Plus: Rosneft moet aankloppen bij Kremlin, winst Tata onderuit, grote overname in Nederlandse gamesindustrie en de meerwaarde van rood.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Imtechs schuldpapier in de ramsj
Het vertrouwen in de financiële situatie van technisch dienstverlener Imtech neemt snel af, blijkens de levendige handel in de schulden van het bedrijf. Opnieuw is er een pakket schulden van 65 miljoen euro verkocht. De kopers bedongen een korting van 50 procent en betaalden dus maar 32,5 miljoen voor de vorderingen op het bedrijf. In totaal is nu al de helft van alle uitstaande schulden van Imtech van eigenaar verwisseld. De kortingen die de kopers weten te bedingen lopen hierbij snel op. Banken en andere financiers uit het syndicaat van de technisch dienstverlener verkopen de schulden en proberen op die manier in ieder geval een deel van hun uitgeleende geld veilig te stellen. De kopers zijn investeerders in distressed debts, ook wel bekend als 'aasgierfondsen'. Welk 'aasgierfonds' de schulden heeft overgenomen is niet helemaal duidelijk. Imtech kwam in de problemen door boekhoudfraude in Polen en Duitsland en presenteert op 26 augustus de halfjaarcijfers. Dan zal er duidelijkheid komen over de herstructurering en de mogelijkheid dat schulden worden omgezet in aandelen. In dat geval worden de aasgieren grootaandeelhouder.
2. Shell verkoopt Nigeriaanse bezittingen
Het samenwerkingsverband van Shell in Nigeria, SPDC, zit in de finale fase van de verkoop van vier productieblokken op het Nigeriaanse vasteland. Hiervoor ontvangt het consortium minimaal 2,5 miljard euro. Dat meldt de Britse krant Daily Mail. De kopers moeten worden gezocht in de hoek van Nigeriaanse oliehandelaren, een lokaal oliebedrijf, het Nigeriaanse conglomeraat Dangote Group en een Canadees bedrijf. De verkoop zou alleen nog wachten op goedkeuring van de Nigeriaanse overheid. SPDC is voor 30 procent in handen van Shell. De verkoop van de vier blokken maakt deel uit van een strategie waarmee SPDC zich terugtrekt uit de problematische oliewinning op het vasteland. Die activiteiten moeten worden overgenomen door lokale bedrijven. Op deze manier zou de oliediefstal in de Nigerdelta moeten worden teruggedrongen. Ook zou het vervuilingsprobleem beter beheersbaar moeten worden.
3. Sancties treffen doel, Rosneft zoekt steun bij Poetin
Het Russische oliebedrijf Rosneft klopt aan bij het Kremlin voor financiele steun. Het bedrijf komt in de problemen door de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben ingesteld. Dit schrijft de Russisiche krant Vedemosti vandaag en baseert zich op meerdere bronnen binnen de olie-industrie. In een brief aan de onderminister van Economische Ontwikkeling Oleg Fomitsjev beschrijft Rosneft directeur Setsjin vijf mogelijke varianten van steun. Een daarvan is dat de Russische staat obligaties ter waarde van 42 miljard dollar aanschaft. In de brief benoemt Setsjin expliciet de sancties als reden voor de hulpvraag. Zowel het ministerie als Rosneft weigerden tegenover de krant te reageren op het bericht.
4. Hoogovenmoeder Tata Steel ziet winst 70 procent dalen
De winst van Tata Steel – het moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden – daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015 met ruim 70 procent. Dit was voor een belangrijk deel het gevolg van eenmalige lasten. Waaruit deze lasten bestaan is niet helemaal duidelijk. De nettowinst daalde van 11,4 miljard roepie (139,4 miljoen euro), tot 3,4 miljard roepie. De eenmalige lasten beslaan 2,6 miljard roepie. De dalende winst werd gerealiseerd bij een stijgende omzet. Die kroop 12 procent omhoog tot 36,4 miljard roepie. Volgens het bedrijf presteerden de Indiase onderdelen opnieuw sterk. De situatie in Europa verbeterde. Het bedrijf verscheepte in totaal bijna 6,5 miljoen ton staal in vergelijking met iets minder dan 6,1 miljoen ton een jaar eerder.
5. Grote overname in de games
Het Haarlemse marktonderzoeksbureau voor de gamingindustrie iQU neemt branchegenoot HoneyTracks over. Door de overname kan het bedrijf continu inzicht geven in de volledige ‘speelgeschiedenis’ van een gamer. Dat betekent dat alles bekend is vanaf de eerste identifcatie als prospect tot en met de gehele levenscyclus van de gamer in het spel. De ontwikkelaars en uitgevers van games zijn de klanten van het bedrijf dat ruim 250 verschillende spelplatformen ondersteunt. Honey Tracks is sterk in het vastleggen van de spelgeschiedenis van een individuele gamer en verwerkt dagelijks 250 miljoen gebruikersinteracties van meer dan 100 games wereldwijd. De twee zijn een belangrijke speler aan de achterkant van de gamesmarkt die wereldwijd ongeveer 80 miljard dollar groot is.
6. Uitzendmarkt in de lift, behoefte aan flex blijft groeien
Het economisch herstel zorgt ervoor dat de omzet van de uitzendbranche groeit over alle sectoren heen. Eerder was dit herstel nog beperkt tot de exportgerichte sectoren als transport en industrie. Nu haken ook dus ook andere sectoren aan, schrijft ING Economisch Bureau. De onderzoekers voorzien vooral een toenemende vraag naar tijdelijk personeel tegen het einde van het jaar. Dit jaar is de omzetgroei nog beperkt tot 4 procent, maar in 2015 zal de omzet met 6 procent groeien. Dat komt ook omdat ruim een derde van de bedrijven en instellingen zijn flexibele schil wil vergroten. Dat geldt opvallend genoeg vooral voor organisaties waarvan de flexkrachten nu al 25 procent of meer van de werkkrachten uitmaken. Met name zzp’ers krijgen een steeds grotere rol binnen de flexibele schil. Daarnaast groeit het aantal oproepkrachten. Dat gaat ten koste van vaste uitzendkrachten.
7. KPN koopt zich in de wolken
KPN neemt hostingbedrijf Argeweb over om hiermee een grotere positie krijgen in de zakelijke markt voor cloud en hosting. Hoeveel de telecomgigant voor het bedrijf uit Maassluis neerlegt is niet bekend gemaakt. Argeweb is met 190.000 domeinnamen en tienduizenden websites een van de grootste hostingbedrijven van het land. Amsio, het zusterbedrijf van Argeweb, blijft buiten de overname, maar zal wel intensief gaan samenwerkne met KPN.
8. Opnieuw recordvermogen onder beheer
In het tweede kwartaal van 2014 bereikte het beheerd vermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen voor het vierde achtereenvolgende kwartaal een recordhoogte en kwam uit op ruim 692 miljard, meldt DNB. Dat is een plus van 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging komt vooral voor rekening van van koerswinsten op aandelen. Daarnaast bleken aandelenfondsen erg populair en zagen een netto-inleg van 3,6 miljard. Hiervan werd 1,8 miljard weggezet in opkomende markten. Per saldo werd er in totaal 2,4 miljard uit obligatiefondsen onttrokken. Het totaalrendement op de beleggingen (inclusief beleggingsopbrengsten zoals rente en dividend) bedroeg 4,2 procent op kwartaalbasis. Sinds het eerste kwartaal van 2012 was het totaalrendement niet meer boven de 4 procent uitgekomen.
9. Getal van de dag: 28%, maar moet 15% zijn, onderzocht Frankwatching
Dat een rode smartphone veel toffer is dan een witte of (God verhoede) een zwarte, is evident. Maar dat geeft nog geen antwoord op de prangende vraag hoeveel dat mag betekenen voor de verkoopprijs. Frankwatching ging op onderzoek uit aan de hand van Google's Nexus 5. Voor de rationalisten onder ons is het misschien raar dat de kleur van een apparaat echt wat uitmaakt. Maar kleur is voor 85 procent van de consumenten de belangrijkste reden voor een aankoop. Daarnaast wordt ons gevoel voor waarde voor 62 tot 90 procent gebaseerd op de kleuren in de advertentie. Rood is een kleur die het goed doet in allerhande omstandigheden. Rood mag dus wat kosten. En dat doet het ook. In de winkel wordt tot 28 procent meer gevraagd voor een rood exemplaar dan voor een zwarte. De witte kent een meerprijs van 17 procent. Toch lijken de fabrikanten, naast Google tekent LG voor de productie, zich met deze prijsstelling in de voet te schieten. Volgens het onderzoek zijn consumenten bereid een premium van 7 procent voor een witte achterkant te betalen en zelfs 15 procent voor een rode. Toch is dan nog aanzienlijk minder dan de premium van 28 procent die in de winkels moet worden betaald.
10. Koffieautomaat: Franse ambtenaren werken hard om cliché te bevestigen
Er zijn ambtenaren en er zijn Franse ambtenaren. En vooral die laatsten hebben een imago dat ze met héél veel collega's héél weinig doen, daar goed voor betaald worden en ook nog lang op vakantie mag. Het cliché klopt, blijkt uit onderzoek van de liberale Franse denktank IREF (Instituut voor Economische en Fiscaal Onderzoek). Ruim een kwart van de beroepsbevolking (25,7 procent) is ambtenaar. Het overgrote deel is in vaste dienst én heeft een arbeidscontract voor het leven. Daarmee is het land Oeso-recordhouder. Gemiddeld is maar 15,5 procent werkzaam als ambtenaar. Een gemiddelde 'ambtenarenlast' zou het land 48,4 miljard euro per jaar besparen. Ook omdat de Fransen bij de rijksoverheid, de regionale overheden of overheidsdiensten werken gemiddeld 35,5 uur per week werken. Zelfs de Italiaanse ambtenaren (36 uur) en de Spaanse ambtenaren (37,5 uur) werken langer. En ze gaan eerder met pensioen. Indien het gelukt was om de ambtenarenvakbondsleider te pakken te krijgen voor een reactie had deze vanaf zijn vakantieadres ongetwijfeld gemeld dat 'het hard werken is om heet cliché in stand te houden'.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.