1. Daimler boekt recordverkoop, maar toch vragenvuur
Goed nieuws bij voertuigenproducent Daimler: de winst steeg vorig met een kwart en het aantal verkochte voertuigen kwam op recordhoogte, schrijft FD. Niettemin kennen beleggers en analisten veel zorgen, die vandaag door de top van Daimler geadresseerd worden op de aandeelhoudersvergadering in Berlijn. De zorgen variëren van het dieselschandaal tot de nieuwe Chinese aandeelhouder tot de herstructurering van vennootschapsstructuur.
Daimler zal ook vragen krijgen over de mogelijke opsplitsing van het concern in drie dochterondernemingen. Ook de onlangs aangekondigde samenwerking tussen BMW en Daimler met hun verlieslatende autodeeldiensten roept vragen op. Er worden vandaag zo’n 5000 beleggers verwacht.
2. Facebook update privacyuitleg
Facebook gaat zijn privacyuitleg updaten om helderder uit te leggen welke gegevens het socialmediaplatform precies verzamelt en waarvoor. Er verandert niets in de voorwaarden, staat er vetgedrukt in het persbericht, en ook privacyinstellingen van gebruikers worden niet aangepast. Het gaat Facebook er puur om transparanter te zijn. De komende zeven dagen kunnen gebruikers feedback geven op de policy.
De update volgt op zware kritiek die Facebook kreeg na het dataschandaal waarbij gebruikersgegevens terecht waren gekomen bij databedrijf Cambridge Analytica. Gedacht werd dat het om gegevens van 50 miljoen gebruikers ging. Gisteren schreef Reuters dat er gegevens van mogelijk 87 miljoen gebruikers waren getroffen.
3. Datalek Nederlandse ID-bewijzen bij FedEx
Nederland kent zijn eigen dataschaandaal: kopieën van duizenden Nederlandse identiteitsdocumenten stonden jarenlang op een onbeveiligde dataserver, waardoor ze in te zien waren voor iedereen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het datalek door het Duitse beveiligingsbedrijf Kromtech in samenwerking met NU.nl. De documenten stonden op een onbeveiligde server van Bongo International, een bedrijf dat in 2014 door bezorgingsbedrijf FedEx werd overgenomen.
Op de server stonden ongeveer drieduizend identiteitsdocumenten zoals paspoorten en rijbewijzen, met nog eens drieduizend bijbehorende formulieren afkomstig uit Nederland. Op deze formulieren waren de namen, adresgegevens en telefoonnummers van de Nederlanders ingevuld. Tussen de documenten zaten ook identiteitsbewijzen van Defensie. FedEx heeft het lek inmiddels gedicht.
4. Hogesnelheidstrein verbindt Londen en Amsterdam rechtstreeks
Amsterdam is sinds gisteren rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit Londen. Twee keer per dag rijdt de hogesnelheidstrein Eurostar in ruim vier uur van station St. Pancras naar Amsterdam Centraal. De treinen halen een snelheid van 300 kilometer per uur.
Met 45 vluchten per dag vanuit Schiphol is de frequentie per vliegtuig nog een stuk hoger, maar de treinen bieden anderzijds veel meer zitplaatsen dan een vliegtuig. Onlangs bleek uit een jaarlijks rapport van BCD Travel dat Londen nog altijd de nummer één zakenreisbestemming is vanuit andere Europese landen.
5. Manager van de dag: Fleur Pellerin
De Franse ex-minister Fleur Pellerin wordt voorgedragen als commissaris bij luchtvaartmaatschappij KLM. Dat bevestigt een woordvoerder van KLM na berichtgeving door De Telegraaf. Pellerin was van 2014 tot 2016 minister van Cultuur en Communicatie van Frankrijk onder premier Manuel Valls. In augustus 2016 nam ze ontslag bij de Franse overheidsdienst om een nieuwe carrière te beginnen, schrijft de Franse nieuwssite Europe1.
Ze werd toen het hoofd van Korelya Capital, een investeringsfonds gericht op opkomende technologieën, dat profiteerde van een financiering van 100 miljoen euro door de Zuid-Koreaanse Naver Corporation. Het is de bedoeling dat ze in de raad van commissarissen van KLM de opvolger wordt van Alice Dautry. Vandaag wordt de agenda bekendgemaakt van de algemene vergadering van aandeelhouders van Air France-KLM op 26 april. Bij die vergadering zal worden gestemd over de opvolging van Dautry.
6. Tweet van de dag:
Barack Obama and John Lewis reflect on Martin Luther King, Jr.'s legacy https://t.co/uSXeP5GGnI pic.twitter.com/BA1PBFafxe
— CNN Politics (@CNNPolitics) April 4, 2018
7. Koffieautomaat: de koning redt zichzelf wel
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de hogere straf voor het beledigen van de koning uit het wetboek halen. Dat bleek gisteren uit een Tweede Kamerdebat. Op het beledigen van de koning staat nu nog een celstraf van maximaal vijf jaar. Daarnaast kan een veroordeelde zijn of haar kiesrecht verliezen. Dat verandert als de Tweede Kamer instemt met een initiatiefwet van D66-Kamerlid Kees Verhoeven.
Het verbod op majesteitsschennis stamt uit 1881 en past volgens Verhoeven niet meer bij een modern koningschap. In het wetsvoorstel blijft het beledigen van de koning strafbaar, maar hierop zal straks een vergelijkbare straf staan als bij het beledigen van politieagenten en brandweermannen. Mocht de koning zich beledigd voelen, dan kan hij altijd een civiele procedure starten.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.