Plus: Nederland wilt einde aan octrooi op groente; Value8 organiseert bijeenkomst en Total gaat voor groen
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ING ziet winst dalen
ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal naar verwachting zien dalen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de bank vandaag voorbeurs presenteert. Analisten voorspellen gemiddeld een onderliggende nettowinst van 898 miljoen euro voor ING. Dat zou bijna een kwart minder zijn dan in de eerste drie maanden van 2015. De totale opbrengsten zijn naar verwachting met 8 procent gedaald, tot 4 miljard euro. Citi Research verlaagde gisteren het koersdoel voor ING Groep van 14,50 naar 13,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analisten verlaagden de winstramingen voor ING met 2 tot 4 procent vanwege hogere kosten in verband met toezicht en lagere inkomsten uit de activiteiten van de bank op de financiële markten.
2. Sif donderdag naar de beurs
Na uitstel in februari, heeft het Limburgse Sif besloten donderdag naar de beurs te gaan. De fabrikant van funderingen voor offshore windturbines en olie- en gasinstallaties maakte dat gisteren bekend. Sif, dat door MT dit jaar uitgeroepen is tot 'Beste maakbedrijf van 2016', zal een totale beurswaarde kennen van 357 miljoen euro. Egeria is nu nog met 82,5 procent van de aandelen de absolute grootaandeelhouder en al langere tijd bezig om dat belang af te bouwen. Egeria wil haar investeringen verder differentiëren. Na de beursgang heeft zij nog steeds circa 53 procent van de aandelen in handen. Halverwege januari kondigde Sif al een beursgang aan, maar onrust op de financiële markten in februari noopte het bedrijf toen om zijn plannen in de koelkast te zetten.
Lees verder op MT.nl: Beursgang Sif moet 112 miljoen euro in het laatje brengen
3. Nederland wil einde aan octrooi op groente
Staatssecretaris van Dam van Economische Zaken gebruikt het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie om een einde te maken aan het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groente door grote multinationals. Het Europees Octrooibureau staat sinds vorig jaar het patenteren van groente toe en steeds meer multinationals vragen met succes patent aan op natuurlijke eigenschappen van groente. Zodra er een patent op een type groente is aangevraagd, is het voor andere kwekers niet meer mogelijk om die door te ontwikkelen. Daarmee komt volgens Van Dam de diversiteit van voedsel in gevaar. Van Dam probeert onder meer de Europese Commissie te overtuigen dat het niet aan het Europees Octrooibureau is om natuurlijke eigenschappen van planten te patenteren.
4. Investeringsmaatschappij Value8 organiseert beleggersbijeenkomst
Value8 houdt wegens onrust bij haar beleggers op 18 mei een bijeenkomst waarbij een toelichting zal worden gegeven over de gang van zaken bij de investeringsmaatschappij. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij stond de afgelopen tijd onder druk door een publicatie waarin vraagtekens werden gesteld bij haar boekhouding. Sinds vorige week maandag daalde het aandeel van de investeringsmaatschappij met zo'n 20 procent wegens de verhalen rondom Value8. Value8 stelt zelf dat het artikel diverse feitelijke onjuistheden bevat. Deze week zal een uitgebreide schriftelijke reactie op het artikel worden gepubliceerd.
5. Total koopt Franse accufabriek
Het Franse energieconcern Total neemt voor 950 miljoen euro accufabrikant Saft over. Het oliebedrijf versterkt daarmee zijn ambities op het gebied van duurzame energie. Total kondigde in april de oprichting van een nieuwe divisie voor gas en hernieuwbare energie aan en is al langer meerderheidsaandeelhouder van de Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen SunPower. Saft maakt accu's voor de industrie, transport en defensie en behaalde vorig jaar een omzet van 760 miljoen euro. Het bod van Total biedt aandeelhouders van het eveneens Franse Saft een premie van ruim 38 procent boven de slotkoers op vrijdag. De raad van commissarissen van Saft heeft een positief advies uitgegeven, de Franse toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven voor de overname.
6. South Dakota is het nieuwe Zwitserland
Waar landen als Luxemburg en Zwitserland onder druk worden gezet om hun bankgeheim op te geven, hoeven banken in de Amerikaanse staat South Dakota dat niet. Daarmee wordt de staat steeds interessanter voor trustkantoren en off shore-vennootschappen. Landen als Zwitserland en Luxemburg gingen de afgelopen jaren akkoord met internationale reguleringen die een flinke beperking betekenden van het bankgeheim en privacy voor klanten. De VS voerden zo hun eigen regels in. Met geen persoonlijke of zakelijke inkomstenbelasting en sterke wetgeving aangaande afscherming van activa is South Dakota de "place to be". Ook Nevada, Delaware en Alaska blijken erg in trek.
7. Minister Kamp dol op Iran
Minister van Economische Zaken Henk Kamp komt vandaag terug van zijn handelsmissie naar Iran, zijn tweede bezoek in een half jaar tijd. Na de eerste economische missie in november 2015 stelde Kamp vast dat er in Iran veel behoefte is aan Nederlandse expertise op het gebied van onder meer infrastructuur, transport en logistiek, land- en tuinbouw en de petrochemische industrie. Nu staat het in het teken van het versterken van de economische relaties, vooral na verlichting van de internationale sancties begin dit jaar. De missie richt zich op de landbouwsector en op infrastructuur. Gisteren werd duidelijk dat Nederland en Iran een stappenplan gaan opzetten om het betalingsverkeer op termijn weer helemaal mogelijk te maken. Duidelijk mag zijn dat een handelsmissie deuren opent die anders gesloten blijven.
8. Manager van de dag: Jan Peeters (Fagron)
Jan Peeters, sinds 2006 financieel directeur van Fagron, vertrekt per direct bij de onderneming. Hij heeft dat maandagmiddag bekendgemaakt op een aandeelhoudersvergadering van het apotheekbedrijf. Peeters vertrekt omdat de reddingsoperatie van het onder hoge schulden lijdende Fagron bijna rond is. Eind vorig jaar stapte ook bestuursvoorzitter Ger van Jeveren al op. De onderneming denkt na het saneren van de schulden een frisse start te kunnen maken met een nieuw management. Peeters legt volgens het Belgische De Tijd ook zijn functie als bestuurslid neer bij de toeleverancier aan apotheken. Fagron is zelf nog niet met een verklaring naar buiten gekomen.
9. Getal van de dag: 18 biljoen
Uit een analyse van het Tax Policy Center in Washington blijkt dat de belastingverhogingen, die door de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders zijn voorgesteld, minder dan de helft van de kosten zouden dekken die hij van plan is te maken de komende 10 jaar. Sanders heeft onder andere plannen om de gezondheidszorg en scholing gratis te maken. Daarmee creëert hij echter een gat in de Amerikaanse begroting van 18 biljoen dollar. Hoewel 95 procent van de Amerikaanse bevolking in eerste instantie financieel profijt lijkt te gaan hebben van de plannen, is het niet geheel duidelijk hoe dit gat opgevangen zou moeten worden.
10. Koffieautomaat: Doe-het-niet-zelven
Worden Nederlanders nu luier of onhandiger? Klusbedrijven hebben het drukker dan ooit en Nederlanders besteden klussen in en om het huis steeds vaker liever uit aan de vakman dan het zelf te doen. 21 procent van de Nederlanders laat klussen over aan de klusjesman of vrouw en dat aantal groeit gestaag. In het komende half jaar neemt dat aantal zelfs toe tot 26 procent.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.