1. DSM wil weg uit Limburg als subsidie niet komt
Nu DSM mogelijk toch geen subsidie van de provincie Limburg krijgt voor de verhuizing naar Maastricht, vertrekt het bedrijf wellicht alsnog helemaal uit Limburg. Dat zegt een van de twee bazen van het voedings- en chemiebedrijf tegen de NOS. Half juli maakte DSM, kort voor De Nederlandse Staatsmijnen, nog bekend na 120 jaar van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. Het wil daar een leegstaande bioscoop en een aangrenzende monumentale oude ambachtsschool ombouwen tot modern hoofdkantoor. Daarvoor hadden de gemeente Maastricht en de provincie Limburg in eerste instantie elk 1,75 miljoen euro subsidie toegezegd. Maar binnen de Provinciale Staten is er kritiek ontstaan op de subsidie.
2. Luchtvaartbedrijven vervoeren flink meer passagiers
In het tweede kwartaal reisden ongeveer 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat zijn er ruim vier keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder, maar bijna achttien miljoen minder dan in het tweede kwartaal van 2019. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal vond een groei plaats; van 83 procent. Toen passeerden 2,1 miljoen passagiers de luchthaventerminals. Op 15 mei stond het kabinet reizen naar landen met een laag aantal coronabesmettingen weer toe. Dat was de grote katalysator van het toegenomen aantal reizen. In mei en juni pakten ruim drie miljoen mensen het vliegtuig.
3. DNB: Big tech is gevaar voor financiële stabiliteit
Er is sterker toezicht nodig op techbedrijven die zich mengen in de financiële sector, zoals de grote Amerikaanse techreuzen. Nu vallen bedrijven die van buiten de financiële sector komen vaak niet onder het toezichtsregime ook als ze in toenemende mate een rol in de sector spelen. Daardoor is er onvoldoende zicht op de risico’s. Dat staat in een rapport van de De Nederlandsche Bank (DNB). Het stuk is het resultaat van gesprekken tussen toezichthouders, banken, verzekeraars en fintechbedrijven over toezicht en innovatie. De rapportage sluit aan bij uitspraken van de nieuwe directeur bankentoezicht Steven Maijoor onlangs tegen het FD. Hij waarschuwde dat Amerikaanse bigtechbedrijven een gevaar kunnen vormen voor de Europese financiële stabiliteit.
4. NXP is weer op stoom
De Eindhovens chipmaker NXP heeft ondanks capaciteitstekorten bij toeleveranciers de levering aan klanten het afgelopen kwartaal weten op te voeren. De omzet steeg met 43 procent ten opzichte van het dramatische tweede kwartaal van vorig jaar en kwam uit op $2,6 mrd, blijkt uit de cijfers die NXP publiceerde na het sluiten van technologiebeurs Nasdaq. NXP is onder meer de grootste ontwerper van halfgeleiders voor in auto’s. Net als andere chipfabrikanten heeft NXP te maken met een tekort aan productiecapaciteit bij zijn toeleveranciers. Er is door verschillende oorzaken nu een enorme vraag naar chips en de fabrieken kunnen de vraag bijna niet aan.
5. Corendon verliest rechtszaak tegen Sunweb
Reisorganisatie Sunweb Group hoeft de overname van branchegenoot Corendon niet door te zetten. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald, zo meldt Sunweb dinsdagochtend in een persverklaring. Het Hof heeft alle vorderingen van Corendon afgewezen. Voor de uitbraak van de coronacrisis maakte Sunweb de overname van Corendon bekend, waarmee een grote concurrent naast marktleider TUI zou ontstaan. Nadat de reissector hard werd geraakt door de covidpandemie, trok Sunweb zijn handen af van deze overname, dit tot ongenoegen van de eigenaren van Corendon. Sunweb betoogde dat het na betaling van de overnameprijs in grote financiële problemen zou raken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: 500 grootste bedrijven goed voor 1/3 wereldeconomie
De vijfhonderd grootste bedrijven zijn samen goed voor ruim een derde van de wereldeconomie. Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Fortune op basis van een lijst met de grootste ondernemingen ter wereld (in omzet). De bedrijven moesten het in coronajaar 2020 wel met 5 procent minder omzet doen. Met een omzet van 523 miljard dollar is retailbedrijf Walmart voor het achtste jaar op rij de nummer een. Het Chinese energieconcern State Grid is nummer twee, terwijl Amazon de top drie completeert. Ook staan er diverse (deels) Nederlandse bedrijven in de top vijfhonderd. Zo staat oliemaatschappij Shell op plek 19 en Ahold Delhaize, moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, op plek 87. Andere bekende Nederlandse bedrijven in de lijst zijn Aegon (172), Unilever (175) en ING (391).
7. Zoom-topic: Nederland op een na grootste ijsproducent van EU
Nederland was vorig jaar na Frankrijk de grootste ijsexporteur van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het gaat om ijs dat is geëxporteerd naar landen buiten de EU. De Fransen exporteerden 59 miljoen kilo ijs. Nederland is met 38 miljoen kilo de op een na grootste exporteur en Duitsland staat met 29 miljoen kilo derde op de lijst. Als het gaat om ijsproductie zijn de oosterburen nummer één. De productie wordt gemeten in liters en daar produceerden de Duitsers er vorig jaar 642 miljoen van. Duits ijs kostte gemiddeld 1,30 euro per liter. Daarmee was het het goedkoopst van de EU. Nummer twee is Frankrijk, dat 516 miljoen liter produceerde. Frans ijs is gemiddeld het duurst, met 2,20 euro per liter.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates