1. Europese bedrijven verliezen 100 miljard euro in Rusland
Europese bedrijven hebben minstens 100 miljard euro verloren door de Russische invasie in Oekraïne. Dat blijkt uit een analyse van de Financial Times. De zakenkrant bekeek de jaarverslagen van zeshonderd grote Europese bedrijven. 176 bedrijven hadden te maken met waardeverminderingen, valutaverliezen of eenmalige kosten die voortkomen uit de oorlog in Oekraïne.
De impact was het grootst voor de energiesector, financiële instellingen, nutsbedrijven en industrieconcerns. Ook chemie- en autobedrijven verloren miljarden.
2. Financieel directeur Tesla vertrekt na 13 jaar
Zachary Kirkhorn is gestopt als financieel directeur van Tesla. Het vertrek is opvallend, omdat Kirkhorn vaak genoemd werd als mogelijke opvolger van ceo Elon Musk. Onder zijn financiële leiding werd Tesla structureel winstgevend. Tot het eind van het jaar blijft Kirkhorn beperkt beschikbaar om een ‘soepele overgang te ondersteunen’. Vaibhav Taneja, hoofdverantwoordelijke voor de boekhouding van Tesla, neemt de taken van de cfo over.
Kirkhorn dankt Musk op LinkedIn voor zijn leiderschap en optimisme. ‘Dat ik onderdeel mocht zijn van dit bedrijf is een bijzondere ervaring en ik ben zeer trots op het werk dat we samen hebben gedaan.’
3. Boete voor Nationale-Nederlanden voor foute informatie over pensioenen
Nationale-Nederlanden heeft een boete gekregen van 425.000 euro van toezichthouder AFM. De verzekeringsmaatschappij heeft tienduizenden klanten verkeerd geïnformeerd over hun pensioen. Bijna 75.000 pensioendeelnemers hebben door een rekenfout minstens zeven jaar onjuiste polisinformatie gekregen.
Ook heeft Nationale-Nederlanden volgens de AFM zeker zes jaar geen wettelijk verplichte start-, wijzigings- en stopbrieven gestuurd. Volgens de toezichthouder komt dat door problemen met IT en operationele fouten. Die zijn inmiddels opgelost.
4. Russische hackersgroep legt meerdere Nederlandse websites plat
De websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven zijn maandag getroffen door een cyberaanval. De sites waren daardoor moeilijk bereikbaar. De cyberaanval had geen gevolgen voor het vliegverkeer en openbaar vervoer.
De Russische hackersgroep NoName0571 zegt verantwoordelijk te zijn voor de ddos-aanval. De aanval op de websites is volgens de hackersgroep een vergelding voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven. De cybercriminelen hebben vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne.
5. Eigenaar Big Bazar ‘vecht voor bedrijf’ terwijl betalingsproblemen oplopen
Heerke Kooistra, de eigenaar van Big Bazar, vecht naar eigen zeggen voor zijn bedrijf. De koopjesketen heeft te maken met huurachterstanden en een dreigende rechtszaak over achterstallige rente op een lening van 2 miljoen euro. ‘Als dat tot negatieve aandacht leidt, dan is dat maar zo’, reageert Kooistra bij RTL Z.
‘We accepteren geen huurstijgingen meer’, zegt Kooistra. Retailers voelen volgens hem de hoge inflatie. Het leidt onder meer tot forse rente- en prijsstijgingen. ‘Misschien ga ik er met een té gestrekt been in, maar de hele retailsector heeft hier last van en dat moeten we doorbreken. We vechten voor ons bedrijf.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Emily Pittman, de nieuwe algemeen directeur van Grolsch, wil mensen om zich heen die anders zijn dan zij
Emily Pittman is vanaf 1 september de nieuwe algemeen directeur van Grolsch. Het FD spreekt haar over haar manier van werken. Via Coca-Cola en Unilever werkte ze zich langzaam maar zeker op naar een plek in het hogere management in de wereld van fast moving consumer goods. ‘Ik noem mijn bestuursstijl ondersteunend, maar data-geörienteerd. Ik wil de feiten zien’, aldus Pittman.
Diversiteit en inclusie zijn belangrijk voor de topvrouw en ze zet zich daar dan ook hard voor in. ‘Omring je vooral met mensen die anders zijn dan jij. Het is zo makkelijk om mensen in te huren die op jouw lijn zitten. Maar je hebt constructieve conflicten nodig om problemen op te lossen en pioniersgeest in je cultuur te krijgen.’
7. Bij de koffieautomaat: Spaarders bij ABN Amro, ING of Rabobank laten 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen
Nederlanders die sparen bij een van de drie grote banken laten gezamenlijk zo’n 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dat blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Bijna de helft van de Nederlanders, zo’n 48 procent, heeft alleen geld staan bij ABN Amro, ING of Rabobank. ‘Er was veel meer rendement te behalen’, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl in een persverklaring.
Als de spaarders van de drie grote banken hun geld op een spaarrekening met de hoogste spaarrente hadden gezet in de periode juni 2022 en mei 2023, konden ze gemiddeld 1,25 procent rente krijgen. Bij de grote banken was de rente op dat moment gemiddeld 0,21 procent.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates