1. Datarecord KPN door nieuwjaarswensen
Het mobiele datagebruik door klanten van KPN bereikte tijdens de jaarwisseling een nieuw record. Het mobiele netwerk verwerkte ruim 176 terabytes aan nieuwjaarswensen, afbeeldingen en video’s. Ter vergelijking, tijdens oud en nieuw een jaar eerder verwerkte het KPN-netwerk 128 terabytes. ‘Tijdens de jaarwisseling was de piek in het dataverkeer om 00.10 uur en lag het dataverkeer zo’n 30 procent hoger dan een jaar eerder’, aldus KPN. Het versturen van sms’jes verloor opnieuw terrein om nieuwjaarswensen over te brengen. Afgelopen nacht zijn er ruim 2,9 miljoen sms’jes verstuurd. Een jaar eerder waren dat er ruim 3,2 miljoen.
2. Dalende aandelenkoersen kost rijksten 451 miljard dollar
De vijfhonderd rijkste mensen op aarde verloren afgelopen jaar gezamenlijk 451 miljard dollar. Dat kwam voornamelijk door dalende aandelenkoersen. 2017 was een ander verhaal, toen kregen de allerrijksten er nog meer dan 1 biljoen dollar bij. Alle Amerikaanse miljardairs leverden gezamenlijk 76 miljard dollar in. Facebook-topman Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar slinken en moet het nu met 53 miljard dollar doen. Chinese miljardairs verloren samen net geen 76 miljard dollar. Nederlanders op de lijst zijn Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken, die 13,8 miljard waard dollar is, en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met een vermogen van 3,8 miljard dollar.
3. Aandeel duurzame energie groeit naar 7,3 procent
Het aandeel groene energie in het totale energieverbruik is dit jaar gegroeid van 6,6 procent naar 7,3 procent, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De productie van zonnepanelen steeg met 50 procent in 2018. De hoeveelheid groene stroom uit windmolens bleef nagenoeg gelijk. De stroomproductie door het bijstoken van biomassa steeg verder met ruim 20 procent doordat er meer biomassa werd bijgestookt in kolencentrales. Biomassa is nu goed voor 5 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Het aandeel duurzame stroom in het totale elektriciteitsverbruik is gestegen van 15 naar 17 procent.
4. Nieuwe CEO en CFO voor De Telefoongids
DTG, het bedrijf achter De Telefoongids, heeft een nieuwe CEO én nieuwe CFO. De huidige bestuurders CEO Erik Wiechers en CFO Stef Hinfelaar hadden eerder hun ontslag ingediend. Zij zijn vervangen door respectievelijk Jessika van Veen en Neil Robson. Van Veen is managing director bij Alvarez & Marsal, een adviesbedrijf dat ondernemingen onder meer adviseert bij reorganisaties. Robson is tevens CFO bij European Directories, het moederbedrijf van DTG. Wiechers trad in maart 2017 aan. Daarvoor werkte hij als senior vicepresident bij kabelaar Ziggo Zakelijk. Waarom hij en Hinfelaar zijn vertrokken is niet bekend.
5. Manager van de dag: Susanna Dinnage
Susanna Dinnage zou in het nieuwe jaar beginnen als nieuwe CEO van de Engelse Premier League maar twee dagen voor de jaarwisseling zag zij er toch van af. In een korte verklaring heeft de Engelse voetbalcompetitie laten weten dat de 51-jarige Fulham-fan afziet van de baan die haar de machtigste vrouw in het Britse voetbal zou hebben gemaakt. Dinnage afkomstig van Discovery Channel en viel eerder vooral op toen ze namens Eurosport de strijd aanging met Sky, de belangrijkste houder van de uitzendrechten van de Premier League. Het is onduidelijk waarom Dinnage op het laatste moment heeft afgezien van de toppositie.
6. Tweet van de dag: euro
De euro bestaat precies 20 jaar.
Happy New Year !
Today marks 20 years of the Euro. #EUROat20.https://t.co/vO6bQnWK7R pic.twitter.com/5lp1eA2XPI— EP PressService (@EuroParlPress) January 1, 2019
7. Koffieautomaat: Veilig vuurwerk afsteken
Het Nederlandse AI-bedrijf Hooked heeft de meest veilige manier bedacht om vuurwerk af te steken: met je stem. Het door Hooked ontwikkelde lanceerstation kan volledig via spraakopdrachten bestuurd worden.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.