Plus: Moody's waardeert China af, grondstofprijzen stijgen gigantisch (maar waarom?) en Starbucks aangeklaagd om Haagse bakkies.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Eerst knipper-cao, nu ultimatum Jumbo
Na de haastig teruggeroepen cao van vorige week stelt vakbond FNV handel nu een ultimatum aan supermarktconcern Jumbo: voor middernacht op dinsdag een collectieve arbeidsovereenkomst anders volgen er deze week nog stakingen. Vorige week dinsdag was een akkoord bereikt, maar deze verbrak de supermarkt keten nog voordat de dag verstreken was.
Inzet van de cao-onderhandelingen is een loonsverhoging voor het personeel van 1,75 procent voor medewerkers van distributiecentra. Al een stuk minder dan de 3 procent waar de vakbond om had gevraad, maar nog te veel volgens de Jumbo. Vorige week bracht de onderneming naar buiten dat de cao nu al de duurste van de markt is en een loonsverhoging zou betekenen dat het bedrijf zichzelf uit de markt prijst.
2. V&D personeel nog één keer naar oude stek
Vanaf komende woensdag staat het personeel van de gevallen V&D keten nog even achter de vertrouwde balies. Voor de uitverkoop van de winkelketens zijn oud-medewerkers benaderd door uitzendbureaus. Tegen de NOS zegt de curator dat de voormalige bedrijfsleiders in ieder geval terugkomen in de 62 winkels. De komende drie of vier weken openen de voormalige Vroom en Dreesman-warenhuizen de deuren om voornamelijk de eigen goederen te verkopen. Door het faillisement van het bedrijf verloren 8.000 medewerkers hun baan.
3. Moody's waardeert China af; ontspannen reacties
Kredietbeoordelaar Moody's zette de toekomstverwachting van de Chinese overheid op negatief gezet, maar krijgt niet veel reactie van de overheid. Tijdens het China Development Forum reageerde de Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, ontspannen. De afwaardering heeft volgens Jiwei weinig impact omdat de markt er niet sterk op reageert en kan hem daarom 'niet zoveel schelen' volgens het FD.
4. Gigantische stijging grondstofprijzen
Zonder een duidelijke reden stijgen de grondstofprijzen op de Amerikaanse beurzen. Vorig jaar in maart daalden de prijzen juist hard, nu vindt het tegenovergkeerde plaats. Probleem is alleen dat niemand goed lijkt te begrijpen waarom de vraag naar onder meer ijzererts, koper, zink, nikkel zo stijgt.
Voor veel partijen is de prijsstiging goed nieuws. Centrale banken hoeven minder bang te zijn voor deflatie en de economie van de opkomende landen krijgt een stevige boost. Maar waarom? Wie het weet, mag het zeggen.
5. Eerste bedrijf VS naar Cuba
In het weekend dat de Amerikaanse president Obama een bezoek bracht aan Cuba maakte hotelketen Starwood bekend als eerste bedrijf uit de VS zaken te gaan doen in het land. In ieder geval twee en misschien drie hotels opent het bedrijf in de staat. Daarmee is Starwood de eerste onderneming uit Amerika die zaken doet in Cuba sinds het laatst genoemde land werd afgezonderd in 1959.
6. Afschaffing sancties Iran 'alleen op papier' door angst banken
Leuk hoor dat Iran weer mee mag doen in het internationale handelsverkeer, maar het land plukt er nog geen vruchten van. Volgens de hoogste leider van het land, Ayatollah Khamenei, treineren de Verenigde Staten de toegang van het land tot het betalingsverkeer. Volgens de leider zijn westerse banken bang voor de Amerikaanse overheid en duurt de afbouw van de maatregelen daardoor onnodig lang. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken gaan insituties voorzichtig te werk omdat het land nog druk bezig is te voldoen aan wettelijke vereisten voor toegang tot het internationale betalingsverkeer.
7. Starbucks aangeklaagd om te weinig koffie
Twee Amerikaanse bezoekers van de Starbucks klagen de koffieverkopers aan om de hoeveelheid koffie die het bedrijf schenkt. Ondanks dat de inwoners van Californië de term 'haags bakkie' waarschijnlijk niet kennen is dat wel hetgeen ze zeggen voorgeschoteld te krijgen bij Starbucks. Specifiek de lattes van het bedrijf zouden 25 procent minder koffie bevatten dan de verkopers ze voorschotelt. Doel van de rechtszaak is om de alle 'gedupeerden' de aanschafwaarde terug te geven en een boete voor het bedrijf. Om hoeveel dollars dat totaal zou gaan is niet bekend.
8. Manager van de dag: Marco Patuano
Marco Patuano, de topman van Telecom Italia, maakt binnenkort zijn ontslag bekend. Volgens persbureau Bloomberg moet de voorman van de grootste telecomaanbieder van Italië zijn biezen pakken na een geschil met Vivendi, de grootste aandeelhouder van het bedrijf. De Franse aandeelhouder wil dat het bedrijf zich gaat focussen op de thuismarkt, Patuano denkt daar anders over. In een recent gesprek tussen de bijna gevallen ceo en de Fransen konden ze er samen niet uitkomen. Bij zijn vertrek krijgt de Italiaan naar verluid een gouden handdruk van 7 miljoen euro mee.
9. Getal van de dag: 57,2 miljard
De Amerikaanse staatsschuld is in de uitverkoop. Buitenlandse overheidsinstituties en centrale banken verkochten in januari ter waarde van 57,2 miljard dollar aan waardepapieren van de staatsschuld van de Amerikaanse overheid. Door de papieren in de uitverkoop te zetten krijgen de instituties cash geld terug om de gaten in de begrotingen te dichten. Die gaten zijn in veel landen ontstaan door de lage olieprijs.
Sinds 1972 zijn er niet in één maand zoveel waardepapieren van de US staatsschuld verkocht. Ten opzichte van december is de verkoop stevig gestegen, in de laatste maand van 2015 verkochten de instanties nog voor 'slechts' 48 miljoen dollar.
10. Koffieautomaat: Winkelen in de toekomst
Of dit nu hét winkelen van de toekomst wordt, dat weten we nog niet. Maar uitvindersbureau Dahir heeft in elk geval een interessant concept neergezet door de Drive-in van de Mac toe te passen in de supermarkt van de toekomst.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.