Doe mee aan het MT1000-onderzoek.
1. Bankieren we straks rechtstreeks bij DNB?
Vol leunen op bitcoin is niet heel verstandig. Maar dat zegt nog niks over digitale munten an sich. Zo onderzoekt De Nederlandsche Bank de mogelijkheden voor zo’n eigen munt, waarbij je een betaalrekening kunt houden bij de centrale bank. En dus mogelijk sparen via de toezichthouder. Dat zou echter ook kunnen botsen met de activiteiten van commerciële banken, en het risico op bankruns vergroten. Een woordvoerder van DNB laat tegenover het FD weten dat de plannen ‘nog goed uitgezocht moeten worden’ en de ‘voorwaarden nog bepaald moeten worden’, in nauw overleg met de ECB.
Het digitale centralebankgeld (cbdc) is toegankelijk voor huishoudens en bedrijven, zo schrijft DNB. De centrale bank ‘vvindt het gewenst dat een publieke vorm van geld in gebruik blijft. Inwisselbaarheid van privaat geld voor publiek geld draagt namelijk bij aan vertrouwen in het geldstelsel wanneer dat het meest nodig is: tijdens perioden van onzekerheid waaronder een oorlog, financiële crisis, of een verstoring van het private betalingsverkeer.’
Volgens DNB kan het nog zeker 1 tot 2 jaar duren voordat een eerste versie van cbdc een feit is.
Covid19-update:
- Het consumentenvertrouwen is door de coronacrisis ongekend hard gedaald van – 2 in maart naar -22 in april, meldt het CBS. Dat is de grootste daling ooit, maar niet de laagste stand ooit (-41 in maart 2013).
- Hoe beleven financiële leiders de coronacrisis? PWC vroeg het aan ruim 800 cfo’s wereldwijd. 80 procent verwacht een omzetdaling bij zijn bedrijf. 45 procent zegt gebruik te gaan maken van overheidssteun. En 56 procent verwacht binnen drie maanden weer terug op het niveau van voor de crisis te zijn. Althans, als de crisis vandaag zou eindigen…
- Het Leidse farmabedrijf Pharming had dinsdag een goede dag op de beurs. Het aandeel steeg 27,3 procent. Eerste tests met het middel Rucanest bij de behandeling van corona – specifieker: complicaties als ernstige longontsteking – waren veelbelovend.
- Google geeft de retailsector een steuntje in de rug. Bedrijven kunnen binnenkort gratis hun producten plaatsen in Google Shopping.
- Gebonden aan huis streamen we ons een ongeluk. Netflix heeft zijn eigen verwachtingen bijna verdubbeld. In het eerste kwartaal heeft de streamingsdienst maar liefst 15,7 miljoen abonnees erbij gekregen.
- Ondertussen ziet Coca-Cola het wat minder rooskleurig in. De frisdrankgigant hield zijn omzet en winst in het eerste kwartaal nog redelijk op peil, maar verwacht een grote dip in het volgende kwartaal aangezien inkomsten uit bijvoorbeeld horeca, bioscopen en evenementen weg zijn gevallen. Sinds begin april zag Coca-Cola een volumedaling van 25 procent.
- Milaan, hoofdstad van de corona zo hard getroffen regio Lombardije, gaat flink investeren om het autoverkeer in de stad terug te schroeven. Tijdens de crisis is het aantal verkeersopstoppingen gezakt met soms wel 75 procent, en daarmee ook de luchtvervuiling. In kader van het plan ‘Strade Aperte’ (open straten) wordt ruim 35 km aan wegen omgevormd tot wandel- en fietsroutes.
- Nu er ook minder luchtverkeer is, zijn de luchten helderder en wordt het zonlicht minder ‘getemperd’. De hogere zonnekracht, gecombineerd met het bovengemiddelde hoge aantal zonuren door een hogedrukgebied, zorgt ervoor dat zonne-panelen meer energie opleveren.
Wat betekent de coronacrisis voor bestuurders? Wat voor soort leider brengt ‘het nieuwe normaal’? Doe mee met het onderzoek van MT en Rijksuniversiteit Groningen.
2. Nederland in ieder geval tot 20 mei in lockdown
De basisscholen en de kinderopvang zullen na de meivakantie op 11 mei weer voorzichtig open gaan, maar alle andere coronamaatregelen blijven tot 20 mei van kracht. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond in zijn wekelijkse persconferentie, overigens met een diepe zucht. Alle evenementen zijn tot 1 september afgelast. En ook komt er voorlopig geen versoepeling voor horeca en contactberoepen als kapper en masseur.
Koninklijke Horeca Nederland is erg teleurgesteld, zo laat voorzitter Robèr Willemsen weten aan BNR Nieuwsradio. ‘Er is nu geen enkel perspectief gegeven, dus vooral voor de moraal is dat slecht.’ Algemeen directeur Dirk Beljaars zegt tegen NU.nl zelfs ‘boos’ te zijn. Horeca-ondernemers willen nu vooral duidelijkheid, perspectief, en snakken naar verlichting. ‘De economische schade is helemaal niet aan bod gekomen.’
Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer noemde het ‘zuur’ dat er geen beloning is voor de sectorale protocollen waar zo hard aan gewerkt is. Volgens hem een extra reden om met een tweede pakket van maatregelen te komen.
Ondertussen laat die corona-app, ondanks sussende woorden van de premier, voorlopig nog op zich wachten. De Volkskrant zet op een rij wat er zoal mis is gegaan tot nu toe.
3. VEB: Beleid Wereldhave is vernietiging van aandeelhouderswaarde
De Vereniging van Effectenbezitters is niet blij met Wereldhave, het vastgoedfonds dat dit jaar 500 miljoen euro aan beurswaarde verloor. Dat blijkt uit een brief in handen van het FD. De VEB heeft grote twijfels over de uitvoerbaarheid van de strategie en kondigt aan geen decharge te verlenen aan het bestuur op de aandeelhoudersvergadering vrijdag. Daarmee zou de directie voor het tweede jaar op rij geen kwijting krijgen voor het gevoerde beleid. Daarnaast zal tegen een ‘ongepaste’ prestatiebonus worden gestemd.
Volgens de directeur Investor Relations van Wereldhave gaat het om een ‘sectorprobleem’. Volgens hem is het onjuist om de problemen te wijten aan een strategie die pas in februari is ingevoerd. VEB blijft stellig: ‘Er is sprake van enorme vernietiging van aandeelhouderswaarde.’
4. Disney in survivalstand?
Disneys Bob Iger dacht dat hij zijn ‘Ride of a Lifetime’ wel erop had zitten toen hij eind februari het ceo-stokje doorgaf aan Bob Chapek. In december, toen de eerste signalen dat er iets loos was in Wuhan naar buiten kwamen, besprak hij al zijn vertrek met het bestuur. En in januari, toen in Shanghai vanwege corona het Disney-park dicht moest, werd de knoop toch doorgehakt: de 69-jarige hield het voor gezien. Nu het concern duidelijk in zwaar weer terecht gaat komen – Walt Disney Company zou 30 miljoen dollar verlies per dag lijden – , zag Iger zich genoodzaakt weer de touwtjes in handen te nemen.
Inmiddels heeft Disney aangekondigd dat ruim 100.000 medewerkers, ongeveer de helft van het totale aantal arbeidskrachten, deze week geen salaris zullen krijgen. Terwijl aan de bonussen van het bestuur vooralsnog niet wordt gesleuteld. Over het uitkeren van dividend heeft het concern nog niks bekend gemaakt. Wel hebben zowel Iger als Chapek aangegeven af te zien van een groot deel van hun salaris voor dit jaar.
5. De eerste dag van Robert Swaak als topman van ABN Amro
Robert Swaak, de voormalige topman van PwC, neemt het vandaag over van Kees van Dijkhuizen als ceo van ABN Amro. Er staat hem een stevige klus te wachten, blijkt ook uit het deze week verschenen boek De Staatsbank (volgens RTLZ ‘een waardige opvolger van De Prooi‘).
Over zijn plannen wil Swaak niet veel kwijt, maar zegt in een interview in het FD wel dat compliance en antiwitwasbeleid een belangrijk deel van zijn carrière is geweest. Ook is hij in 2008 begonnen als voorzitter van PwC, en heeft dus ‘ervaring met besturen in crisistijd’.
6. Must read: Corona-uitbranders van een van de machtigste vrouwen in Europa
‘We hebben Italië en Spanje in de steek gelaten.’ En: ‘De Unie is er niet alleen bij mooi weer.’ Margrethe Vestager windt er geen doekjes om. Het Belgische Knack vroeg de Eurocommissaris of Europa sterker uit de crisis kan komen. Daar kan ze geen volmondig ja op antwoorden. De komende weken zullen cruciaal zijn, ‘om te verhinderen dat ons bedrijfsleven dodelijk getroffen wordt’, aldus Vestager. ‘Geen enkel land kan dit alleen aan en dus zijn er geen excuses om soloslim te spelen. Geen enkele landgrens kan dit virus stoppen en dus moeten de EU-lidstaten gecoördineerd samenwerken. Maar gecoördineerd wil niet zeggen harmonieus.’
Een ander probleem is volgens Vestager dat de Europese Commissie nauwelijks iets te zeggen heeft over volksgezondheid. Zo sloeg de Eurocommissaris voor Volksgezondheid al twee maanden geleden alarm over het coronavirus, maar kreeg nul op het rekest van Europese ministers.
7. Koffieautomaat: Zo komt de Britse Royal Family aan zijn fortuin
Over machtige vrouwen gesproken. Koningin Elizabeth heeft dinsdag 94 verjaardagskaarsjes mogen uitblazen. The Queen zit al 68 op de troon, maar hoe welvarend is ze nou? En komt het Britse koningshuis aan dat geld? Een overzicht van het fortuin van de Royal Family.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.