenkt het concern nu ook van het veel ernstiger ‘schuldwitwassen’. Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2019 onderzoek bij ABN Amro omdat de bank te weinig zou hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Klantdossiers waren niet op orde en verdachte overboekingen werden niet op tijd gemeld. Nu voegt Justitie daaraan toe dat ABN vermoedens ‘had moeten hebben dat geld van bepaalde klanten een criminele afkomst had.’ De bank zou daar te weinig actie op hebben ondernomen.
3. Nationaal techbedrijf bepleit voor medische gegevens
Er moet een internetbedrijf komen dat de directe en veilige uitwisseling van medische gegevens tussen burgers en zorgverleners mogelijk maakt. Zo’n nationaal techbedrijf kan voorkomen dat onze gegevens terechtkomen bij buitenlandse techgiganten die de data gebruiken voor eigen gewin. Dat zeggen prominenten uit de financiële sector en de gezondheidszorg in het FD. Onder hen Gerard van Olphen, scheidend topman van pensioenuitvoerder APG, en bestuursvoorzitter Margriet Schneider van het UMC Utrecht. De laatste noemt de uitwisseling van patiëntgegevens nu omslachtig, niet efficiënt en duur.
4. VW gaat zes batterijfabrieken bouwen
Het Volkswagen-concern wil minder afhankelijk worden van buitenlandse acculeveranciers. Het bouwt daarom de komende jaren zes giga-factories in Europa. De Duitse autobouwer heeft een enorme hoeveelheid batterijen nodig voor alle elektrische modellen die VW tegen 2030 verkoopt. De eerste twee fabrieken bouwt het concern samen met de Zweedse accuproducent Northvolt, de ene in het Duitse Salzgitter, de tweede in het Zweedse Skelleftea. De derde en vierde fabriek komen in Oost- en Zuid-Europa. Waar de andere twee komen is nog niet bekend. Het Amerikaanse Tesla bouwt op dit moment een giga-factory voor batterijen dichtbij Berlijn.
5. Rotterdam krijgt nieuwe bioraffinaderij
Het Finse Neste gaat in Rotterdam een tweede bioraffinaderij bouwen. De kosten voor de bouw vallen hier een stuk lager uit dan in het thuisland, waar de stad Porvoo voor de nieuwe fabriek in de race was. Met de investering is volgens het FD rond de 1,5 miljard euro gemoeid. In de nieuwe Rotterdamse raffinaderij wordt straks duurzame brandstof voor onder meer personenauto’s en vrachtwagens gemaakt. Neste gebruikt daarvoor onder andere gebruikt frituurvet, plantaardig afval en dierlijke vetten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: VNO-NCW-voorzitter bemerkt vijandigheid richting werkgevers
Ze maakt zich zorgen over de reputatie van het bedrijfsleven, zegt Ingrid Thijssen in de Volkskrant. De voorzitter van VNO-NCW toont zich verbaasd dat nu zelfs de VVD bedrijven zwaardere lasten wil opleggen. ‘Of er vijandigheid is? Dat ga ik niet ontkennen.’ Werk aan de winkel dus voor Thijssen die sinds Prinsjesdag voorvrouw van de werkgevers is. ‘We moeten straks investeren om uit deze crisis te komen en 80 procent van de investeringen komt normaal gesproken van het bedrijfsleven.’ Ze hoopt na de verkiezingen op een stabiel kabinet in het midden. Wat ze zelf stemt? ‘Ik ben (…) snurkend lid van D66. En van mijn moeder heb ik geleerd dat je op de hoogste vrouw op de lijst moet stemmen.’
7. Zoom-topic: Elon Musk voortaan ‘technoking of Tesla’
Tesla-baas Elon Musk heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC opnieuw op stang gejaagd. Hij heeft de toezichthouder laten weten dat hij bij de autobouwer van nu af aan de functie ’technoking of Tesla’ vervult en als zodanig moet worden aangeschreven. Overigens blijkt uit de brief dat Musk ook bestuursvoorzitter blijft. De financiële man van Tesla, Zack Kirkhorn is vanaf nu ‘master of coin’. Tesla ligt bij de SEC onder een vergrootglas sinds Musk met zijn tweets en voorspellingen meerdere keren de regels overtrad.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates