Plus: Investeerders bieden op verlichtingstak Philips, fusie tussen Hasbro en DreamWorks op komst en mogelijke doorstart Aldel.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Flinke groei voor Bol.com en AH Online
Supermarktconcern Ahold heeft in het derde kwartaal de omzet met 1,9 procent zien groeien tot 7,5 miljard euro. Binnen de online business lag de groei flink hoger: zowel Bol.com als Albert Heijn Online lieten een plus zien van meer dan 10 procent. De nettowinst van Ahold nam ten opzichte van een jaar eerder met een kleine 8 procent toe tot 178 miljoen euro, maar het onderliggend bedrijfsresultaat daalde met 5 procent tot 285 miljoen euro. In Nederland daalde de omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn met 1,1 procent. Dat kwam voornamelijk door lagere verkopen bij de supermarkten van Albert Heijn. De gerapporteerde omzet in ons land nam met 1,4 procent toe tot 2,6 miljard euro. De onderliggende operationele marge bedroeg 4,9 procent, tegen 5,3 procent een kwartaal eerder. Ahold schrijft die afname toe aan hogere investeringen in Bol.com. Ander Bol.com-nieuws: Daniel Ropers, ceo van de webwinkel, verwelkomde gisteren Amazon op de Nederlandse markt door te zeggen dat het bedrijf 'te laat is op het feestje'. Lees verder:
2. Aldel maakt mogelijk doorstart
Er komt mogelijk toch een doorstart voor Aldel, de aluminiumsmelter die vorig jaar failliet ging. Het lijkt erop dat er een manier is gevonden om een stroomkabel uit Duitsland door te trekken. Later vanochtend geeft investeringsmaatschappij Klesch, de voormalig eigenaar van het bedrijf, een persconferentie waarbij het ingaat op 'nieuwe ontwikkelingen' rondom Aldel en de kabel. Aldel ging mede failliet door de hoge energiekosten. Een stroomkabel vanuit Duitsland zou kunnen zorgen voor een lagere stroomprijs. UPDATE 10.30 uur: Aldel maakt doorstart.
3. Investeerders bieden op verlichtingstak Philips
Verschillende investeringsmaatschappijen hebben biedingen gedaan voor de verlichtingsdivisie van Philips. Dat meldde persbureau Reuters op gezag van ingewijden rond de zaak. Het zou gaan om maatschappijen als Bain, CVC, KKR en Onex. De voorlopige biedingen liggen tussen 2,5 tot 3 miljard euro, aldus de bronnen. Philips maakte in september bekend de verlichtingsdivisie te verzelfstandigen. Philips wilde geen commentaar geven op het bericht, net als de investeringsmaatschappijen. In ander Philips-nieuws: gisteren werd bekend dat het bedrijf zijn fabriek in Terneuzen wil sluiten, omdat de productie wordt overgeheveld naar Polen. Lees ook:
4. Nieuwe topman voor Delta Lloyd
Delta Lloyd heeft Hans van der Noordaa (53) benoemd tot bestuursvoorzitter. Hij is de opvolger van Niek Hoek, die achttien jaar in dienst was bij het verzekeringsconcern waarvan de laatste veertien jaar als bestuursvoorzitter. Delta Lloyd kondigde half september al aan Van der Noordaa te willen benoemen tot topman. De aandeelhouders zijn woensdag tijdens een vergadering geïnformeerd. Van der Noordaa, de broer van Ballast Nedam-ceo Erik van der Noorda, is benoemd voor een termijn van vier jaar die ingaat op 1 januari 2015. Hoek gaat per die datum met pensioen. Van der Noordaa is nu topman bij ING Retail Banking Benelux. Hij begon zijn loopbaan bij NMB, een van de banken die inmiddels is opgegaan in ING.
5. YouTube valt Spotify aan
YouTube heeft een muziekabonnement geïntroduceerd en wordt daardoor een nog grotere concurrent voor Spotify. De dienst heet Music Key en biedt voor 9,99 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt en reclamevrij video's te bekijken op je smartphone, zelfs als er andere apps open staan. Muziek speelt dan op de achtergrond door. Ook kunnen de filmpjes worden gedownload en krijgen abonnees gratis toegang tot Google Play Music, de muziekstreamingdienst van het bedrijf. YouTube is al jaren enorm populair onder jongeren voor het luisteren van muziek, dus Spotify mag wel uitkijken. Het komende half jaar is Music Key alleen beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Ierland en Finland. Voor de introductie van de dienst heeft YouTube lang moeten onderhandelen met platenmaatschappijen. Vooral de kleinere partijen hebben lang tegengestribbeld.
6. Amnesty beschuldigt Shell van leugens
Amnesty International beschuldigt Shell van leugens. Het bedrijf zou jarenlang hebben gezegd dat olielekkages in Nigeria het gevolg zijn van sabotage door de lokale bevolking, terwijl dit volgens Amnesty is te wijten aan gebrekkig onderhoud aan de pijpleidingen. Daar was Shell wel degelijk van op de hoogte, beweert de organisatie, maar om claims van de bevolking te voorkomen deed het alsof het van niets wist.
7. Twijfel over belastingdeal Starbucks
De Europese Commissie heeft redelijke twijfels over de belastingdeal tussen koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus. De commissie wil haar bedenkingen nog deze week bekendmaken. Dat is woensdag van ingewijden in Brussel vernomen. Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) kondigde dinsdag de stap al aan, zonder de zaak bij naam te noemen. Door de omstreden afspraak geniet Starbucks belastingvoordelen. De Europese Commissie laakte eerder al belastingdeals tussen Ierland en technologiegigant Apple en Luxemburg en autofabrikant Fiat. Tegen Luxemburg loopt nog een tweede onderzoek wegens mogelijke illegale staatssteun aan internetwinkel Amazon.
8. Gaat Hasbro fuseren met DreamWorks?
DreamWorks Animation, het bedrijf achter succesfilms als Shrek en Madagascar, is in gesprek met speelgoedmaker Hasbro over een fusie. Het zou nog zeker 60 dagen duren voor de deal rond is, zeggen ingewijden, maar er is al wel besloten dat Jeffrey Katzenberg de baas wordt van het combinatiebedrijf. Hasbro heeft al lijntjes richting de filmindustrie met zijn franchise rond het Transformers-merk.
9. Getal van de dag: 17,5 procent
In de AEX steeg SBM Offshore gisteren 17,5 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen is volgens analisten van Rabobank 'zeer positief nieuws'. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten. Lees ook:
10. Koffieautomaat: Ian Robertson winactie
Hersenonderzoeker Ian Robertson schrijft in zijn boek 'Het winnaareffect' dat bij winst van een gevecht hoge concentraties van het geslachtshormoon testosteron in iemands bloed komen. Dat maakt die winnaar avontuurlijk en strijdlustig, en minder gevoelig voor pijn en risico’s, wat de kans op een volgende winst vergroot. Robertson spreekt op 4 december in Amsterdam tijdens het seminar 'Onweerstaanbaar leiderschap', dat wordt georganiseerd door DenkProducties. MT mag twee vrijkaarten, ter waarde van 995 euro per stuk, weggeven voor deze dag. Wil je in aanmerking komen, doe dan mee met de winactie.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.