1. Braziliaanse boycot dreigt voor Heineken
Heineken wordt mogelijk op een zwarte lijst geplaatst door de Braziliaanse overheid. De bierbrouwer huurde een lokaal transportbedrijf in dat is beschuldigd van uitbuiting van personeel. Dat meldt het FD.
Het Braziliaanse ministerie van Arbeid onderzoekt de zaak, die uiteindelijk kan leiden tot een boycot van Heineken. Dat betekent waarschijnlijk dat brouwer de twee grootste supermarktketens van Brazilië verliest als klant. Die hebben gezegd geen zaken te doen met bedrijven op de zwarte lijst.
2. Zwitserse justitie onderzoekt overname Credit Suisse door UBS
Zwitserland heeft een onderzoek geopend naar de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door zijn rivaal UBS. Dat meldt de Financial Times. Justitie bekijkt of overheidsfunctionarissen, toezichthouders en leidinggevenden bij beide banken het strafrecht hebben geschonden. Er zijn ’talrijke aspecten van gebeurtenissen rond Credit Suisse’ die onderzoek rechtvaardigen, staat in een justitieel rapport dat de Britse zakenkrant in handen heeft.
Verder meldde de Zwitserse krant SonntagsZeitung afgelopen weekend dat UBS na de overname wereldwijd zo’n 36.000 banen wil schrappen. De twee banken hebben samen ongeveer 125.000 mensen in dienst. Of er in Nederland ook banen verdwijnen, is nog niet duidelijk.
3. Finse rockster-premier Sanna Marin onttroont door conservatieven
De Finse premier Sanna Marin is niet herkozen bij de parlementsverkiezingen. De rechtse Nationale Coalitiepartij van Petteri Orpo behaalt de meeste zetels, voor de rechts-populistische Finnenpartij. De sociaal-democraten van Marin stranden op de derde plaats.
Marin leidde het land sinds 2019. Met haar 34 jaar was ze toen de jongste Finse premier ooit. Ze groeide uit tot boegbeeld van nieuw leiderschap en is nog altijd populair in Finland. Maar haar economisch beleid deden haar de das om. Veel Finnen zijn bezorgd om de hoge inflatie. Orpo van de Nationale Coalitiepartij heeft beloofd het huishoudboekje weer op orde te brengen.
4. Leiding Tata Steel keurt radicale taal van leden ondernemingsraad af
Klimaatactivisten demonstreren maandag bij de fabriek van Tata Steel in IJmuiden. Dat valt niet in goede aarde bij sommige medewerkers van de staalgigant. In een Whatsapp-groep van een ondernemingsraad werd radicale taal geuit, meldde het Noordhollands Dagblad zaterdag. De krant had screenshots in bezit van enkele uitspraken: ‘Gewoon eroverheen rijden’, ‘Arbeit macht frei’ en ‘Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken.’
De directie van Tata Steel Nederland keurt de uitspraken af en neemt mogelijk maatregelen tegen personeelsleden die over de schreef gingen. Gerrit Idema, vicevoorzitter van de centrale ondernemingsraad, biedt alvast zijn excuses aan voor zijn opmerkingen.
5. Twee op de vijf werkenden benaderd voor nieuwe baan
Werkgevers zijn naarstig op zoek naar personeel in een krappe arbeidsmarkt. In het afgelopen kwartaal is twee op de vijf werkende of werkloze Nederlanders benaderd om van werkgever te veranderen. Dat schrijft het FD op basis van cijfers van Intelligence Group.
Om personeel te trekken, delen werkgevers vaker vaste contracten uit aan nieuwe werknemers. In januari, februari en maart van dit jaar tekenden 43 procent van de baanswitchers een contract voor onbepaalde tijd. Vijf jaar geleden schommelde dat nog rond de 30 procent.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Shell wist nog eerder van klimaatverandering dan gedacht
Shell wist begin jaren 70 al dat verbranding van fossiele brandstoffen een rol speelt in klimaatverandering. Dat schrijft Follow the Money op basis van nieuw opgedoken documenten. Tot nu toe was alleen een vertrouwelijk rapport uit 1986 bekend, waarin Shell de gevolgen van CO2-uitstoot erkende. Wat Shell deed met deze kennis? Het bedrijf trok de wereldwijde klimaatvoorspellingen in twijfel en zette een nieuwe bedrijfstak op: steenkool.
7. Bij de koffieautomaat: Hosanna-berichten op LinkedIn: ergerlijk, maar effectief
‘The word is out’ of ‘Ik mag het nu eindelijk vertellen’, gevolgd door een bloemrijke vertelling van het levensverhaal waarin tegenslagen zijn overwonnen. Je hebt dergelijke aankondigingen vast weleens voorbij zien komen op LinkedIn. Soms tenenkrommend of over the top. Maar het werkt, schrijft RTL Nieuws. Mensen en het LinkedIn-algoritme zijn dol op persoonlijke verhalen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates