1. Gasprijs weer terug op niveau van begin 2022
De Europese gasprijs is weer even hoog als voor de oorlog in Oekraïne. De prijs kwam dinsdag uit op 82 euro per megawattuur. Twee weken geleden ging het nog om 150 euro. In augustus was de prijs zelfs even 350 euro. Rusland leverde toen niet meer via de Nord Stream 1-pijpleiding.
De gasprijs daalt onder meer door het zachte winterweer in Europa. Ook zijn de Europese gasvoorraden nog altijd goed gevuld, gemiddeld voor ruim 83 procent, en hebben industriële grootverbruikers door de feestdagen minder gas nodig.
Marjan van Loon, directeur Nederland van Shell, waarschuwt ondertussen in een uitgebreid interview in De Telegraaf dat het ‘komend jaar heel moeilijk wordt om het gas naar Nederland te krijgen. Volgende winter wordt het nóg moeilijker.’ Shell zal in dat geval geen gas oppompen in Groningen. ‘Wij willen die verantwoordelijkheid niet meer nemen. Het is nu aan de overheid.’
2. Helft Nederlanders wil dat luchtvaart krimpt
De helft van de Nederlandse bevolking vindt dat de luchtvaart zou moeten krimpen ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een jaarlijkse, representatieve steekproef onder 1.750 Nederlanders door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De respondenten vinden met name dat er vanaf Schiphol minder vluchten mogen vertrekken. Opvallend is dat mensen volgend jaar zelf vaker het vliegtuig willen pakken. De helft van de groep vindt het prima om via Duitsland of België te vliegen, vooral als dat minder geld kost.
3. Verzekeraar waarschuwt: cybersecurity straks moeilijker te verzekeren dan klimaatschade
Niet de schade van klimaatverandering, maar het risico van cyberaanvallen zou wel eens ‘onverzekerbaar’ kunnen worden in de toekomst. Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter Mario Greco van Zurich, een van Europa’s grootste verzekeringsmaatschappijen, nu het aantal cyberaanvallen al jaren toeneemt.
Greco doet zijn uitspraken in The Financial Times. Cybercriminelen kunnen ‘ons leven ernstig ontregelen’. Volgens de Zurich-topman is er publiek-private samenwerking nodig voor het verzekeren van systeemrisico’s.
4. Poetin: vanaf februari geen ruwe olie meer voor landen met prijsplafond
Rusland levert vanaf 1 februari geen ruwe olie meer aan landen die een prijsplafond op Russische olie hebben ingesteld. De Russische president Poetin ondertekende dinsdag een decreet als reactie op de prijsmaatregel die begin deze maand werd ingesteld door de G7 en Australië. Het verbod zal ook gelden voor bewerkte olieproducten zoals diesel of benzine, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat verbod ingaat. In de Europese Unie geldt al een volledige boycot op de invoer van Russische olie.
5. ‘Ook onderzoek naar diefstal 370 miljoen dollar bij FTX’
Amerikaanse openbaar aanklagers onderzoeken een mogelijke hack waarbij ruim 370 miljoen dollar is buitgemaakt bij cryptobeurs FTX. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een bron. Een dag nadat FTX faillissement had aangevraagd, gaf de nieuwe topman John J. Ray III aan dat onbekenden ‘ongeautoriseerde’ toegang hadden gehad tot bezittingen van FTX. 372 miljoen dollar zou toen zijn verdwenen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Je ziet de weerzin bij topbestuurders tegen het besef dat China een cyberrisico is’
Er moet in bestuurskamers meer besef komen van cybersecurityrisico’s. Dat zegt cyberdeskundige Lokke Moerel tegen het FD. EU-regels maken bedrijven namelijk verantwoordelijk én aansprakelijk voor hun cyberrisicomanagement en dat van hun leveranciers. Moerel pleit voor meer bijscholing voor bestuur én personeel van bedrijven. ‘Voor goed cyberrisicomanagement hoef je zelf niet een cyberveiligheidsexpert te zijn. Je moet basiskennis hebben, getraind zijn in crisismanagement en weten wat er kan misgaan.’
7. Bij de koffieautomaat: Pakketjes vaker op tijd bezorgd
Online bestellingen worden deze decembermaand veel vaker op tijd bezorgd in vergelijking met vorig jaar. Kwam vorig jaar 13 procent van de pakketten te laat, dit jaar gaat het om 8 procent. Dat blijkt uit navraag bij pakketbezorgers en cijfers van verzendplatform Wuunder, opgevraagd door BNR.
‘Vervoerders hebben de drukte goed ingeschat en voldoende personeel en transportmiddelen kunnen vinden’, zegt Jeroen Gehlen, medeoprichter van Wuunder. ‘Daarnaast was er een volle week om zendingen te leveren. Indien kerst op een vrijdag of donderdag valt, dan moeten er meer zendingen in korte tijd worden afgeleverd en dit zorgt voor meer issues.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates