1. Europese Commissie: samenwerking met Huawei en ZTE bij aanleg 5G ‘riskant’
Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE betrekken bij de aanleg van 5G-netwerken is een risico voor de veiligheid van EU-landen. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie. Het is daarom ‘gerechtvaardigd en in overeenstemming met de richtlijnen van de EU’ om deze bedrijven te weren. De Europese Commissie wil ook intern het gebruik van Huawei- of ZTE-technologie verbieden.
2. KLM wil overlast rond Schiphol verminderen met stillere vliegtuigen
KLM wil de geluidsoverlast voor omwonenden verminderen door nieuwe, stillere toestellen te gebruiken. Ook andere vliegroutes moeten geluidsoverlast tegengaan. Het kabinet besloot eerder dat het aantal vluchten op Schiphol met acht procent moet dalen om de schadelijke uitstoot en geluidsoverlast te verminderen. Volgens KLM levert dit alternatieve plan, dat is ingediend samen met andere luchtvaartmaatschappijen, meer winst op dan Schiphol laten krimpen.
Het kabinet wil dat vanaf november 2024 de geluidshinder rond Schiphol met minstens 20 procent is verminderd. KLM zegt dat doel met dit alternatieve plan pas in 2026 te kunnen halen. Het doel voor de nacht wordt wel gehaald in 2024.
3. ECB verhoogt rente opnieuw, meer verhogingen in verschiet
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt opnieuw de rente om zo de hoge inflatie in de eurozone tegen te gaan. Het rentetarief gaat opnieuw met een kwart procentpunt omhoog. Volgens ECB-president Christine Lagarde is de ECB nog niet op de gewenste ‘bestemming’ en is er nog een weg te gaan bij het terugdringen van de inflatie naar de doelstelling van 2 procent op de middellange termijn. ‘We weten waar we heen moeten en de reis is nog niet voorbij.’
4. Gibson-top onbehoorlijk bestuur verweten bij voormalige audiotak Philips
Het voormalig bestuur van Gibson Innovation Netherlands wordt onbehoorlijk bestuur verweten door de curator. Bestuurders Henry E. Juszkiewicz, David Berryman en Bruce Mitchell hebben daarom een dagvaarding ontvangen. Philips verkocht in 2014 de audiotak aan Gibson Brands. Vier jaar later ging het failliet. Over de precieze aanleiding van de dagvaarding wil curator Floris Dix niets kwijt. ‘Ik ga niet aan naming and shaming doen’, zegt hij tegen het FD.
5. Vakbondsleden stemmen in met sociaal plan VDL Nedcar
De leden van vakbonden hebben ingestemd met het sociale plan dat de bonden en VDL Nedcar overeengekomen zijn. Er komt een ontslagvergoeding en personeel wordt begeleid naar nieuw werk, het liefst in de regio. Werknemers moeten daarnaast ook overwerken om de productieachterstand, die is ontstaan door stakingen, in te lopen. Negentig procent van de leden ging akkoord het plan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Chemiebedrijf DuPont kende risico’s van PFAS al decennia, maar zweeg
Teflonproducent DuPont – nu Chemours – heeft jarenlang de gezondheidsrisico’s van PFAS voor werknemers en omwonenden verzwegen. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Zembla. Dertig jaar geleden wist het bedrijf al dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving vervuilden.
Ook zijn er in de jaren negentig al zorgen dat PFAS in drinkwater terecht kan komen. Het bedrijf stelt daarom een PFAS-coördinator aan. Die waarschuwt in 1994 dat de PFAS-verontreiniging ‘zeer moeilijk te beheersen is’ en dat de verspreiding van de giftige stof ‘ernstige aansprakelijkheidsgevolgen kan hebben’.
7. Bij de koffieautomaat: Unilever int subsidie om kinderarbeid in eigen keten tegen te gaan
Levensmiddelengigant Unilever heeft sinds 2019 subsidie aangevraagd bij de Nederlandse overheid om kinderarbeid tegen te gaan in de eigen productieketen. Dat terwijl het bedrijf afgelopen jaren tientallen miljarden winst maakte. Dat schrijft RTL Z.
Met de subsidie worden bedrijven geholpen die ‘lokaal onderzoek willen doen naar de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid in hun productieketen en hiertegen op lokaal niveau maatregelen willen nemen’ of ‘maatregelen nemen tegen kinderarbeid in hun eigen onderneming’. In totaal inde Unilever ruim 330.000 euro.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates