1. Hema strekt stekker uit vingerafdruksysteem
De kassa’s en prikklokken waarbij medewerkers met een eenvoudige vingerafdruk kunnen inloggen zijn voor winkelketen Hema vanaf 2020 verleden tijd. Het bedrijf laat aan Nu.nl weten dat de technologie niet voldoet aan de AVG-wetgeving. De beslissing is gemaakt na een uitspraak van de rechtbank in augustus, waarin deze bepaalde dat schoenenwinkel Manfield het personeel niet kon verplichten een vingerafdruk achter te laten. ICT-jurist Arnoud Engelfriet hekelt de privacy-averse houding van bedrijven: “Willen ze daarmee ophouden? In theorie kan een werkgever zeggen dat het vrijwillig is, maar in de praktijk voelen medewerkers vaak de druk om niet lastig gevonden te worden.”
2. Jony Ive zwaait af bij Apple
Na 27 jaar heeft design-chef Jonathan “Jony” Ive afscheid genomen van Apple. Ive gaat samen met topontwerper Marc Newson een eigen bureau opzetten genaamd LoveFrom. Ive was jarenlang eindverantwoordelijk voor het uiterlijk van talloze gerenommeerde Apple-producten en vertrouweling van wijlen oprichter Steve Jobs. Geruchten gingen eerder dat Ive niet blij was met de koers van topman Tim Cook die naar verluidt geen enkele interesse zou tonen voor productontwerp. Met het vertrek van de Brit ontstaat er een design-kloof in het leiderschapsteam van Apple.
3. Verbouwing DNB-hoofdkwartier kost 520 miljoen euro
De goudvoorraad is deels vertrokken uit de kelders van het Westeinde 1 in Amsterdam, toch spaart De Nederlandse Bank (DNB) kosten noch moeite voor de modernisering van het hoofdkantoor nabij het Frederiksplein. Ruim 520 miljoen euro denkt de (semi-)overheidsinstantie nodig te hebben voor de renovatie van het pand uit 1968. Uit onderzoek van het FD blijkt dat de rekening voor de verbouwing deels wordt neergelegd bij de financiële dienstverleners onder de hoede van DNB, die moeten komend jaar een kwart meer betalen. Tijdens de verbouwing verhuizen de medewerkers naar het voormalige hoofdkantoor van Delta Lloyd aan de Amsterdamse Spaklerweg
4. Kunstmatige intelligentie verbetert Tesla-ruitenwisser
Last van een trage regensensor in de auto? Tesla-oprichter Elon Musk vermoedelijk wel, de automaker stuurt binnenkort de ruitenwissers aan door middel van kunstmatige intelligentie. Geen sensor, maar een camera registreert op basis van 1 miljoen afbeelding of er regen op de ruit zit. Daardoor zullen de wissers al bij weinig regenval sneller reageren. Het handmatig bijstellen van de ruitenwissers verbetert het zelflerende algoritme. Het systeem met de naam Deep Rain zal komende weken beschikbaar worden via een software-update.
5. Dorothee van Vredenburgh treedt aan bij De Brauw
Management Scope meldt dat voormalig Chief Commercial Officer van NN Group, Dorothee van Vredenburgh, is toegetreden als executive partner en lid van het bestuur van De Brauw Blackstone Westbroek. Volgens Management Scope voert de bestuurder vanaf 1 januari 2020 samen met managing partner Marnix Leijten en practice partner Anja Mutsaers het driekoppige bestuur. Leijten zegt daarover: “Dorothee’s uitgesproken visie op leiderschap in een onderneming, waaronder de noodzaak van een gebalanceerde focus op purpose, people en performance, sluit nauw aan bij onze toekomstvisie voor De Brauw.” Van Vredenburch is tot 1 januari CEO a.i. bij Zorg van de Zaak en sprak samen met YoungCapital-CEO Ineke Kooistra op het Next Leadership 50 2019-bijeenkomst van MT.
6. Must read: Thanksgiving 2019 het jaar van de blockchainkalkoen
Waar Thanksgiving ook in Nederland aan populariteit wint, is in Amerika de jaarlijkse massaslachting der kalkoenen inmiddels achter de rug. Nieuw dit jaar is de inzet van de blockchain-technologie onder leiding van agro-industrieel Cargill. Door middel van een code is op een online cryptografisch versleutelde ledger terug te vinden waar het gevogelte vandaan kwam. Volgens MIT Technology Review werken meerdere grote bedrijven waaronder IBM en Nestle aan blockchain-oplossingen voor het registreren van de herkomst van voedsel. In Nederland is koffie-challenger Moyee een van de first movers die deze technologie inzet.
7. Koffieautomaat: New York krijgt een algoritmemanager
Burgemeester Bill de Blasio van de Amerikaanse stad New York heeft Algorithms Management & Policy Officer aangenomen die toezicht moet houden op ethische kaders bij het gebruik van algoritmes. De aanstelling komt voort uit een rapport van de Automated Decision Systems Task Force die onderzoek deed naar geautomatiseerde beslissingssystemen middels machine learning en artificial intelligence. Algoritmes zijn dikwijls (onbedoeld) bevooroordeeld en maken zo beslissingen die onredelijk nadelig uitvallen voor bepaalde personen of bevolkingsgroepen.