1. Hema sluit akkoord met schuldeisers, Boekhoorn reageert
Hema is voorlopig uit de problemen. Het winkelbedrijf heeft een akkoord gesloten met de schuldeisers, die eigenaar worden van de keten. In ruil daarvoor strepen ze 300 miljoen euro aan obligatieschuld en 150 miljoen euro aan achtergestelde leningen weg. Daarnaast steken de nieuwe eigenaren 40 miljoen euro in het bedrijf. Hema’s schuld daalt daarmee van 750 naar 300 miljoen euro. Voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn, die dit weekend het bedrijf kwijtraakte toen hij geen akkoord kon sluiten met de schuldeisers, noemt het een ‘fantastische’ uitkomst die een ‘historische kans op een nieuwe toekomst’ biedt. Maar de miljardair vindt het ‘wrang dat wij nu op de reservebank zitten’, schrijft hij in een reactie.
2. Amerikaanse bedrijven mogen weer met Huawei werken
Amerikaanse bedrijven mogen weer met het Chinese bedrijf Huawei werken, zo bevestigt het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken aan Reuters. In mei 2019 zette de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst, omdat ze het Chinese bedrijf ervan verdachten het 5G-netwerk te gebruiken voor spionage-doeleinden. Maar daarmee liepen Amerikaanse bedrijven een achterstand in de race naar 5G op. Mogelijk al vanaf dinsdag mogen bedrijven als Amazon en Qualcomm daarom weer met Huawei aan de slag.
3. Denktank Coronacrisis: blijf thuiswerken stimuleren
De overheid moet het in deeltijd thuiswerken van werknemers en de spreiding van arbeidstijden faciliteren, bijvoorbeeld door belastingvoordelen of door overheidssubsidies voor een ergonomische thuiswerkplek. Maak een goede combinatie tussen online en fysiek onderwijs en houd daarbij rekening met de eigenschappen en vereisten van een opleiding en het type student. Stimuleer de kwaliteit van online onderwijs door op korte termijn te investeren. Verruim het tijdsslot voor het fysieke onderwijs. En stimuleer het gebruik van de tweewieler. Het zijn enkele vuistregels die de Denktank Coronacrisis van de Sociaal-Economische Raad (SER) op vraag van het kabinet biedt, zodat straks na de schoolvakanties niet iedereen weer tegelijk in de auto of het OV stapt.
4. Blackrock stak dit jaar al 16 miljard euro in Europa
De Amerikaanse giga-vermogensbeheerder Blackrock heeft sinds begin dit jaar 16 miljard euro (waarvan 13 miljard als kredieten en 3 miljard in equity) in 810 Europese bedrijven gestoken. Dat meldt Reuters.De helft van de bedrijven haalden het geld op na het begin van de coronacrisis. De helft van de totaalsom ging naar Britse bedrijven. Blackrock had eind maart in totaal zo’n 6,5 biljoen dollar aan vermogen in beheer.
5. Fastned benoemt twee nieuwe commissarissen
Fastned heeft Marieke Bax en Marije van Mens benoemd tot nieuwe commissarissen. Volgens de uitbater van snellaadstations voor elektrische voertuigen kunnen zij vanwege hun ‘relevante ervaring’ en ‘sterke affiniteit’ met duurzaamheid veel betekenen voor het bedrijf. Bax heeft een internationale carrière achter de rug (onder andere bij Sara Lee) en adviseert nu op het gebied van nieuwe technologieën in de voedingssector. Van Mens werkt bij de gemeente Amsterdam als programmaleider bij het stedelijk strategieteam. De twee vrouwen zijn tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 4 juni aangetreden, zo werd nu gemeld. Tijdens dezelfde vergadering nam commissaris Hans Streng afscheid.
6. Must read: Beoordelingsgesprekken in tijden van corona
Beoordelingsgesprekken zijn nooit leuk, maar over Zoom in tijden van corona al helemaal niet. Om het voor iedereen zo prettig mogelijk te houden, is het belangrijk een empathische houding aan te nemen, zeggen experts tegen Harvard Business Review. Vraag je bovendien af waarom je zo’n gesprek voert op dit moment en wat je beoordeelt. En kies de juiste toon: wees open en warm, let op je eigen lichaamstaal en die van de ander en wees expliciet: omdat je elkaar niet in persoon ziet, kunnen contextclues wegvallen.
7. Koffieautomaat: Hoe zes eBay-directeurs een ouder echtpaar treiterden
Zes voormalige eBay-directeuren zijn maandag aangeklaagd omdat ze een treitercampagne hadden opgezet tegen een ouder echtpaar dat een kritische website over eBay beheerde. De zes zetten een uitgebreide stalkcampagne via sociale media op, en waren van plan vervolgens als redders op te treden zodat het echtpaar positiever over eBay zou schrijven. Uit de aanklacht bleek dat drie betrokkenen tijdens een diner zelfs bespraken dingen als een heggeschaar, uitwerpselen of een dode rat naar het echtpaar te sturen. ‘Het ging om een systematische campagne, gesteund door een Fortune 500-bedrijf, om een echtpaar van middelbare leeftijd emotioneel en psychologisch te terroriseren’, zei de openbaar aanklager van de staat Massachussetts Andrew Leling tijdens een persconferentie.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.