1. Elektrisch rijden banenmotor voor Nederland
Door de opkomst van elektrisch rijden krijgen steeds meer Nederlanders een baan in die sector, bijvoorbeeld als monteur of laadpaalexpert. In 2025 zal het aantal voltijdsbanen in elektrisch vervoer zijn verdubbeld van 6.800 tot 13.500, onderzocht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nederlandse bedrijven verdienen op dit moment zo’n vijf miljard euro per jaar met de bouw van laadpalen, elektrische trucks en bussen. In 2018 ging het nog om ruim 3 miljard euro. ‘Een indrukwekkende groei’, zegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die opdracht gaf voor het onderzoek. ‘De sector is nu zo’n drie keer zo groot als de fietsenbranche.’
2. Meer horeca-zaken dan ooit tevoren
Wie ervan droomt om een eigen horecazaak te beginnen, kan op dit moment kiezen uit veel minder cafés en restaurants om over te nemen dan voor de coronacrisis. Hoewel veel zaken ruim een half jaar gedwongen gesloten waren vanwege maatregelen, is het aanbod van zaken dat te koop staat met een derde afgenomen. Horeca-ondernemers waarschuwden het afgelopen jaar regelmatig voor een kaalslag in de horecabranche, maar daar is nog geen sprake van. Sterker nog, er zijn meer horecazaken in Nederland dan ooit tevoren. Volgens het CBS gaat het om 65.405 zaken tegenover zo’n 62.000 zaken voor de crisis. Brancheorganisatie Horeca Nederland voorspelt dat die kaalslag later dit jaar gaat komen.
3. KLM moet 116 ontslagen piloten weer in dienst nemen
KLM moet een groep Martinair-piloten binnen zes maanden in dienst nemen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De uitspraak kan de luchtvaartmaatschappij tientallen miljoenen kosten. De uitspraak is een overwinning voor een groep van 116 ontslagen Martinair-piloten, die al sinds 2015 bezig zijn om de sanering van de luchtvaartmaatschappij aan te vechten. ‘Deze piloten zijn per 1 januari 2014 in dienst bij KLM, zo heeft de rechter bepaald. Die moet hen nu te werk stellen. Ook is KLM aansprakelijk gesteld voor alle schade die de vliegers hebben geleden’, zegt hun advocaat Laurens de Graaf van BarentsKrans tegen De Telegraaf.
4. Krimp euro-economie helft kleiner dan gedacht
De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk gekrompen dan eerder gedacht. Volgens nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat (pdf) was de krimp 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Eerder werd nog een neergang van 0,6 procent gemeld. Ook het krimpcijfer over het laatste kwartaal van vorig jaar werd bijgesteld, naar min 0,6 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor. Dat was eerder nog min 0,7 procent. Met de twee kwartalen van economische krimp op rij is de economie van de eurozone officieel in een recessie beland. Waarschijnlijk zal in het tweede kwartaal echter weer groei te zien zijn.
5. Prijsexplosie karton door hausse in online bestellen
De populariteit van onlinebestellen leidt tot krapte op de kartonmarkt: in heel Europa stijgen de prijzen voor karton en andere verpakkingsmaterialen in rap tempo met 30 tot soms wel 65 procent. PostNL spreekt zelfs van ‘een dreigend tekort aan karton’. De markt kampt met een ‘giftige cocktail’, zegt Piet Jorritsma, eigenaar van Paperchainmanagement tegen het FD. Die ‘cocktail’ bestaat uit een grote vraag naar karton, aangejaagd door de sluiting van winkels en de daaropvolgende populariteit van webwinkelen, minder aanbod van oud papier, hoge containerprijzen, hogere pulp- en energieprijzen en beperkte capaciteit bij papierfabrieken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Corona treft nu ook Taiwan, chipproductie verder onder druk
Bijna anderhalf jaar wist Taiwan het coronavirus met succes vrijwel buiten de deur te houden. Maar sinds een aantal weken loopt het aantal gevallen plotseling op. Het aantal zieken dreigt de productie van computerchips ernstig te hinderen. Verschillende bedrijven in de chipsector melden de laatste dagen ziektegevallen en schorten het werk op. De chipindustrie, die toch al onder druk staat door wereldwijde tekorten kan hierdoor nog verder in het nauw komen. Verschillende autofabrikanten hebben hun productie recent al moeten opschorten wegens de tekorten. Taiwan is met de VS en Zuid-Korea een van de belangrijkste producenten ter wereld.
7. Zoom-topic: Overbieden op huis eerder regel dan uitzondering
Overbieden voor woningen is niet langer iets wat alleen in de Randstad voorkomt, concluderen het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In 2020 werd de helft van de verkochte Nederlandse koopwoningen boven de verkoopprijs verkocht. Vijf jaar eerder was dat nog slechts 7 procent van de woningen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates