1. Europees akkoord over AI-wet
Europa gaat een aantal AI-toepassingen verbieden. Zo wil Brussel ‘geen massale surveillance’, heeft eurocommissaris Thierry Breton laten weten na zo’n 37 uur onderhandelen. De nieuwe Europese AI-wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. Een burgervolgsysteem, zoals in China, dat burgers voor hun gedrag beloont of straft, wordt daarom verboden. Ook profileringssystemen die zogenaamd criminaliteit voorspellen op basis van je persoonsgegevens, zoals in Nederland gebeurde dat bij de toeslagenaffaire, gaan in de ban.
2. Ceo en risicodirecteur De Volksbank stappen op
De Volksbank verliest op korte termijn twee van zijn belangrijkste bestuurders: bestuursvoorzitter Martijn Gribnau en risicodirecteur Jeroen Dijst zijn niet beschikbaar voor een nieuwe termijn na de aandeelhoudersvergadering in april. ‘De afgelopen jaren waren bewogen en intensief. Het waren mooie tropenjaren die tegelijkertijd een wissel hebben getrokken op mijn privéleven’, laat Gribnau weten. De commissarissen van de bank en topman Gribnau zelf denken dat een behoudender bestuurder gewenst is. De Volksbank, moederbedrijf van onder meer SNS en ASN, was de afgelopen jaren meermaals toneel van bestuurlijke ruzies en wisselingen.
3. Curatoren VanMoof: schuldeisers krijgen geld niet
Klanten van VanMoof kunnen fluiten naar het geld dat ze nog van het failliete fietsenmerk tegoed hebben. De curatoren van VanMoof ‘achten het uitgesloten dat er in de toekomst een uitkering kan worden gedaan’, schrijven curatoren Padberg en De Wit in hun tweede verslag over het faillissement van VanMoof. Ondertussen zijn er 43 miljoen euro aan claims van klanten, leveranciers en andere schuldeisers.
4. Milieuorganisaties willen vernietiging natuurvergunning Schiphol
Vernietig de in september verkregen natuurvergunning van Schiphol. Daartoe roepen milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Mobilisation for the Environment (MOB) op via een beroepschrift bij de rechtbank, meldt NOS. De vergunning biedt ruimte voor maximaal 500.000 vluchten per jaar, maar had volgens de organisaties door ‘grove inhoudelijke en procedurele gebreken’ nooit gegeven mogen worden.
5. CNV pleit voor ‘menopauzebeleid’, kapitaalvernietiging dreigt
CNV pleit voor een menopauzebeleid op de werkvloer, meldt RTL Nieuws. Veel vrouwen valt de combinatie van overgangsklachten en werk zwaar, concludeert de vakbond na onderzoek onder enkele duizenden vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Ook zijn ze minder productief door overgangsklachten. Werkgevers zouden het probleem serieus moeten nemen: miljoenen werkenden zijn of komen in de overgang. ‘Enorme kapitaalvernietiging’, stelt CNV. ‘Zeker omdat veel vrouwen in kraptesectoren werken, denk aan zorg, onderwijs en kinderopvang.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Topman chipconcern bezorgd over menselijke controle kunstmatige intelligentie
Rene Haas, topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings, heeft in een interview met persbureau Bloomberg zijn zorgen geuit over de menselijke controle over kunstmatige intelligentie. Die zou volgens hem zomaar verloren kunnen gaan en er zouden dan ook manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten. AI zal volgens Haas alles veranderen in de komende vijf tot tien jaar. De topman bracht Arm in september naar de beurs in New York, waarbij het gewaardeerd op meer dan 54 miljard dollar.
7. Bij de koffieautomaat: Limonadetaks maakt veel dranken duurder
De prijs van frisdranken, siropen, alcoholvrij bier, groente- en fruitsappen en andere dranken die maximaal 1,2 procent alcohol bevatten gaan per januari 17 cent per liter omhoog. Dat heeft te maken met de zogenoemde verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De regeling levert de Nederlandse Staat 300 miljoen euro per jaar op en is voornamelijk bedoeld om het kopen en drinken van frisdranken te ontmoedigen. ‘Maar dit is nog geen echte suikertaks’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates