1. Fraudeschandaal bij KPMG, topmannen vertrekken
Ruim honderd KPMG-medewerkers per jaar hebben fraude gepleegd bij het maken van verplichte examens en trainingen. De antwoorden van de toetsen zijn onderling gedeeld. Dat blijkt uit intern onderzoek van KPMG.
Roger van Boxtel, voorzitter van de Raad van Commissarissen, en Marc Hogeboom, bestuurder van de accountantstak, stappen op vanwege het schandaal. Hogenboom geeft aan dat hij ‘meer oog had moeten hebben voor de signalen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld’. Wel blijft hij aan als partner. Van Boxtel heeft een vrijwillige training ‘niet op correcte wijze’ afgerond.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt de fraude schadelijk voor het vertrouwen in de accountancysector. ‘Ik ben geschokt door de omvang van deze examenfraude en door het feit dat dit door alle lagen van de organisatie speelt’, zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom.
2. DUO negeerde signalen over etnisch profileren bij fraudeonderzoek
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is wél gewaarschuwd voor mogelijke discriminatie bij fraudebeschuldigingen. Dat schrijft dagblad Trouw. In de afgelopen jaren zijn er minstens drie meldingen gedaan. DUO deed hier niets mee, zeggen twee advocaten die allebei een zaak tegen DUO aanspanden vanwege de mogelijke discriminatie.
DUO keert maandelijks aan honderdduizenden studenten studiefinanciering uit. Uit onderzoek van NOS op 3 en Investico bleek vorige maand dat DUO een algoritme gebruikt om fraudeurs op te sporen dat mogelijk discriminerend is. Studenten met een migratieachtergrond worden opvallend vaak aangewezen als mogelijke fraudeur. DUO gaf op dat nieuws aan dat er ‘nooit klachten waren binnengekomen’.
3. Kritiek op kopstukken Ahold, Unilever en ING over leiden aandeelhoudersvergaderingen
Beleggersbelangenclub Eumedion is kritisch op hoe beursgenoteerde bedrijven hun aandeelhoudersvergaderingen leiden. De vergaderingen van onder meer Ahold Delhaize, Unilever en ING werden door klimaatactivisten verstoord, die om de beurt telkens dezelfde vraag gingen stellen. Het lukte de president-commissarissen van de bedrijven vervolgens niet om de orde te handhaven.
Volgens Eumedion duurden de bijeenkomsten daardoor onnodig lang en het ging ook ten koste van de behandeling van andere onderwerpen. ‘Ze hadden er niet voor moeten terugdeinzen om de spreektijd over een bepaald onderwerp te maximeren’, schrijft Eumedion in zijn jaarlijkse evaluatie van de aandeelhoudersvergaderingen.
4. Twitter is helft advertentie-omzet kwijt
Sinds de overname door Elon Musk is Twitter ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten kwijt. In april zei de eigenaar van Twitter nog dat het social mediaplatform ‘bijna break-even’ draaide. Maar in een tweet maakt hij nu bekend dat het bedrijf een grote schuldenlast en negatieve kasstroom heeft. ‘We moeten een positieve kasstroom bereiken voordat we de luxe hebben voor iets anders’, schrijft Musk op Twitter. Advertentie-inkomsten beslaan zo’n 90 procent van de inkomsten van Twitter.
5. UWV verzamelde illegaal gegevens via websites
Het UWV heeft illegaal gegevens verzameld van uitkeringsgerechtigden. De instantie volgde en analyseerde het gedrag van alle bezoekers van UWV-sites om te zien of ze illegaal in het buitenland verbleven terwijl ze een WW-uitkering ontvingen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. De landsadvocaat oordeelt dat deze vorm van onderzoek naar uitkeringsgerechtigden veel te ver ging. Ook als er geen concrete aanwijzingen waren dat fraude werd gepleegd, werden mensen gevolgd.
Begin dit jaar is de overheidsinstantie gestopt met het volgen van bezoekers van de website. Doordat het UWV handelde in strijd met de privacywet gaan fraudeurs die door deze methode zijn opgespoord vrijuit. De Autoriteit Persoonsgegevens eist opheldering van het UWV.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Sanderink zien we niet meer terug, dat opent deuren’
‘Dit bedrijf is te redden. Het is zelfs heel goed te redden’, zegt Joseph Kuling, voorzitter van de raad van commissarissen van Strukton. Samen met beheerder van de aandelen Marnix Holtzer moet hij snel stabiliteit brengen bij Strukton, nadat Gerard Sanderink door de rechter geschorst is. Het FD spreekt de twee over de toekomst van het bouwbedrijf.
‘Sanderink zien we niet meer terug. Dat opent naar mijn perceptie deuren die gesloten waren, zoals bij banken en opdrachtgevers’, zegt Kuling. ‘Wij willen dag en nacht werken. In de eerste plaats voor de medewerkers, de klanten en de leveranciers. Maar uiteindelijk ook voor Sanderink. We hebben groot respect voor hoe hij het concern heeft opgebouwd. Zijn leven bestond uit zijn bedrijven.’
7. Bij de koffieautomaat: Brits Unilever betaalt nu juist meer belasting in Nederland dan voor vertrek
Unilever betaalde vorig jaar meer winstbelasting in Nederland dan in 2019, 2020 en 2021 bij elkaar. Voor het vertrek van Unilever uit Nederland werd juist gevreesd voor negatieve gevolgen voor de Nederlandse schatkist. In 2022 ging het om een bedrag van 206 miljoen euro aan winstbelasting. Dat meldt RTL Z. In 2021, het eerste jaar dat Unilever geen hoofdkantoor meer in Nederland had, was de afdracht wel negatief: min 2 miljoen euro. De fiscus inde in 2019 59 miljoen euro en in 2020 26 miljoen.
Een woordvoerder van Unilever zegt dat de hoge belastingsom in 2022 komt door uitgestelde belastingafdracht over 2021 en vooruitbetaalde belasting voor het jaar 2022.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates