#1. Blokker deelt aandelen uit aan klanten
Consumenten kunnen binnenkort mede-eigenaar worden van Blokker. Klanten van het winkelbedrijf kunnen via een loyaliteitsprogramma spaarpunten omzetten in zogeheten fractionele aandelen, meldt het Algemeen Dagblad. De retailer werkt hiertoe samen met het Amsterdamse fintechbedrijf Bits of Stock. Beleggersvereniging VEB heeft het niet zo op fractionele aandelen, onder meer vanwege matige verhandelbaarheid. Blokker-ceo Witteveen liet eerder al weten dat hij Blokker naar de beurs wil brengen. De fractionele aandelen staan hier los van.
#2. Corona stuit opmars van vrouwelijke ceo
Het aantal vrouwelijke ceo’s ging langzaam omhoog, maar corona lijkt een abrupt einde te maken aan die trend. Dat blijkt uit een rapport van het internationale wervings- en selectiebureau Heidrick & Struggles, schrijft het FD. Het bureau keek voor het onderzoek naar 965 chief executive officers bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in twintig landen, waaronder Nederland. Het aantal benoemingen van vrouwelijke ceo’s was voor de coronacrisis gestegen tot zo’n 12 procent, in de vier maanden daarna viel dat terug naar 3 procent. ‘Bedrijven keren terug naar de traditionele comfortzone van kandidaten en stellen meer ceo’s aan met ervaring in die rol, met een bewezen staat van dienst als leider’, concludeert het bureau.
#3. Unilever wil miljard vega(n) omzet
Unilever wil in vijf tot zeven jaar naar een miljard euro omzet uit vegetarische en vegan producten. Dat is een vervijfvoudiging van de huidige omzet, meldt de levensmiddelenproducent. Unilever wil niet alleen de verkoop van producten van de Vegetarische Slager aanjagen, maar maakt ook werk van veganistische alternatieven van merken als Hellman’s mayonaise, Magnum-ijs en Ola’s Cornetto’s.
#4. KLM ontving zo’n 300 miljoen loonsteun in tweede ronde
KLM heeft uit de tweede ronde van de NOW, de loonsteunregeling van de overheid, ruim 299 miljoen euro ontvangen. Dat blijkt woensdag uit het register van ontvangers dat uitvoeringsinstantie UWV online heeft gezet. Greenpeace verzocht dezelfde dag de rechter in Den Haag de staatssteun aan de luchtvaartmaatschappij op te schorten. D De milieuorganisatie stelt dat de Staat heeft nagelaten duurzaamheidseisen te stellen aan de financiële hulp. Strengere eisen zouden desastreus geweest zijn voor KLM, meent de landsadvocaat. In juni bereikten KLM en de Nederlandse overheid een akkoord over financiële steun van in totaal 3,4 miljard euro. De rechter doet uiterlijk 9 december uitspraak in de zaak.
#5. Santander lijft technologie failliet Wirecard in
Banco Santander gaat aan de haal met het technisch intellectueel eigendom en het platform van de digitale betalingsverwerker Wirecard. Ook de Britse mobiele virtuele operator Lycamobile zou zijn zinnen gezet hebben op de digitale boedel, meldt Financial Times. Met deal zou honderd miljoen euro gemoeid zijn. De afwikkeling van het faillissement van de Duitse payment service provider is daarmee een stap verder.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#6. Must read: Subsidiepoker voor autocraten
Jarenlang uitvaren tegen Brussel en toch profijt hebben van de Euroepse constructie. Het kan je tegen de borst stuiten, maar het is ook politiek vakmanschap. Orban en zijn Poolse bondgenoten houden de Europese begroting in een wurggreep. Ze willen niet dat Europese subsidies afhankelijk worden gemaakt van respect voor de rechtsstaat. Hoe slaagde de Hongaarse premier erin zijn invloed uit te bouwen mét Europees geld, maar zonder vervelende controlemechanismen? De Belgische krant De Standaard deelt een viijfstappenplan voor subsidiepoker voor autocraten.
#7. Koffieautomaat: Trump onslaat topman veiligheidsdienst via Twitter
We zijn wel wat gewend van twitterkanon Donald Trump, dus dit kon er ook nog wel bij. De Amerikaanse president ontsloeg dinsdagavond Chris Krebs, topman van de Amerikaanse cyberveiligheidsdienst CISA, via een tweet. Krebs had afstand genomen van Trumps beschuldigingen over fraude tijdens de presidentsverkiezingen van 3 november. Dat schoot de republikein in het verkeerde keelgat. Het was Krebs ook opgevallen. Hij gaf een korte reactie: ‘Wij hebben het goed gedaan.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap Updates