Plus: Delta Lloyd verzint Budget Bejaardenhuis, Joost Sliepenbeek cfo bij Van Gansewinkel en Daniel Ropers niet bang voor Amazon.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. De 100 grootste managementtalenten van Nederland
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar presenteert Management Team de Goudhaantjes 100, een lijst met de grootste managementtalenten van Nederland. Goudhaantjes zijn nog geen 45, maar hebben al een bliksemcarrière achter de rug, zitten net in of onder de raad van bestuur en hebben een grote omzetverantwoordelijkheid. In voorgaande jaren stonden onder andere Timo Huges (NS), Herna Verhagen (PostNL) en Ralph Hamers (ING) in de Goudhaantjes 100. Benieuwd wie dit jaar de lijst hebben gehaald? Bekijk ze allemaal:
De lijst is samengesteld op basis van gesprekken met headhunters, tips van lezers en eigen research. Wil je weten hoe je zelf de top kan bereiken? Lees dan:
2. Joos Sliepenbeek nieuwe cfo Van Gansewinkel
Van Gansewinkel heeft Joost Sliepenbeek aangesteld tot nieuwe cfo van het bedrijf. Sliepenbeek was hiervoor directievoorzitter van C1000 en was voor die tijd onder andere financieel directeur bij Ahold en Hema. Hij volgt Rob de Fluiter Balledux op, die overstapt naar AVR, naar aanleiding van de verkoop van dat bedrijf aan Cheung Kong Infrastructure. Deze overname werd gisteren definitief.
3. Delta Lloyd verzint Budget Bejaardenhuis
Ken je die grap van Aad Ouborg die een Budget Bejaardenhuis gaat openen? Dat was ook daadwerkelijk een grap. Eerder deze week kwam naar buiten dat de ondernemer een goedkoop bejaardenhuis wil openen in de Koepelgevangenis in Breda. Inmiddels heeft Delta Lloyd toegegeven dat het een verzinsel was. Het bedrijf wil mensen 'wakker schudden', en ze kritisch naar hun pensioen laten kijken. Aad Ouborg zat in het complot. Verschillende media brachten het nieuws over een Budget Bejaardenhuis, zij zijn er dus lekker ingetuind.
4. Daniel Ropers (Bol.com) is niet bang voor Amazon
Bol.com-baas Daniel Ropers is niet bang voor Amazon, zo vertelt hij in een gesprek met Nuzakelijk. 'Ik verwacht geen felle concurrentiestrijd tussen individuele marktpartijen binnen het online kanaal. De strijd is om de consument van offline naar online of multichannel te krijgen. E-commerce zit nog maar op 15 tot 20 procent van het potentieel. De echte uitdaging van de komende jaren is om de voordelen van online kopen volledig te benutten.' Verder vertelt Ropers onder andere dat het een moedige keuze was van Ahold om de verzendkosten bij Bol.com af te schaffen, kort nadat het bedrijf de webwinkel overnam. Zoiets kost veel geld en gaat direct ten koste van de winst. Ropers: 'Ik denk niet dat het met onze vorige aandeelhouders was gelukt.'
5. 'América Móvil wil KPN zijn gang laten gaan'
América Móvil, het bedrijf van de miljardair Carlos Slim, wil dan wel KPN overnemen, maar verder is het niet van plan zich te bemoeien met het beleid van de huidige directie op het gebied van werkgelegenheid en investeringen. Klinkt tegenstrijdig? Het zijn de woorden van Joost van Herpen, bestuurder bij Akvokabo FNV, na een kennismakingsgesprek met mensen van het Mexicaanse telecombedrijf. Zodra de bestaande plannen zijn uitgewerkt, zal er wel een Mexicaans sausje overheen gaan, weet Van Herpen ook nog te melden.
6. Erik Hoving nieuwe chief technology officer bij KPN
Nog meer KPN-nieuws: het telecombedrijf heeft Erik Hoving benoemd tot nieuwe chief technology officer (cto). Hoving gaf eerder leiding aan KPN’s strategy, innovation & technology office en was daarvoor cto van KPN Mobile International. Ceo Eelco Blok zegt met deze benoeming het belang van technologie en innovatie te willen benadrukken.
7. Android-topman stapt over naar het Chinese Xiaomi
Een opvallende stap in smartphoneland: Hugo Barra, vice president of product management for Android, vertrekt bij Google om aan de slag te gaan bij Xiaomi. Dat is, mocht je nog nooit van het bedrijf hebben gehoord, een Chinese fabrikant van smartphones. Barra gaat Xiaomi helpen de telefoontjes ook buiten China in de markt te zetten. De relatief goedkope gadgets van het bedrijf zijn op dit moment nog niet in Europa te krijgen. Op de Chinese smartphonemarkt staat het snel groeiende bedrijf op een zesde plaats.
8. Prosensa boekt meer omzet en meer verlies
Het Leidse Prosensa, dat werkt aan een medicijn tegen de zeldzame ziekte Duchenne, heeft in het eerste halfjaar meer omzet en meer verlies gedraaid. De omzet van organisatie kwam uit op 4,4 miljoen euro, het netto verlies bedroeg 8,2 miljoen euro. Dat is nog niet heel veel natuurlijk, maar toch mag Prosensa niet zomaar worden vergeten. Het Nederlandse bedrijf is namelijk genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq, waar het in juni van dit jaar succesvol naar de beurs ging. Het Leidse biotechbedrijf haalt een deel van de omzet uit een deal met GlaxoSmithKline. Vorig jaar schreven we al uitgebreid over Prosensa:
9. Getal van de dag: 446 miljoen euro
De bestedingen aan televisiereclame zijn in de eerste helft van 2013 met 5,6 procent gedaald tot 446 miljoen euro. Dat heeft Spot, de organisatie die deze bestedingen bijhoudt, bekend gemaakt. Spot geeft de crisis de schuld, maar ondertussen steeg de omzet uit online videoreclame met 20 procent tot 6 miljoen euro. Alleen in de sectoren ICT, telecom en media werd meer geld aan televisiecommercials besteed. Over heel 2012 daalden de reclame-inkomsten met vijf procent.
10. De koffieautomaat: Google's Sergey Brin weg bij zijn vrouw
Google-medeoprichter Sergey Brin en zijn vrouw Anne Wojcicki, bekend van het DNA-bedrijf 23andme, zijn uit elkaar. Dat heeft een woordvoerder van het paar bevestigd. Het tweetal was zes jaar getrouwd en heeft twee kinderen. Brin zou volgens een bron een affaire hebben (gehad) met een Google-medewerker, die hier te zien is (en, saillant detail, in het verleden een relatie had met Hugo Barra, de Google-man die naar China vertrekt). Of de breuk tussen Brin en Wojcicki daadwerkelijk nieuws is? Goede vraag. Misschien dat Diederik Samsom daar een mening over heeft?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.