1. Facebook zet extra personeel in om regelovertreders te monitoren
Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft gisteren aangekondigd dat er drieduizend extra medewerkers in worden gezet om overtredingen te monitoren. Specifiek gaat het dan om video’s van onder meer geweld, kindermisbruik en het aanzetten tot haat. Dit lijkt een reactie te zijn van Facebook op de video van een moord afgelopen april, die urenlang via Facebook te bekijken viel. De extra medewerkers worden ingezet naast de 4.500 krachten die nu al bezig zijn met het controleren van gerapporteerde berichten. Facebook werkt op dit gebied ook al samen met de overheid.
2. EU vecht voor expats bij Brexitonderhandelingen
De EU gaat tijdens de Brexitonderhandelingen vechten voor de rechten van expats. Dat meldt RTL Z. De EU wil ervoor zorgen dat de expats alle rechten behouden die zij nu ook al hebben, ook als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Het gaat onder meer om vrij reizen van EU-burgers die in het VK wonen en dat gezinshereniging mogelijk blijft. Ook wil de EU dat burgers die meer dan vijf jaar in het VK wonen een permanente verblijfsstatus kunnen krijgen. Daarnaast mag er niks veranderen in de arbeidsrechten die EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk hebben.
3. Amerikaanse eiland Puerto Rico is failliet
Het Amerikaanse gebied Puerto Rico heeft bescherming gevraagd tegen schuldeisers. In totaal is het 73 miljard dollar schuldig aan verschillende eisers. Vervelend voor obligatiehouders, die dachten dat Puerto Rico niet failliet kon gaan. Hoeveel geld zij precies kwijt zijn, is nog niet bekend. Dinsdag heeft een groep obligatiehouders het eiland nog aangeklaagd, omdat onderhandelingen over een betalingsovereenkomst niet waren gelukt. Het FD noemt de zaak het grootste publieke faillissement in de geschiedenis van de Verenigde Staten. 45 procent van de bevolking van het eiland leeft in armoede, de werkloosheid ligt er twee keer zo hoog als in de VS. Puerto Rico had al jarenlang financiële problemen.
4. Ceo’s slaan handen ineen bij brief naar informateur
De ceo’s van vijftien grote bedrijven hebben zich verenigd in een brief naar de informateur van het nieuwe kabinet. Onder meer Bavaria, KPN, Royal Haskoning en DELA sloegen de handen ineen om aandacht te vragen voor duurzaam ondernemen bij de kabinetsformatie. In hun brief vragen zij om ‘het belonen van duurzaam ondernemerschap’ zodat daarmee een groene, economische groei gestimuleerd wordt. Zij hebben een tien-stappenplan bijgevoegd. De informateur ontving hierover eerder ook al brieven uit het bedrijfsleven.
5. Manager van de dag: Erik Staal (Vestia)
Ex-topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, is onverwachts vrijgelaten. Hij werd een maand geleden gearresteerd op verdenking van verduistering en fraude en zijn voorarrest werd tweemaal verlengd. Nu is hij om onbekende redenen voorlopig op vrije voeten gesteld, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Staal wordt verdacht van het achteroverdrukken van 1,2 miljoen euro, dat bedoeld was voor woningbouwprojecten voor arme boeren in Zuid-Afrika. Hij zou het geld als bestuurslid van de stichting Hasa hebben verduisterd.
6. Tweet van de dag: Microsoft gaat de strijd met Apple aan
#Microsoft unveiled a $1,000 laptop — and it’s taking on Apple's MacBook Air pic.twitter.com/vBd3jh6GRC
— Business Insider (@BusinessInsider) May 3, 2017
7. Koffieautomaat: rondleiding in het Witte Huis van Obama
Voormalig president Barack Obama leunt zeker niet achterover na zijn tijd in het Witte Huis. Hij lijkt er zelfs nog aanwezig te zijn. Er is namelijk een documentaire uitgekomen waarbij Barack en Michelle Obama je een rondleiding geven door de vertrekken van het Witte Huis. Fun fact: de documentaire is gemaakt met virtual reality, waardoor de kijker alle kanten op kan kijken. De video is te bekijken met Oculus Rift en Gear VR.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.