1. Euro weer evenveel waard als dollar
Dinsdag om kwart voor twaalf was het zo ver. Voor het eerst sinds eind 2002 was volgens dataleverancier Bloomberg de euro weer (afgrond op drie cijfers achter de komma) evenveel waard als de Amerikaanse dollar. Deze symbolische grens markeert de recente zwakte van de Europese eenheidsmunt, die dit jaar al bijna 11 procent heeft verloren ten opzichte van de dollar.
Tot ver in 2021 zat de euro juist in de lift ten opzichte van de dollar. Nu voert de kwetsbaarheid van de eurozone de boventoon: veel lidstaten zijn zeer afhankelijk van Russisch gas. Bovendien remmen hogere energieprijzen de economie wereldwijd. In zo’n onzeker scenario fungeert de dollar nog altijd als een veilige haven.
2. Frans defensiebedrijf koopt Nederlandse inlogspecialist
Het Franse defensiebedrijf Thales neemt voor 100 miljoen euro de Nederlandse onderneming OneWelcome over. Het Amersfoortse bedrijf, naar eigen zeggen het grootste inlogbedrijf van Europa, verzorgt de digitale voordeur van uiteenlopende organisaties, zoals de NS, het RIVM, pakketbedrijf PostNL, verzekeraar ASR en de Europese Centrale Bank.
Omdat veel bedrijven willen voorkomen dat ze fouten maken, laten ze het inlogproces liever over aan een gespecialiseerd bedrijf. Achter de schermen regelt het techbedrijf ook dat nieuwe accounts kunnen worden aangemaakt en gebruikers zich kunnen afmelden.
3. EU wil opheldering Kroes over stiekem lobbywerk
De Europese Commissie vraagt voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes om opheldering over stiekem lobbywerk. Kroes lobbyde voor het Amerikaanse taxibedrijf Uber, onthulden onderzoeksjournalisten zondag. De commissie heeft besloten Kroes aan te schrijven met een verzoek ‘om tekst en uitleg over de informatie die in de media is verschenen’, zegt een woordvoerder. ‘We zijn natuurlijk bezig de informatie die naar buiten is gebracht te analyseren.’
Op een mogelijke sanctie voor de VVD-prominent, zoals het inhouden van pensioen, wil de commissie niet vooruitlopen. Neelie Kroes was van 2004 tot 2014 Eurocommissaris, verdeeld over twee periodes.
4. Beloning ceo sterk van invloed op duurzaamheidsprestaties
Het beloningsmodel van bestuurders is sterk bepalend voor de mate waarin ondernemingen investeren in duurzame productie en R&D en sturen op langetermijnresultaten. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek onder 3.000 bestuurders in binnen- en buitenland in opdracht van Reward Value.
Respondenten die een hogere bonus ontvangen voor duurzame productie kennen tien procent meer middelen toe aan schone productie dan respondenten die een lagere bonus ontvangen voor de (milieu-)impact van productie. Bij verschuiving van de focus op de kortetermijnbonus naar een langetermijnbonus is een stijging te zien van veertien procent in R&D-investeringen.
5. Aantal faillissementen ook in juni kleiner dan voor pandemie
Het aantal bedrijven dat in juni failliet is gegaan is iets gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt statistiekbureau CBS. In juni werden 155 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. Dat waren er 24 minder dan in mei. Het aantal faillissementen bleef daarmee ook in juni klein vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.
Het aantal uitgesproken faillissementen in het eerste half jaar was ruim 2 procent lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Van alle bedrijfstakken had de handel in juni met 37 het grootste aantal faillissementen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Dit zijn de vaardigheden van de nieuwe ceo
De baan van ceo draait allang niet meer alleen om branche- en financiële kennis. Wat bedrijven echt zoeken, zijn leiders met sterke sociale vaardigheden, ontdekte HBR na analyse van bijna 7.000 functiebeschrijvingen voor C-suite-rollen.
Waarom? Omdat het leiden van een bedrijf complexer wordt en zich meer richt op technologie en diversiteit terwijl de publieke controle toeneemt. Daarom is de nieuwe ceo een communicator, een relatiebouwer en een mensgerichte probleemoplosser. Wie ook in de toekomst een rol wil spelen, moet op zoek naar leiders (en management) met die vaardigheden.
7. En dan dit: NL in top 5 EU-ranglijst stijging huizenprijzen
Met een prijsstijging van 18,7 procent staat Nederland in de top vijf landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Alleen in Tsjechië (+25,8 procent), Estland (+20,4 procent), Litouwen (+19,8 procent) en Hongarije (+19,5 procent) stegen de huizenprijzen sterker in het laatste kwartaal van 2021. Nederland is een opmerkelijke deelnemer in de Europese kopgroep. Van de eerste zeven landen op de lijst zijn er zes Oost-Europees. Na Nederland volgen Letland en Slovenië, met stijgingen van 16,5 procent en 15,7 procent.
Ondertussen merkt huizensite Funda een ’forse stijging’ van het aantal woningen dat te koop wordt gezet. En tegelijkertijd wordt er minder gereageerd op het huizenaanbod.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates