Plus: Paypall omarmt bitcoin, chloorfabriek Akzo plat, Rocket Internet naar de beurs en PGGM zoekt confrontatie met Oracle.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Google grootste vijand van Europese consument'
Internetgigant Google is nog erger dan Microsoft, die andere megamonopolist in de software, vindt EU-commmissaris Joaquín Almunia van Mededinging. Er komt waarschijnlijk een nieuw onderzoek naar de manier waarop Google verkeer vanuit de zoekmachine omleidt naar de eigen diensten. Europa heeft al langer moeite met de dominante positie van Google en vooral met de manier waarop het bedrijf allerlei diensten aan de zoekmachine koppelt. Hierdoor krijgen andere aanbieders weinig of geen kans. Volgens Almunia zijn de schermutselingen tussen hem en Google uit de afgelopen vier jaar nog maar het begin van een lange strijd die meer dan tien jaar kan duren. Ter vergelijking: Het onderzoek naar Microsoft duurde zestien jaar en het bedrijf betaalde reeds 2 miljard euro boete wegens machtmisbruik en koppelverkoop.
2. Paypal omarmt bitcoin (voorzichtig)
Vanaf vandaag kan er via Paypal met bitcoins worden betaald. Alleen nog maar in Noord-Amerika, maar de eerste stappen in de werkelijke acceptatie van de digitale munt zijn door de betalingsdienst gezet. Paypal werkt hiervoor samen met bitcoindiensten Coinbase, Bitpay en Gocoin. Paypal gaat niet zelf bitcoins verhandelen, maar laat de betalingen verwerken door partners. Het is daardoor nog niet mogelijk om op een Paypal-account bitcoins te stallen. Drijvende kracht achter de acceptatie en introductie van de bitcoin in de webwinkels lijkt de ceo van Ebay – het moederbedrijf van Paypal – John Donahoe. Deze toonde zich eerder ook al onder de indruk van de digitale munt. Lees meer achtergronden in ons bitcoin-dossier.
3. Chloorfabriek Akzo plat
De chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam gaat vanmiddag voor 24 uur plat. De staking moet de eisen van de vakbond kracht bij zetten. Die wil een eigen eigen cao voor het bedrijf. De eerste eis daarbinnen is een salarisverhoging van 10 procent. Dat zou nodig zijn om de achtergebleven loonontwikkeling te compenseren. AkzoNobel vindt deze eis onrealistisch én onredelijk en wijst op de moeizame situatie in de gehele basischemie. Die staat al onder grote druk, mede door de hoge energieprijzen in Europa. Het conflict leidde al eerder, op 8 september, tot een staking. De rechter bepaalde wel dat – vanwege de veiligheid – de chloorproductie niet mag dalen onder de 40 procent.
4. Zalando-investeerders zelf naar de beurs
De Duitse investeerder Rocket Internet, dat onder andere in Zalando participeerde – gaat nu zelf naar de beurs. Het bedrijf hoopt 1,4 miljard euro op te halen om daarmee verdere investeringen in internetstartups te kunnen financieren. Het zou de grootste introductie in Duitsland worden. De met veel tromgeroffel omgeven ipo van Zalando, die volgende week plaatsvindt, brengt naar schatting slechts een half miljard op. Enkele grote investeerders hebben al toegezegd voor 582,5 miljoen euro aan aandelen te kopen. Er worden alleen nieuwe aandelen uitgegeven, de huidige eigenaren behouden hun stukken.
5. Air France-KLM buigt voor stakende piloten
Het lijkt erop dat stakende Franse piloten Air France-KLM op de knieën dwingen. Het concern zegt het plan om met dochter Transavia Europe de concurrentie met andere prijsvechters aan te gaan te schrappen. De kosten van de staking, die ongeveer 20 miljoen euro per dag zouden zijn, lopen te hoog op. Dat zei bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac dinsdag. 'Indien een akkoord uitblijft, zullen we met pijn in ons hart moeten besluiten om het Transaviaproject te schrappen', zei de topman tegen een Franse radiozender. Transavia Europe zou de strijd aangaan met Ryanair en easyJet vanaf luchthavens buiten Nederland en Frankrijk. Onderdeel van het strijdplan dat Air France-KLM weer winstgevend moet maken is de sanering van de verlieslatende binnenlandse routes onder Air France vlag. De piloten verzetten zich hiertegen omdat zij vrezen dat dit ten koste zal gaan van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.
6. Google bouwt datacenter in Groningen
Google investeert 600 miljoen euro in een nieuw datacentrum in de Eemshaven. De bouw moet in 2016 of 2017 klaar zijn en levert ongeveer 1.000 banen tijdens de bouw op. Daarna biedt het centrum van ongeveer 120 megawatt werk aan 150 mensen. Sinds 2008 verhuurt de haven een datacenter van ongeveer 20 megawatt aan het internetbedrijf. De Eemshaven is aantrekkelijk, omdat de trans-Atlantische glasvezelkabel met extreem veel bandbreedte er aan land komt. Nederland is daardoor een belangrijk knooppunt voor het Europese internetverkeer. Daarnaast staan er op het haventerrein energiecentrales en een windmolenpark. Hierdoor is de energievoorziening gegarandeerd. Eerder gingen geruchten dat Apple zou willen investeren in de Eemshaven.
7. Jimmy Choo wil naar de beurs
Jimmy Choo, fabrikant van luxe schoenen, wil volgende maand naar de beurs. Eigenaar Joh. A. Benckiser, dat ook de eigenaar is van DE, wil een belang van 25 procent in de schoenmaker noteren in Londen. Het bedrijf meldt: 'onze toekomst als een beursgenoteerd bedrijf kan alleen maar goeds betekenen voor onze reputatie en onze positie in de sector.' Er worden bij de notering geen nieuwe aandelen uitgegeven. Jimmy Choo is niet het eerste luxe modemerk dat naar de beurs gaat. In de afgelopen drie jaar gingen onder meer Moncler, Brunello Cucinelli en Salvatore Ferragamo naar de beurs. Overigens verliet oprichter Jimmy Choo het bedrijf al in 2001. De beursgang wordt begeleid door Merrill Lynch.
8. PGGM zoekt confontatie met Oracle's Larry Ellison
PGGM, de pensioenuitvoerder van PFZW, zoekt de confrontatie met Larry Ellison. De best betaalde ceo ter wereld verruilt zijn almachtige positie als ceo voor de almachtige positie van chairman. De klacht van PGGM is niet alleen de extreme beloning die Ellison zichzelf toebedeelt. Ook het feit dat er geen onafhankelijk bestuurders een plek vinden in de board steekt de beheerder van het op een na grootste pensioenfonds. Ellison bezit nog altijd een kwart van de aandelen van het softwarebedrijf en toucheerde in 2013 een beloning van 76,9 miljoen. PGGM houdt het verkopen van de aandelen als optie achter de hand, als Ellison en de board niet willen luisteren. Lees ook:
9. Getal van de dag: 260 miljoen dollar
De beursgang van de Chinese webwinkel Alibaba afgelopen vrijdag lijkt een spel zonder nieten te zijn geweest. Op dag één schoot de koers omhoog, nadat eerder al de introductieprijs was opgeschroefd. De introductie maakte van oprichter en chairman Jack Ma de rijkste Chinees op aarde en ook de de bankiers die de beursgang begeleidden pikten een graantje mee. Die mochten onderling een slordige 260 miljoen dollar verdelen aan fees. Vijf banken kregen 1,2 procent van de totale opbrengst van de beursgang. Die zou 25 miljard groot zijn geweest. Onder de gelukkige bankiers zitten snelle jongens van Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank en JP Morgan. Lees ook:
10. Koffieautomaat: Geen gezeik, iedereen rijk
Enige jaloezie maakt zich van ons gewone hardwerkende Nederlanders meester. Waarom zijn wij geen binnenlopende zakenbankiers? Toch is onze klaagzang misschien niet helemaal gepast. Nederlanders hebben op de Zwitsers, de Amerikanen en de Belgen na, het grootste persoonlijke vermogen ter wereld. Ieder van ons is goed voor 71.430 euro, blijkt uit het Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz. Het zijn netto vermogens die de verzekeraar bij elkaar optelt. Ondanks de crisis werd de gemiddelde Nederlander 3,8 procent rijker. En natuurlijk kunnen we zeuren over de excessieve beloning van Larry Ellison bij Oracle, of de 260 miljoen die de zakenbankiers toucheren door een bedrijf naar de beurs te begeleiden. Maar laten we eerst even onze eigen munten tellen. En misschien moeten we toch nog even zeuren. Want wij zijn wel rijker geworden, maar de rest van de wereld werd nog rijker. Mondiaal stegen de netto vermogens gemiddeld 10 procent.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.