Plus: groei economie dankzij hybrides, Karin van Gilst op #MT500 en vrouw wil liever schouderklop dan meer salaris.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. DAF wil groeien buiten EU
Truckfabrikant DAF zoekt de groei buiten de Europese Unie, met name in grote opkomende markten als Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika en in meer volwassen markten als Australië en Taiwan. Vorig jaar verkocht het Eindhovense concern buiten de Europese Unie al 9.400 vrachtwagens, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2012. Ruim 15 procent van de totale omzet van de truckfabrikant komt nu uit landen buiten de EU. Voor dit jaar verwacht topman Harrie Schippers 20 procent meer trucks te verkopen buiten de EU. En dat is dan nog zonder Brazilië mee te tellen. In het Zuid-Amerikaanse land opende DAF eind vorig jaar een eigen productiefaciliteit en het vergt tijd voordat de productie daar een behoorlijke volume krijgt.
2. Asscher wil Plan van de Arbeid
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil niet toegeven aan de 'apocalyptische voorspellingen over de toekomst' en 'horrorscenario's' in de media over technologieën en robots die 30 procent van de huidige banen doen verdwijnen.Hij wil met een Plan van de Arbeid komen om ook later nog invulling te kunnen blijven staan voor het PvdA-ideaal van 'volledige werkgelegenheid'. Dat zei de Pvda-bewindsman en vice-premier op het congres van zijn partij dit weekend in Breda.
3. Karin van Gilst op #MT500
Zakelijk directeur van het Stedelijk museum Amsterdam, Karin van Gilst, spreekt op 24 april tijdens het MT500-event. Karin van Gilst is sinds 1 januari 2013 algemeen directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Als algemeen directeur is Van Gilst verantwoordelijk voor alle commerciële, financiële en operationele activiteiten van het museum. Eerst stuurde ze het museum aan met artistiek directeur Ann Goldstein, maar na het vertrek van de Amerikaanse staat ze er voorlopig alleen voor.
Lees ook: Tien vrouwen die het voor het zeggen hebben
4. 'Groei economie komt door hybride auto'
Mathijs Bouman analyseert op Z24 de onverwachte groeicijfers van de Nederlandse economie: 'In het vierde kwartaal werden er pakweg 24.000 hybride auto’s verkocht. Een jaar eerder waren dat er slechts 5.000. In het huidige kwartaal zal het weer veel stiller zijn in de autoshowrooms. Dat de groei in dit kwartaal de 0,7 procent bij lange na niet zal halen, lijkt dan ook een zekerheidje. Hoeveel was de groei in het vierde kwartaal geweest, zonder het effect van de hybrides? Moeilijk te zeggen, maar na wat telefoontjes met het CBS durf ik de gok wel aan dat we dan ongeveer de helft van de groei hadden gehad. Grofweg 0,3 tot 0,4 procent groei, ongeveer net zoveel als Duitsland en Frankrijk.'
5. Schiphol blijft groeien
Luchthaven Schiphol heeft weer een goed jaar achter de rug. De nettowinst kwam uit op 227 miljoen euro, een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Schiphol profiteerde onder meer van een lagere belastingdruk. Het aantal passagiers steeg ook, met 3 procent. Vorig jaar waren er 52,6 miljoen reizigers op de luchthaven. Schiphol is ook begonnen aan een verdere uitbreiding van de luchthaven, het zogenaamde Masterplan, om de concurrentiepositie te versterken. 'We zijn gestart met een grootschalige verbouwing en vernieuwing, waar we de komende jaren circa 1,5 miljoen euro per dag in investeren', zegt topman Jos Nijhuis.
6. Sterrenkoks boos over twitterende klant
Franse sterrenkoks zijn een offensief gestart tegen de vele foto's van maaltijden die gasten op sociale media plaatsen. Op veel menukaarten is daarom al een fotoverbod opgenomen. Het geflits van smartphones is storend en door de slechte kwaliteit van de foto's ziet het voedsel er vaak onappetijtelijk uit, menen de chefs. Ook voelen ze de hete adem van de internetgemeenschap in hun nek. Een culinaire fout beperkt zich niet tot de gast, maar kan online met duizenden anderen worden gedeeld.
7. Accijnsverhoging diesel en LPG blijft
Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de accijnsverhoging op diesel en LPG die in januari is ingevoerd. Staatssecretaris Eric Wiebes wil in mei op basis van onderzoek bekijken of de verhoging kan blijven of moet worden aangepast. Brancheorganisaties TLN stelde vrijdag dat de maatregel de schatkist twee keer zoveel kost als het had moeten opleveren. Ongeveer 180 miljoen euro aan accijnsinkomsten zouden verdwijnen doordat transportorganisaties in het buitenland gaan tanken.
8. Fyra-debacle kleurt NS rood
De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar een verlies geleden van 43 miljoen euro, vooral door forse afschrijvingen op de uit de dienstregeling gehaalde Fyra-treinen. De omzet bleef met 4,6 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2012, staat in het NS-jaarverslag. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Spoorwegen verlies lijden. Al in augustus vorig jaar werd duidelijk dat de NS moest afschrijven op de Fyra. Het spoorbedrijf heeft in totaal 247 miljoen euro verloren door het Fyra-debacle. Er lopen nog rechtszaken met de Italiaanse producent van de treinen, AnsaldoBreda.
9. Getal van de dag: 43 procent
Automatiseerder Unit4 heeft zijn omzet en bedrijfsresultaat vorig jaar weten op te voeren door de toegenomen vraag naar cloudgerelateerde producten. Unit4 boekte vorig jaar een omzet van 490,5 miljoen euro. Dat was 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Hierbij ging de omzet uit cloudgerelateerde diensten en abonnementen met bijna 43 procent omhoog, tot 68,3 miljoen euro. De opbrengsten uit de traditionele producten namen met 5,5 procent af. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde met ruim 13 procent tot 97,6 miljoen euro.
10. Vrouw wil liever schouderklop dan meer salaris
Nederlandse hoogopgeleide vrouwen zijn passief wat hun financiële situatie betreft. Het merendeel (70,3 procent) vraagt niet aan haar baas om een salarisverhoging. Daarmee lijken de Nederlandse vrouwen minder mondig dan in de rest van Europa, waar 66,3 procent niet naar de baas stapt om meer geld. Nederlandse vrouwen willen liever een schouderklopje. 67,4 procent zegt liever te willen dat hun inzet wordt erkend door de leidinggevende.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.