1. ‘230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen’
Tijdens de coronacrisis zijn 230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen. Dat meldt Rabobank op basis van eigen berekeningen. Belangrijkste reden: mensen werden dankzij de steunmaatregelen niet ontslagen, maar zijn minder uren gaan werken. De bank verwacht dat als de steun stopt het aantal faillissementen oploopt tot het niveau van voor corona. Ook de werkloosheid zal dan weer iets toenemen.
‘Golf van faillissementen blijft uit’
Bijzonder-beheerspecialisten van grote banken, zelfstandige kantoren en insolventieadvocaten zeggen dat de gevreesde golf aan faillissementen waarschijnlijk uitblijft. Dat blijkt uit onderzoek van PwC en de Universiteit Leiden. Van de honderd experts op het gebied van herstructurering en faillissementen zegt driekwart dat er veel minder faillissementen gaan komen dan ze zelf begin 2021 verwachtten.
2. DSM vertrekt naar Maastricht, Heerlen zéér teleurgesteld
Chemiereus DSM vertrekt na 120 jaar uit mijnstad Heerlen. Het fijnchemieconcern verkast met het hoofdkantoor naar Maastricht. De gemeente Heerlen zegt dat DSM Heerlen en de regio Oostelijke Mijnstreek laat vallen met de verhuizing en spreekt van ‘ereschuld’. ‘Dat de band nu wordt verbroken vinden wij eerlijk gezegd zéér teleurstellend’, zegt burgemeester Roel Wever tegen L1. ‘Met de verhuizing voelt het alsof DSM de band met het mijnverleden definitief wil verbreken.’ Het nieuwe hoofdkantoor komt in het centrum van Maastricht en moet eind 2023 klaar zijn. ‘We kijken ernaar uit om een moderne, gezonde werkomgeving te creëren voor medewerkers en bezoekers waar welzijn en duurzaamheid centraal staan’, zeggen de ceo’s van DSM.
3. Vierde mislukking op rij voor biotechbedrijf Galapagos: nieuw geneesmiddel valt tegen
Opnieuw vallen de resultaten van een nieuw medicijn van biotechbedrijf Galapagos tegen. Het is al de vierde mislukking op rij van het bedrijf. Een tegenvaller, want het nieuwe geneesmiddel GLPG3970 tegen reuma was het belangrijkste medicijn dat Galapagos in ontwikkeling had. Alle mislukkingen leiden ertoe dat Galapagos wat beleggers betreft zijn bestaansrecht een beetje lijkt te verliezen. Een aandeel is nu 48 euro waard, vorig jaar was dat nog 250 euro. De macht van topman Onno van de Stolpe is ook aangetast. De commissarissen besloten eerder dit jaar cfo Bart Filius tot president te benoemen, waardoor het bedrijf nu een tweehoofdige leiding heeft. Wetenschappelijk directeur Piet Wigerinck stapte vorige maand op. Het vertrek van Van de Stolpe komt ook ‘in zicht’, zo zegt hij zelf, ‘maar dat besluit is nog niet genomen.’
4. Werkgever mag hoofddoek – met goede reden – op werkvloer verbieden
Werkgevers die een neutraal imago willen uitstralen mogen het dragen van een hoofddoek verbieden. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie opnieuw besloten. Een bedrijf mag namelijk verlangen dat werknemers hun politieke, religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging niet uitdragen op de werkvloer. Wel moet een werkgever goed kunnen bewijzen dat het noodzakelijk is om dit te vragen van hun werknemers. Het Hof deed uitspraak naar aanleiding van twee zaken van Duitse vrouwen die een hoofddoek wilden dragen op hun werk. Hun werkgevers wilden neutraliteit uitstralen en vroegen daarom aan de vrouwen geen hoofddoek te dragen.
5. Overheid lanceert nieuw mkb-fonds
De overheid lanceert een tweede fonds dat speciaal gericht is op het midden- en kleinbedrijf. In eerste instantie komt er 200 miljoen euro beschikbaar. Banken trekken zich steeds verder terug uit dit segment en daarom moet Daci (Dutch Alternative Credit Instrument) toegang tot financiering bieden. Daci gaat investeren in fondsen die leningen verstrekken van 500.000 euro tot 5 miljoen. De verwachting is dat er 250 bedrijven geholpen kunnen worden. Het geld wordt alleen uitgeleend aan bedrijven die willen investeren of op zoek zijn naar een versterking van het werkkapitaal.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Minder werken, wél vijf dagen uitbetaald worden: het werkt zeggen onderzoekers
Minder uren werken, terwijl je salaris gelijk blijft: in IJsland werd het vier jaar lang onderzocht onder 1 procent van de beroepsbevolking. De conclusie: werknemers gingen erop vooruit, waren gelukkiger, maar leverden niets in aan kwaliteit of productiviteit. De productiviteit van sommige werknemers steeg soms zelfs licht. Werknemers zeiden zich minder gestrest te voelen. Ze hadden meer privétijd die ze konden besteden aan familie, vrienden, hobby’s, sport en het huishouden. De taakverdeling tussen mannen en vrouwen verbeterde daardoor ook, zeggen de onderzoekers.
7. Zoom-topic: Nederlandse student (18) de ruimte in met Jeff Bezos
Hij wordt de jongste persoon ooit in de ruimte: de 18-jarige Oliver Daemen. Volgende week gaat hij mee met de eerste commerciële ruimtevlucht van het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het is de eerste bemande vlucht van Blue Origin. Ook Bezos zelf, zijn broer en de Amerikaanse Wally Funk (82) stappen aan boord. Daemen noemt het ‘onvoorstelbaar gaaf’ tegen de NOS. ‘De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.’ Hoeveel Daemen geboden heeft voor een plek in de raket is niet bekend.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates