1. Kabinet wil einde aan 1,5 meter, horeca open tot 1.00 uur
Steeds meer coronamaatregelen lijken te verdwijnen: vanaf volgende week vrijdag mag de horeca weer tot 1.00 uur geopend zijn en mogen op plekken waar de coronatoegangspas gehandhaafd wordt, meer gasten naar binnen. Dat schrijft minister Kuipers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. De versoepelingen bieden ‘perspectief voor grote groepen in de samenleving’, aldus Kuipers. Vaste zitplaatsen komen te vervallen en ook hoeft er geen 1,5 meter meer gehouden worden op plekken waar tot 500 bezoekers samenkomen. Op plekken waar meer mensen kunnen komen, blijft de vaste zitplaats bestaan, maar verdwijnt de 1,5 meter afstand. De coronatoegangspas blijft bestaan op plekken waar dat nu ook al het geval is. Het OMT komt vandaag met een advies.
2. Onderzoek naar fraude bij rijksadvocaat Pels Rijcken niet goed uitgevoerd
Het onderzoek naar fraude bij het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken is onvolledig en niet onafhankelijk genoeg. Dat zegt het College van Toezicht op de advocatuur (CVT). In het onderzoek is niet gekeken naar naleving van antiwitwaswetgeving en was onafhankelijkheid ‘onvoldoende gewaarborgd’, doordat het werd uitgevoerd door een oud-partner van Pels Rijcken, Arjen van Rijn. Verder is er kritiek op de dekens van Den Haag en Rotterdam. Zij werkten ‘moeizaam en onvolledig’ mee aan de evaluatie en hebben die zelfs ‘belemmerd’. Het fraudeschandaal bij het advocatenkantoor kwam vorig jaar aan het licht. Om nieuwe schandalen te voorkomen moet het toezicht op de advocatuur professioneler en steviger, vindt het CVT.
3. Rabobank zet kwart miljard extra en aparte directeur in tegen witwassen
In de strijd tegen witwassen stelt de Rabobank een extra directeur aan. Ook trekt de bank 249 miljoen euro uit om de controles te verbeteren. Dat maakte de bank gisteren bekend bij de publicatie van de resultaten over 2021. Rabobank kreeg vorig jaar een zware waarschuwing van De Nederlandse Bank (DNB) omdat er onvoldoende zicht is op mogelijke witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Tot december 2023 heeft de bank de tijd om zaken op orde te krijgen en ondertussen loopt er een onderzoek van het OM en DNB. Rabobank houdt er rekening mee dat het voor de rechter wordt gesleept. ‘Het is niet zo dat ze zeggen: we kijken aan hoe het zal zijn in december 2023 en bepalen dan wat de strafmaat is’, zegt topman Wiebe Draijer tegen het FD.
4. Opnieuw reorganisatie bij Booking.com: klantenservice uitbesteed
Bij de klantenservice van booking.com verliezen duizenden werknemers hun baan. Dat heeft topman Glenn Fogel donderdag bekendgemaakt in een mail aan medewerkers. Daarin vertelt hij dat ‘de meerderheid’ van Bookings klantenservice vanaf het tweede kwartaal van dit jaar gaat werken voor Majorel, een aan de Amsterdamse beurs genoteerd bedrijf dat wereldwijd klantenservicediensten verzorgt. De reorganisatie is nodig om zo ‘flexibel genoeg te zijn’ om in drukke periodes meer en in rustige periodes minder arbeidskrachten in te kunnen zetten. Volgens NRC reageerden werknemers aangeslagen op het nieuws. De kantoren in Amsterdam en München worden gespaard.
5. Minister: geen wiebelend beleid meer voor bedrijven
Niet te veel wisselend beleid. Dat is wat Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, wil voor het bedrijfsleven. Ook zegt ze te willen zorgen voor een balans tussen klimaatwensen en economische belangen. Dat schrijft de Telegraaf. ‘We gaan bedrijven niet normeren vanaf een stoel’, zegt de VVD’er. ‘We moeten doen wat goed is voor Nederland in brede zin. Maar niet ten koste van alles. Het is aan mij om te zorgen dat we het land levend en bruisend houden, dat we niet iedereen wegdrukken.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Mkb-voorman Jacco Vonhof: coronacrisis nog lang niet voorbij
‘Laat bedrijven die gezond de coronacrisis ingingen ook er weer gezond uitkomen.’ Dat zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof tegen de Telegraaf. Hij wil dat er soepelere regels komen voor ondernemers die willen stoppen, langere terugbetaaltermijnen voor belastingschulden (twintig tot dertig jaar) en kapitaalsteun voor ondernemers die grote vermogensverliezen hebben geleden. ‘We hebben weer een gezond mkb nodig. Als we daar niks aan doen, zullen ondernemers over een of twee jaar alsnog bezwijken aan hun schuldenlast.’ Volgende week vrijdag presenteert MKB-Nederland een plan aan de ministers van Financiën, Sociale Zaken en Economische Zaken.
7. Zoom-topic: Verdwijnen thuiswerkadvies zorgt voor vrijmibo-koorts
Weer terug naar kantoor: het mag weer bijna. RTV Utrecht en het FD maken een rondje langs grote bedrijven hoe zij omgaan met de aankomende versoepelingen. Een volledige terugkeer lijkt uitgesloten, maar de werkplek wordt een belangrijke plaats om collega’s te ontmoeten, te vergaderen en te brainstormen. ‘Bij ons werken veel jonge mensen. Zij willen elkaar ontmoeten. Een borrel, een training of een uitje’ zegt een woordvoerder AFAS tegen RTV Utrecht. ‘Ik heb collega’s die nog nooit een AFAS-feestje hebben meegemaakt, of die ik überhaupt nooit heb gezien. Heel gek.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates