Plus: Bakkersfamiliebedrijf neemt Bakkersland over; Intertrust op overnamepad en Landbouwexport op recordhoogte
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. DAF draait fantastisch jaar en lijdt megaverlies
DAF heeft de omzet vorig jaar met 12 procent zien oplopen tot 4,4 miljard euro waarbij het bedrijfsresultaat met maar liefst 81 procent steeg tot 354 miljoen euro. DAF draait dus fantastisch, maar boekt over 2015 toch een enorm verlies door een naderende kartelboete van de Europese Commissie. Het boekte vorig jaar een megaverlies van 565 miljoen euro. DAF wordt samen met Daimler, Iveco, en Volvo-Renault verdacht van kartelvorming, waardoor de prijzen van vrachtwagens werden opgedreven. Nederlandse transportbedrijven zouden 16.000 euro per truck teveel hebben betaald. Uit het jaarverslag blijkt dat de vrachtwagenfabrikant 850 miljoen opzij heeft gelegd om die boete te kunnen betalen. Het Amerikaanse moederconcern Paccar had in het eerste kwartaal van dit jaar al 945 miljoen dollar gereserveerd in verband met lopend onderzoek. Die voorziening wordt nu verwerkt in de jaarrekening van DAF over 2015.
2. Verkoop bezittingen Shell vertraagd
Shell praat beleggers en analisten vandaag bij over haar plannen voor de toekomst. Volgens de Financial Times blijkt volgens ingewijden nu al dat eerder aangekondigde verkoop van bezittingen langer gaat duren dan eerder aangekondigd. Door de aanhoudende lage olieprijs komt de eerder aangegeven deadline van 2018 in het gedrang. Shell gaf aan voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te willen stoten om haar schuld van 70 miljard dollar te verlagen. Die schuldpositie is onder meer opgelopen door de overname van het Britse gasbedrijf BG Group voor een bedrag van 54 miljard dollar. Hoewel aandeelhouders met de overname akkoord gingen bleek er de nodige commotie over de hoogte van het bod.
3. Bakkersfamiliebedrijf neemt Bakkersland over
Borgesius Holding neemt het veel grotere Bakkersland van durfinvesteerder Parcom Capital over. Dat maakte Borgesius gisteren bekend. Samen gaan ze door als Borgesius-Bakkersland. Bakkersland had in 2014 1761 medewerkers in dienst, een omzet van 406,6 miljoen euro en een negatief resultaat van 3,135 miljoen. Borgesius Holding had in 2014 381 medewerkers in dienst, was goed voor een omzet van 126 miljoen euro en boekte een winst van 3,6 miljoen. In totaal betreft het 20 bakkerijen. Onder de afnemers bevinden zich al jarenlang de grote supermarktketens van Nederland. Ook enkele West Europese retailers worden door de combinatie bediend.
4. Intertrust op overnamepad
Meer overnamenieuws want gisteren werd ook bekend dat financieel intermediair Intertrust branchegenoot Elian Group overneemt. Intertrust betaalt 557 miljoen euro voor Elian, dat 615 werknemers in dienst heeft. Trustkantoor Intertrust doet daarmee zijn eerste overname sinds het in oktober 2015 naar de beurs ging. Intertrust is met ruim 1800 personeelsleden, een omzet van 344,9 miljoen euro en een brutowinst van 140,4 miljoen euro het grootste trustkantoor van Nederland. De deal verlicht onder meer de belastingdruk van Intertrust van 18 naar 16 procent. Dit komt doordat Elian vooral actief is in gebieden met zeer lage belastingtarieven, zoals Jersey en de Kaaiman Eilanden.
5. Landbouwexport bereikt recordhoogte
Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld en heeft zijn persoonlijk record verbroken zo meldt het CBS. De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van 81,3 miljard euro. Nederland is daarmee op de VS na de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld. Vooral bloemen en planten, vlees, groenten, melk, zuivel en babymelkpoeder richting China doen het goed. Wanneer ook andere landbouwproducten, zoals landbouwmachines en meststoffen, mee worden gerekend dan kwam de export uit op 90 miljard euro, ruim een vijfde van de totale Nederlandse export. Van het Nederlandse goederenhandelsoverschot is 55 procent te danken aan de handel in landbouwgoederen. In 2015 bedroeg het landbouwoverschot 26,1 miljard euro, het totale goederenoverschot was 47,5 miljard euro.
6. Goldman Sachs weer populair
Meer dan 250.000 mensen hebben zich gemeld voor een zomerbaantje bij zakenbank Goldman Sachs. De Financial Times ziet sinds 2012 zelfs een stijging van het aantal sollicitaties met 40 procent. Als werkgever waren de banken een tijdje minder populair maar studenten en pas afgestudeerden komen dus weer massaal af op baantjes bij zakenbanken. Met het imago van banken zit het dus wel goed, ondanks het feit dat zij een tijd lang werden gezien als de veroorzakers van de crisis. Geen reputatieschade dus voor Goldman.
7. TNT verdwijnt definitief
Pakketvervoerder TNT, in handen van Amerikaanse branchegenoot FedEx, verdwijnt van de beurs. Op vrijdag 1 juli kan voor het laatst in het aandeel TNT op Euronext worden gehandeld. FedEx liet vorige maand weten het bod van 4,4 miljard euro op TNT gestand te doen en bezit ondertussen ruim 95 procent van de aandelen. Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp is het Europese hoofdkwartier van FedEx geworden. Tot voor kort was dat nog gevestigd in Brussel.
8. Manager van de dag: Dinant te Brinke
De 47 jarige Dinant te Brinke treedt toe tot de directie van BAM Bouw en Techniek. De voormalig directeur Regio Midden van BAM Bouw en Techniek werkt al sinds 1997 bij BAM. De nieuwe directie van BAM Bouw en Techniek zal nu gaan bestaan uit Jan Kempkens, Dinant te Brinke en Jaap Hazeleger. Voor hen de taak zorg te dragen dat er niet teveel verwatering plaats gaat vinden door de converteerbare obligatielening van 125 miljoen die de bouwer gisteren aankondigde.
9. Getal van de dag: 270 miljoen
270 miljoen euro, het prijskaartje voor een meerderheidsbelang van bijna 70 procent door de Chinese retailgroep Suning Commerce Group in de beroemde Italiaanse voetbalclub Inter Milaan. Suning, dat 1,600 winkels telt en actief is in 600 steden, heeft de deal op een persconferentie in het Chinese Nanjing bevestigd. Huidige Indonesische eigenaar en voorzitter Erick Thohir verkleint zijn aandeel tot 31 procent, hij blijft wel voorzitter van de club.
Voetbal wordt een steeds belangrijkere sport voor Chinese investeerders. Xi Jinping, de Chinese president en voetballiefhebber, wil van China een toonaangevende voetbalnatie te maken. Vorige maand legde de Chinese zakenman Tony Jiantong Xia 72 miljoen euro neer voor de Engelse voetbalclub Aston Villa en in Nederland is ADO Den Haag in Chinese handen.
10. Koffieautomaat: John Oliver speelt voor Oprah
Oprah Winfrey weet hoe zij haar publiek moet bespelen, zij gaf tijdens haar show voor zo’n 7 miljoen dollar aan auto’s weg. John Oliver, host van de HBO show Last Week Tonight, dacht: “dat kan ik ook, en beter!”
In zijn laatste show zette hij een bedrijf op genaamd Central Asset Recovery Professionals (CARP) en kocht vervolgens voor zo’n 60.000 dollar voor 14.9 miljoen dollar aan medische schuld op. Hij gaf aan dat het zo’n 50 dollar kostte om zijn bedrijf op te richten waarna hij de namen, adressen en sofi-nummers van 9.000 mensen verkreeg, volgens Oliver te idioot voor woorden. Nog sterker was dat hij afgelopen zondag vervolgens de schuld vergaf, waarna hij aangaf meer geld te hebben weggegeven dan Oprah Winfrey.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.