Help je leverancier de crisis door: geef ‘m hier een pluim.
1. FIOD-directeur moet gedwongen vertrekken
Hans van der Vlist, het hoofd van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), is teruggetreden. Dit heeft hij gedaan op verzoek van de top van het Ministerie van Financiën. Dat schrijft Follow The Money. Van der Vlist was onderdeel van het managementteam van de Belastingdienst dat verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire.’Ik heb geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid gehad bij de behandeling van Toeslagen. Wel bij de strafrechtelijke aanpak van Toeslagen met een rechterlijke toets. Bij dat laatste is er naar mijn weten ook geen discussie’, aldus Van der Vlist in een afscheidsmail aan personeel. Volgens Follow The Money zou er onder personeel beroering zijn ontstaan, omdat Van der Vlist een geliefde manager was en zijn vertrek als onterecht wordt gezien.
2. FOX-IT zet bestuurders op non-actief na couppoging
Vorige week heeft Fox-IT drie bestuursleden geschorst. Het gaat om algemeen directeur Erik Ploegmakers, COO Jeremy Butcher en directeur crypto Jurgen Delfos. De Volkskrant schrijft dat het drietal een couppoging zou beramen om het digitale beveiligingsbedrijf met een Nederlandse investeerder voor 100 miljoen euro weer in Nederlandse handen te brengen. In 2015 werd Fox-IT voor 135 miljoen gekocht door het Britse NCC Group. Sindsdien is er veel discussie, onder meer over de bescherming van Nederlandse belangen. Fox-IT beveiligt namelijk Nederlandse staatsgeheimen. Er zou steeds meer discussie zijn over de koers van Fox-IT. Waar NCC als beursgenoteerd bedrijf meer continue inkomsten zou willen, zou Fox-IT-directie hameren op de ‘eigen identiteit’. Andere Fox-IT-medewerkers stellen weer dat het de geschorste directieleden vooral om ‘eigenbelang’ te doen zou zijn.
3. VDL wil geen overnames door Chinezen
Een mooi interview met VDL-topman Willem van der Leegte in NRC Handelsblad. De industriegigant, die nog volledig in handen is van de familie Van der Leegte, draait momenteel op 50 procent van de omzet. Desalniettemin zou het de stilliggende tak die touringcars bouwt niet snel verkopen. ‘Als we een bedrijf hebben, dan willen we het niet verkopen. Eigenlijk aan niemand. Maar zeker niet aan de Chinezen.’ Van der Leegte hekelt het ontbreken van een level playing field in het Aziatische land. De topman vindt dat complexe productieketens, waarbij onderdelen over hele wereld worden gesleept, ‘pervers’. Toch heeft hij weinig hoop op verandering. ‘Waarschijnlijk zullen veel bedrijven nu vanwege corona de productie dichterbij halen, binnen Europa. Maar over twee jaar zoekt iedereen toch weer naar de goedkoopste mogelijkheid.’
4. Ondernemersclubs: overheid moet ontslagvergoedingen betalen
MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en Ondernemend Nederland (ONL) willen dat de overheid de ontslagkosten van noodlijdende mkb-bedrijven vergoedt. Sommige bedrijven, onder meer in de horeca en reissector, zouden geen geld hebben voor de wettelijke transitievergoeding. ‘Er zijn heel veel bedrijven die het moeilijk hebben en dat gaat nog maanden duren. Zij moeten hun businessmodel aanpassen aan de realiteit. De grootste kostenpost is personeelskosten en daar moet je in kunnen snijden’, aldus Hans Biesheuvel van ONL tegen RTL Z. Daarom zou de overheid een financiële compensatie moeten bieden bij transitievergoedingen. Vakbond FNV noemt ‘de wereld op zijn kop’ en wijst op de NOW-regeling die er juist voor moet zorgen dat mensen in dienst blijven.
5. BP halveert aantal topfuncties
Oliemaatschappij BP zet het mes in de toplagen van het bedrijf. Van de 250 leidinggevende functies in de bovenste twee lagen van het bedrijf blijven er 120 over. Dat meldt Reuters. In sommige gevallen worden er volledige bestuurslagen geschrapt. Deze reductie valt samen met een nieuwe organisatiestructuur, waarin de klassieke onderverdeling tussen upstream (vinden en oppompen van olie) en downstream (raffinage en verkoop van olieproducten) valt.
6. Must read: Dit is waarom je je collega’s mist
Dat thuiswerken was de eerste dagen best fijn, maar velen beginnen toch hun collega’s te missen. NU.nl belde met experts om te achterhalen waarom we hen missen. ‘Je vrienden en familie zijn vaak gelijksoortig denkende mensen. Doordat je collega’s vaak verschillend over dingen denken, word je uitgedaagd door andere meningen’, zegt Willem van Rheenen, hoogleraar bevlogenheid en productiviteit aan de Nyenrode Universiteit. Dat helpt bij het vormen van een eigen mening en relativeren. Daarnaast kunnen collega’s voor hernieuwde energie zorgen en missen mensen terloopse gesprekken.
7. Koffieautomaat: Owjee, de muisarm is terug van weggeweest
Harde cijfers ontbreken nog, maar De Telegraaf schrijft dat de ‘muisarm’ in deze thuiswerktijden aan een comeback bezig is. Fysiotherapeuten zouden een toename van RSI-klachten bemerken. Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker arbeid en gezondheid aan de HAN Hogeschool: ‘We zijn ruim twee maanden geleden met z’n allen halsoverkop thuis gaan werken. Je kunt je voorstellen dat weinig is gekeken of de werkplek thuis wel voldoet aan alle eisen. We werken massaal aan de keukentafel, of erger nog, op de bank met de laptop op schoot. Dan kun je erop wachten dat het mis gaat.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.