1. Brussel wil snel coronapaspoort
De Europese Commissie wil op korte termijn een ‘green pass’ invoeren, een digitaal vaccinatiebewijs. Daarmee kunnen EU-burgers bewijzen dat ze ingeënt zijn. Voor wie nog geen prik heeft gehad zouden er de uitslagen van coronatests in kunnen staan. Plus de medische geschiedenis van hen die al Covid-19 hebben gehad. ‘Het moet het leven van Europeanen gemakkelijker maken’, schrijft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in een tweet. ‘Het doel is dat we straks weer kunnen reizen binnen de EU en daarbuiten, of het nu voor werk of vakantie is.’ Volgens de Financial Times dringen vooral de zuidelijke lidstaten aan op een snelle invoering van een coronapas omdat ze hopen het toeristenseizoen dit jaar te redden.
2. Bedrijven vrezen ‘schrikbarende lastenverzwaring’
Welke nieuwe coalitie er na de verkiezingen ook komt, in alle gevalen dreigen er flinke lastenverzwaringen voor bedrijven. Uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat alle partijen extra uitgaven willen financieren door vermogen en winst zwaarder te belasten. In het FD waarschuwt werkgeversorganisatie VNO-NCW dat investeringen in banen en in innovatie daardoor in het gedrang zullen komen. De PvdA gaat het verst, met bijna 42 miljard aan extra lasten. Maar ook de VVD, normaliter toch een partij die het bedrijfsleven een warm hart toe draagt, komt met een extra rekening van 3,6 miljard euro. Bovenop de twee miljard die al in het vat zat.
3. ABN Amro verliest zaak tegen ontslagen bankiers
ABN Amro moet alsnog bijna acht ton aan bonussen uitbetalen aan twee voormalige topbankiers. Bruno Gremez en Samir Kasmi werden in 2013 op staande voet ontslagen omdat ze steekpenningen zouden hebben gevraagd voor hun diensten. De rechter vindt dat ABN Amro dat niet hard heeft kunnen maken, waarmee de bodem onder het ontslag van de twee wegvalt. Gremez en Kasmi hebben tegenwoordig een eigen softwarebedrijf in de VS. Tegen het FD zeggen ze ‘zeer tevreden te zijn’ met het vonnis, al is het hen meer om rehabilitatie dan om de achterstallige bonussen te doen. ABN Amro wil geen commentaar geven.
4. Oud-president Sarkozy veroordeeld voor corruptie
De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. De rechter acht hem schuldig aan corruptie. Sarkozy probeerde in 2014 advocaat-generaal Gilbert Azibert om te kopen. Hij beloofde hem een baan in Monaco als hij informatie kreeg over een strafzaak waarin Sarkozy’s naam werd genoemd. De kans dat ‘de kleine generaal’ echt in de gevangenis belandt lijkt klein. Sarkozy kan namelijk vragen om zijn straf thuis met een enkelband om te mogen uitzitten.
5. Bayer aangeklaagd door Nederlandse vrouwen
De Duitse farmareus Bayer is door 1700 Nederlandse vrouwen aangeklaagd vanwege de gezondheidsproblemen die ze kregen na het gebruik van het anti-conceptiemiddel Essure. De vrouwen worden in de zaak gesteund door twee grote zorgverzekeraars. Bayer beloofde bij de introductie van het middel, een flexibel veertje van plastic en metaal dat werd ingebracht in de eileiders, dat het ervoor zou zorgen dat deze natuurlijk dicht zouden groeien. Veel vrouwen kregen alleen zoveel pijn dat ze het veertje weer operatief moesten laten verwijderen. Bij een aantal van hen bleken organen geperforeerd. Essure werd in 2017 van de markt gehaald. Bayer betaalde vorig jaar na een claim in Amerika 1,3 miljoen dollar schadevergoeding.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Topadviseur hekelt ‘pingpongen met problemen’ in Den Haag
‘Voordat het coronavirus uitbrak, was de situatie in de horeca al niet jofel. Nu gaan drugscriminelen met hun zakken vol geld gewoon de kroegen langs, belletje trek, praatje maken, zo van: joh, je zult het wel moeilijk hebben, ik help je wel uit de sores’. Een citaat van de vertrekkend topadviseur over drugscriminaliteit Peter Noordanus. In de Volkskrant legt hij uit waarom hij het onhandig vindt dat hij juist nu moet vertrekken. Ook hekelt hij de Haagse cultuur van ‘pingpongen met problemen.’ Noordanus: ‘Er wordt niets opgelost.’
7. Zoom-topic: Duitse experts lopen niet warm voor baan bij Tesla
Autofabrikant Tesla heeft grote moeite om voldoende specialisten te vinden voor zijn gigafactory bij Berlijn, schijft het Duitse Handelsblatt. Er staan op dit moment zo’n 350 vacatures open, waaronder meer dan 100 voor hogere managementfuncties en voor experts op het gebied van batterijen en software. En dat terwijl de fabriek al in juli moet gaan draaien. Volgens headhunters blijven veel topspecialisten de Duitse autobouwers trouw. Bovendien betaalt Tesla-baas Elon Musk behoorlijk, maar kan hij niet tippen aan de salarissen die de echte specialisten krijgen bij bijvoorbeeld VW. Blijkbaar durven de Duitsers ook niet te gokken op de koers van de aandelen Tesla die ze zouden krijgen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates