Plus: Stakingen op Schiphol; Miljardenverlies voor 's werelds grootste pensioenfonds en onzekerheid voor voetballiefhebbers
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Fusie Vodafone en Ziggo op groen
De fusie tussen Ziggo en Vodafone wordt op korte termijn goedgekeurd door toezichthouders van de Europese Commissie. Brussel nam de fusie tussen de telecombedrijven de afgelopen tijd onder de loep, om de gevolgen voor de concurrentie op de Nederlandse markt in te schatten. Afgelopen maand deden de bedrijven volgens Reuters enkele kleine concessies aan hun deal, om toestemming uit Brussel te verkrijgen. Door de in februari aangekondigde fusie ontstaat na KPN een tweede speler op de Nederlandse telecom- en televisiemarkt die zowel vaste als mobiele diensten kan aanbieden via eigen, landelijk dekkende netwerken.
2. Nederlandse banken scoren aardig in stresstest
De Nederlandse banken houden zich goed in de stresstest die de Europese bankentoezichthouder EBA heeft uitgevoerd onder 51 Europese banken en waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt. Toch zien Nederlandse banken hun kapitaalpositie danig slinken mocht er zich een nieuwe economische crisis voordoen. De EBA ging bij de stresstest dan ook uit van een crisis die Nederland en Duitsland sterker zou raken dan veel andere eurolanden. Toch deden vooral Italië en Ierland het slecht. Het Italiaanse UniCredit overweegt daarom extra maatregelen te nemen om zich ervan te verzekeren dat de bank bestand is tegen een nieuwe crisis, zo maakte de bank bekend. De bank kwam samen met het Spaanse Banco Popular en de Oostenrijkse Raiffeisen-bank als een van Europa’s zwakste banken naar voren. Al konden banken officieel niet zakken voor de test, toch kondigde de meest slecht scorende bank, het Italiaanse Monte dei Paschi di Siena, vrijdagavond een omvangrijk reddingsplan aan.
3. Stakingen op Schiphol door gerommel met pensioen
KLM gaf vrijdag in een brief aan de piloten aan geen geld te hebben voor bijstorting van extra pensioenpremies, een verplichte indexatie op grond van huidige regeling. Daarmee zorgt KLM voor nog meer onrust onder haar medewerkers. KLM is al in conflict met het grondpersoneel van FNV, dat donderdag nog in actie kwam tegen de nieuwe cao-voorstellen en zondag opnieuw acties voerde op Schiphol. Met het cabinepersoneel is er onenigheid over de inzet van personeel in de winter en net zoals bij de vliegers het pensioendossier. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers kondigde voor vandaag ook al nieuwe werkonderbrekingen aan door EasyJet-piloten werkzaam op Schiphol. Ook hier is het pensioen onderwerp van discussie. Los van dit alles zorgden stakingen bij Air France, het zusterbedrijf van KLM, er vorige week nog voor dat 20 procent van de vluchten uitvielen.
4. Miljardenverlies voor 's werelds grootste pensioenfonds
Meer slecht pensioennieuws. Het grootste pensioenfonds ter wereld heeft het slechtste jaar sinds de crisis gedraaid. Het Japanse Government Pension Investment Fund, dat een belegd vermogen heeft van 1300 miljard euro, zag de waarde van zijn beleggingen met 46,1 miljard euro teruglopen in het jaar dat op 31 maart afliep. Dat komt neer op een negatief rendement van meer dan 3 procent. Het was de eerste keer in vijf jaar dat het fonds een negatief rendement behaalde over een heel jaar.
5. Onzekerheid voor voetballiefhebbers
Waarom? KPN had een kort geding aangespannen tegen het Amerikaanse mediabedrijf FOX omdat het zich gediscrimineerd voelt, dat heeft KPN verloren. FOX heeft niet in strijd met de wet gehandeld met zijn eisen aan enkele telecomaanbieders, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht vrijdag. Voor honderdduizenden abonnees van Fox Sports breekt nu vlak voor het nieuwe voetbalseizoen een week van onzekerheid aan. Daardoor gaat in ieder geval bij Tele2 de zenders van Fox Sports op zwart. Het conflict tussen FOX en de telecomaanbieders speelt al maanden. De betrokken partijen hadden de hoop om voor het aflopen van de afspraken op 1 augustus, vandaag dus, overeenstemming te bereiken maar dat is niet gelukt. FOX mag daarom lopende afspraken stop zetten.
6. Fusie SABMiller en AB InBev in stroomversnelling
De fusie tussen de twee grootste bierbrouwers ter wereld zit in een stroomversnelling. Vrijdag ging de Chinese mededingingsautoriteit als laatste akkoord met de overname van SABMiller door AB InBev. Het bestuur van SABMiller heeft zich daarnaast ook formeel achter het verhoogde overnamebod van AB InBev geschaard. Erg enthousiast was de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer daarover echter niet. De door AB InBev geboden 45 pond per aandeel wordt door de top van SABMiller afgedaan als 'aan de onderkant van de bandbreedte'. De twee grootste brouwers ter wereld bereikten vorig jaar overeenstemming over een overname. Tegen de toen geldende wisselkoersen was het bod van 44 pond per aandeel goed voor een totaal overnamebedrag van ruim 100 miljard euro. De brouwer heeft onder de nieuwe voorwaarden, wegens de brexit en daarbij horende daling van het pond, in totaal 94,3 miljard over voor SABMiller. Gesproken over brouwers, vandaag presenteert Heineken zijn cijfers en volgens analisten is de omzet in de eerste helft van dit jaar gegroeid.
7. Mitra maakt doorstart
We blijven bij de alcohol. De zelfstandige slijterijen van het onlangs failliet verklaarde Mitra maken een doorstart. De keten wordt door drankengroothandel De Monnik overgenomen, in samenwerking met de ondernemers die de winkels uitbaten. Slijterijketen Mitra werd eind juni failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Daardoor sloten 24 eigen winkels en het hoofdkantoor in Doesburg de deuren. Buiten dit faillissement vielen de 145 franchisewinkels van Mitra. De ondernemers hierachter gaan verder met de formule. De Monnik richt daarvoor een nieuwe organisatie op. De ondergang van Mitra trok ook moederbedrijf Dirkzwager mee. Diverse onderdelen van dat bedrijf, zoals distillerderij Cooymans en Beerenburg-maker Weduwe Joustra, konden afgelopen tijd al een doorstart melden.
8. Manager van de dag: Jeff Bezos
Jawel, alweer. Zekker ook omdat Jeff Bezos’ track record als werkgever bijzonder te noemen is. Waar Harvard Business Review hem uitriep tot de grootste levende CEO ooit, daar riep het Internationaal Vakverbond IUTC Bezos uit tot “Ergste Baas” ter wereld en representatief voor de “onmenselijkheid van werkgevers die het Amerikaanse corporate model promoten”. Toch mag de man uiterst succesvol genoemd worden. Het blijkt dat de Amazon-oprichter, met een geschat vermogen van 65,3 miljard dollar, de op twee na rijkste man ter wereld is. Daarmee zakt collega-miljardair Warren Buffett naar een vierde plaats. Enkel Bill Gates en Amancia Ortega blijken nog beter in het aantrekken van vermogen.
9. Getal van de dag: 12.500
12500 euro. Zoveel moet de CEO van Audi, Rupert Stadler, zijn werkgever Volkswagen terugbetalen. Stadler had het geld uitgegeven aan een bierfeest voor 30 hooggeplaatste managers van Audi. In eerste instantie had Volkswagen de kosten betaald, maar na een interne herziening werd besloten dat het ging om een privé-feest, waarna de CEO de opdracht kreeg om het geld terug te betalen. Waarschijnlijk ook omdat Audi onder een vergrootglas ligt. Zij speelde een belangrijke rol in het emissieschandaal waarin moedermaatschappij Volkswagen vorig jaar verwikkeld raakte.
10. Koffieautomaat: It's a bird
Op 7,5 kilometer hoogte uit een vliegtuig springen en landen zonder parachute. Niet iedereen lijkt het een goed idee maar de 42-jarige skydiver Luke Aikins waagde succesvol de sprong en landde afgelopen weekend met 200 kilometer per uur in een vangnet van 30 bij 30 meter. Tv-zender Fox durfde het in ieder geval niet aan de stunt rechtstreeks uit te zenden, voor het geval dat het mis zou gaan. De Amerikaan verbeterde het record, de hoogte was 73 maal zo hoog vergeleken met de vorige vreemde vogel.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.