Plus: Grote interesse voor Zeeuwse wind; korting dreigt voor 1,8 miljoen pensioenen en ook de G7 is tegen een Brexit
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Katwijkse visser aast op grootste tonijnvisser
Het Katwijkse familiebedrijf Parlevliet & Van der Plas, het grootste visserijbedrijf van Europa, neemt binnenkort het Bretonse bedrijf CFTO over. Over de aankoop van CFTO, de nummer één tonijnvisserij van Frankrijk, wil ceo Diek Parlevliet van P&P geen financiële bijzonderheden geven. ‘We doen nu een boekenonderzoek. Eind juni hopen we dat de overname officieel is.’ De omzet van het tonijnbedrijf schommelt tussen de 75 tot 100 miljoen dollar. P&P is met een jaaromzet van 800 miljoen euro en 6000 werknemers een grote speler in de internationale visserij. Het bedrijf is al groot in makreel, haring, kabeljauw en koolvis en nam twee jaar geleden ook Heijploeg in Zoutkamp over, een garnalenverwerker die in ernstige financiële problemen verkeerde.
2. Fusie AB Inbev en SAB Miller op schema
De brouwers AB InBev en SABMiller zijn van plan te fuseren en de Europese Commissie staat op het punt goedkeuring te geven aan de fusie. AB InBev en SABMiller hebben daarvoor veel bezittingen in de verkoop gedaan om zorgen over mededinging weg te nemen. De merken Grolsch, Peroni en Meantime van SABMiller werden in april al verkocht aan het Japanse Asashi als onderdeel van de fusie. Bierbrouwer AB InBev wilt nu de bezittingen in Oost- en Centraal-Europa van SABMiller afstoten en daar blijkt grote belangstelling voor te zijn. Verschillende investeringsmaatschappijen zoals KKR, BC Partners en Advent hebben interesse getoond om de Oost-Europese activiteiten van brouwer SABMiller over te nemen. Ook investeerders als PAI Partners, Bain Capital en Jacobs Holding zouden interesse hebben. Door de fusie van AB InBev en SABMiller ontstaat 's werelds grootste brouwer, op afstand gevolgd door Heineken.
3. Grote interesse voor Zeeuwse wind
Voor de veiling van twee kavels voor windparken 22 kilometer buiten de kust van Borssele zijn 38 biedingen binnengekomen. Welke partij de molens mag gaan bouwen en hoeveel subsidie ze daarbij krijgen wordt uiterlijk 11 augustus bekend gemaakt. De belangstellenden kwamen uit binnen- en buitenland en waren in veel gevallen consortia waarbij meerdere partijen betrokken waren. Volgens het ministerie van Economische Zaken blijkt uit een eerste indruk van de biedingen dat de windsector ’een belangrijke stap heeft genomen op het gebied van kostenreductie’. Dat betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen veel lagere kosten -en subsidie- gebouwd kan worden dan begroot. Na de huidige veiling voor de kavels voor Borssele volgen de komende jaren nog vier andere veilingen voor kavels. Volgens minister Kamp leveren de parken niet alleen energie maar ook veel banen op, naar verwachting zal de werkgelegenheid groeien naar 10.000 banen in 2020.
4. Korting pensioenen dreigt wederom
Als de situatie bij de pensioenfondsen de komende tijd niet verbetert, dreigt voor 1,8 miljoen werkenden en ouderen, die zijn aangesloten bij 27 verschillende fondsen, een korting van gemiddeld 0,5 procent. Dat blijkt uit berekeningen die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag heeft gepresenteerd. De problemen bij klassieke pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld: grillige beurskoersen, een steeds grotere druk van een vergrijzend werknemersbestand en de extreem lage rente. De Sociaal-Economische Raad (SER) stelde in een vrijdag gepresenteerd rapport dat de instelling van een persoonlijke pensioenpot met collectief gedeelde risico's een interessante optie is voor de hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. Uit de verkenning blijkt volgens de SER dat het plan leidt tot een stabieler, of zelfs hoger pensioen. Daarbij kan het beleggingsbeleid via maatwerk beter worden afgestemd op de leeftijd van de deelnemer.
5. G7 tegen een Brexit
De ministers van financiën van de zeven grootste industrielanden, de G7, waarschuwen de Britten voor de negatieve consequenties van een brexit. ‘We zijn allen van mening dat het de verkeerde beslissing zou zijn voor het Verenigd Koninkrijk’, zei Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën. Zijn Franse collega Michel Sapin zei dat tijdens de bijeenkomst was gesproken over 'manieren om de Britten te helpen binnen de EU te blijven'. De verklaring van de G7 komt na vergelijkbare waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Vandaag publiceert het Britse ministerie van financiën een rapport over de kortetermijneffecten van een brexit. Daarin staat volgens Engels minister van financiën George Osborne dat de huizenprijzen na een brexit 10 tot 18 procent lager zullen uitkomen dan wanneer het VK in de EU blijft.
6. UWV wil onervaren arts keuringen laten doen
Het UWV wil arbeidsongeschikten laten herkeuren door pas afgestudeerde basisartsen. Zo wil de uitkeringsinstantie de grote achterstanden bij de beoordelingen wegwerken. Verzekeringsartsen zijn boos over het voornemen van de uitkeringsinstantie. De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) noemt het vreemd dat dit soort complexe beoordelingen worden uitgevoerd door relatief onervaren artsen. De NVVG betwijfelt of de keuringen door jonge basisartsen leiden tot goede beoordelingen. De vakbond Novag van UWV-artsen vindt het inzetten van basisartsen ontoelaatbaar en onaanvaardbaar. De beginnende artsen zijn volgens Novag niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om de herkeuringen uit te voeren.
7. Zo vergroten nieuwe CEO's de kans op succes
Organisatie-adviesbureau McKinsey & Company geeft tips aan de CEO. Uit onderzoek blijkt dat de meest succesvolle CEO's snel actie ondernemen en het perspectief van een buitenstaander aannemen. Uitgangspunt voor hun analyse was een groep van bijna 600 CEO's van S & P 500-bedrijven in een tienjarige periode, van 2004 tot 2014. Gemiddeld blijkt het derde jaar van de aanstelling van een CEO een cruciaal punt. Wanneer een bedrijf in dat jaar slecht presteert is de kans dat de CEO het veld moet ruimen ongeveer twee maal zo groot. In dat relatief kleine tijdsvenster kent de gedurfde CEO meer succes.
8. Manager van de dag: Bas Beerens
Bas Beerens, oprichter van de startup WeTransfer, ontving onlangs een prijs als Entrepreneur of the World van de Verenigde Naties. Eerder deze maand gingen er geruchten dat Google het Amsterdamse bedrijf over zou nemen voor maar liefst 1 miljard dollar. Op dit moment wilt Beerens WeTransfer nog niet verkopen, maar dat zij ook met Google in gesprek zijn blijkt uit een gesprek met RTL Z. Beerens: "Het is leuk om op een verjaardag te zeggen: 'Ik heb mijn bedrijf aan Google verkocht.' Maar daar doe je het niet voor, mijn belangrijkste criterium is dat iedereen het goed krijgt. Dat de gebruikers op een goede manier verder kunnen gaan en dat het bedrijf gezond blijft." Toch is een overname in de toekomst volgens Beerens zeker een mogelijkheid.
9. Getal van de dag: 1
De stemming onder consumenten is in mei onveranderd positief. Net als in april komt het consumentenvertrouwen uit op 1. Daarmee ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde van -8 over de afgelopen twintig jaar. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert een fractie en de koopbereid blijft gelijk, aldus het CBS. Ook hebben consumenten in maart 0,9 procent meer uitgegeven dan in maart 2015, een grotere stijging dan in februari. Consumenten hebben in maart vooral meer besteed aan diensten.
10. Koffieautomaat: Taekwondokampioen Laachraoui
Terwijl de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart gisteren werden herdacht tijdens de zogenoemde Nationale Hulde, exact twee maanden na de ramp op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek, won de broer van een van de aanslagplegers in het Zwitserse Montreux de Europese titel taekwondo tot 54 kilogram. Laachraoui is kandidaat om België te vertegenwoordigen bij het Olympische taekwondotoernooi in Rio de Janeiro. Dan zal hij het waarschijnlijk wel moeten opnemen tegen zwaardere tegenstanders, zijn gewichtsklasse is namelijk niet Olympisch.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.